Japan på två veckor, går det?

19 okt 2008 03:28
Visningar: 10432
Hej!

Har ett två veckors stopp i Japan i slutet av maj -09 och skulle bli otroligt tacksam för tips på det bästa man kan se och uppleva i detta fantastiska land! Resrutter, bra och billiga hostel, busspass... allt som har med Japan att göra... Vore underbart med lite hjälp på vägen =)

/Aggie
Av Hkn
19 okt 2008 10:43
Hej Aggie,

gjorde en kort tur i Japan vid jul och nyår 2006-2007. Det är ett otroligt roligt land – jag tror inte att jag lyckats göra så många fel någonsin (betala, stå i rulltrappa, gå på toaletten, bada...). Ingenting är som här och det är väldigt intressant. Det kunde bli en överjävlig kulturkrock där ingenting fungerar men människorna är så fantastiskt hjälpsamma att det fungerar ändå, trots språkbarriärer och kulturella skillnader.

Bor så gått som aldrig på hostel, men vet att det blir billigare om du är beredd att röra dig en bit utanför den absoluta stadskärnan.
Har bott på några hyggliga hotell.
http://www.guidebook.se/?p=5
http://www.guidebook.se/?p=220
http://www.guidebook.se/?p=219

Men buss är inte grejen om du vill hinna se mycket av Japan. De har världens bästa snabbtåg. Det kostar skjortan att åka dem för japaner, men vi turister kan köpa ett Japan Rail Pass för turister. Det gäller dessutom på lokaltågen. OBS! Måste köpas i förväg härifrån Sverige. Läs mer om Japan Rail Pass på http://www.guidebook.se/?p=222

Du kommer att behöva cash. Men det kan bli ett problem då väldigt få bankomater tar internationella bank- och kreditkort. Räddningen heter Citibank. Läs mer här: http://www.guidebook.se/?p=221

Jag har bara varit i Kyoto och Tokyo, men med ett pass för snabbtåg kan du komma ganska långt, ganska snabbt. Kyoto är en betydligt mindre galen stad än Tokyo och var landets huvudstad i många hundra år innan Tokyo tog över. Det finns japansk historia så att det räcker och blir över i och runt Kyoto.

Veta mer? Fråga gärna, hälsar

:: hakan ::
Av Cinar
19 okt 2008 11:03
Hejsan!
Har ännu ej rest runt i Japan (tyvärr), men besökte Tokyo i februari. Här ett tips på ett prisvärt, bra hotell som ligger nära T-bana:

http://asiacenter.or.jp/eng/

I Tokyo hade jag stor användning av guiden "Tokyo Encounter" (Lonely Planet), som är väldigt bra.

MIn dotter har varit utbytesstudent i Japan (Hokkaido) och var i samband med detta på skolresa till Kyoto och Okinawa, vilket är perfekta resmål för förstagångsbesökaren.

Besök även nedanstående Japan-forum, där kan du få massor av bra tips:

http://www.jref.com/forum/
www.japanforum.com
Av Cinar
19 okt 2008 11:06
Hej!
Apropå "avsaknaden" av bankomater: det finns bankomater (som fungerar även med utländska kort) vid alla postkontor. Jättebra service får du av personalen om du skulle behöva hjälp. Jag hade inga problem att ta ut pengar under min Tokyo-vistelse. Använde mitt vanliga Nordea (VISA)-bankkort. Min dotter använde alltid sitt svenska bankkort under sitt år i Japan. Det tillkommer ju alltid en uttagsavgift, men det gör det ju alltid när du använder ditt kort utomlands. Planerar man sina uttag så är det försumbart.

Det känns lite ovant att alltid behöva ha kontanter.... tilläggas kan att när jag forskade i detta innan min dotter reste till Japan fick jag svaret från utlandsavd på Nordea, att i ett så tekniskt framstående land som Japan använder man alltid kort.... tänk så fel de hade =)
Av Hkn
19 okt 2008 11:23
Jo, det är precis som Cinar säger; bankomaterna vid postkontoren fungerar bra för internationella kort. Och kanske har det ändrats det sista året, men jag såg aldrig någon bankomat utanför postkontorens dörrar; jag var helt hänvisad till postens öppettider.

Och om man inte får loss någon ur personalen som kan hjälpa till vid bankomaten, så känns det som att ratta rymdfärjan när man knappar på en av postens maskiner. Du känner igen siffrorna, men de övriga tjugo knapparna förblir ett mysterium (den animerade ekorren som hoppade omkring på skärmen och pratade med en massa japanska tecken, gjorde inte heller saken enklare).

Citibank har fördelen att bankomaterna pratar engelska och när det gäller mina pengar tycker jag att det är en fördel.

Och Cinars spaning, att det verkligen behövs kontanter i Japan, den är helt sann. Det mesta är skitavancerat men att betala med sin plastbit är ingen självklarhet. Cash är fortfarande kung!

All the best,

:: h ::
20 okt 2008 00:53
Tack snälla ni!!

Haha, skulle aldrig kommit på tanken att det kan vara ett problem att använda kort i Japan...tänka sig! Men ska ha det i baktanke när jag lämnar landet att ha med lite cash i fickan. Vad ligger priset för tågpassen på? Och hur länge håller dom?
Kyoto är det många som sagt är ett måste så det ska jag besöka, men dom här mindre städerna och distrikten, är det värt att åka dit eller blir det väldigt komplicerat med språk och kommunikation?
Tack än en gång för alla tips och länkar!

/Aggie
Av Cinar
20 okt 2008 14:53
Haha, skrattade gott åt "hkn":s beskrivning av att ratta en rymdfärja....en beskrivning som jag instämmer helt i! Håller även med om att just alla - stora som små - kulturskillnader utgör en stor del av resans behållning. Så otroligt fascinerande bra lösningar på ALLT!

Hittade följande info om tågpassen publicerat i DN (priserna är från 2007, men bör väl stämma på ett ungefär):

"Japan Rail Pass: För utländska besökare med turistvisum finns Japan Rail Pass, som ger obegränsat resande på nästan alla Japan Railways tåg inklusive Shinkansen. 7 dagar kostar 1 900 kr för 2:a klass, 14 dagar 3 040 kr och 21 dagar 3 880 kr. En biljett TokyoKyoto t/r kostar nästan som ett 7-dagarspass.
Regler: Passet kan inte köpas i Japan utan måste betalas i Sverige före avresa. Man får en värdekupong som i Japan byts mot ett tågpass. Tidpunkt för giltighet kan bestämmas vid ankomst. Det finns två slags pass: Ordinary (2:a klass) och Green (1:a klass). Passet ger gratis platsreservation. I de fem första tågvagnarna, som inte kräver bokning, kan det bli ståplats under semesterperioder.
I 1:a klass krävs reservation. Barn under 6 år gratis. Barn 611 år halva priset. Utöver Japan Rail Pass (www.japanrailpass.net/eng/en001.html) finns även andra tågpass inom begränsade områden.
mer info: www.japanspecialisten.nu
Av Hkn
20 okt 2008 15:47
Bara för att komplettera Cinars info om Japan Rail Pass:

- Just precis, du köper det i Sverige. Det är en voucher som du får med dig till Japan. Återigen: Det går INTE att köpa där.

- När jag kom fram till Tokyo Central Station, så gick jag till en speciell biljettexpediton – där får du själva passet och så stämplar man det med den dag du kan börja åka och sedan räknas förstås giltighetstiden från den stämpelns datum och t ex sju dagar framåt.
Det här betyder att du inte behöver detaljplanera från Sverige, utan kan ändra dina planer om du t ex kommer på att du vill spendera fler dagar i Tokyo innan du börjar åka tåg. Men antalet dagar som passet gäller, går mig veterligen inte att rubba – jag tror inte att du kan ändra från 14 till 7 dagar – vet du om det stämmer, Cinar?

- Passet gäller både på lokaltåg och på Shinkansen (snabbtågen) men se upp! De gäller inte på alla Shinkansen-tåg (det finns en hel drös olika). ”Please be aware, however, that some restrictions apply. The pass is not valid for “NOZOMI” trains on the Tokaido and Sanyo Shinkansen lines.” Tågen ser olika ut, går olika fort och – viktigast av allt – de stannar vid olika stationer.

- Personalen som ställer ut själva passen är vana att handskas med förvirrade västerlänningar (det är i praktiken det enda de gör), så du behöver inte vara orolig för att befinna dig på en öde ö när du väl är där...

All the best,

:: hakan ::
21 okt 2008 02:09
Låter som att det där passet är nått man borde ha, praktiskt! Tack Cinar =)
Vet ni om de gåller för innerstadsbanan i Tokyo också? Då kan man lika bra köpa ett som gäller för 14 dagar... Ska komma ihåg att köpa det innan jag åker =)

Vilka fina hotel du bott på Håkan! Och fina foton... =) Hur mycket kostar hotellen i den klassen och vad ska man räkna på som dagskassa i Japan egentligen? Mat och billigare boende...?
Måste verkligen ha det i årtanke eftersom det är sista stoppet efter 3,5 månader i Australien och Nya Zealand...

Tack!!

/Aggie
Av Hkn
21 okt 2008 13:13
Tack snälla Aggie, det var roligt att höra!

Priserna på hotell skiljer sig ganska ordentligt. Och värre
- På Claska (med bara 12 rum) kan man bo 'billigt' om man inte väljer de större alternativen. 776 kr/natt är en av de färskare siffrorna. Det låga priset hänger ihop med att hotellet ligger i Meguro, en liten taxiresa bortom all ära och redighet.
- På Conrad Tokyo kostar det blod. 3588 kr/natt och uppåt.
- På Park Hyatt (där 'Lost In Translation' spelades in) får du betala precis under 4000 kr/natten.

Det är förstås vansinniga priser om du har en stram budget: Bo billigt – utom någon eller några nätter, då du vältrar dig i japansk lyx; väljer från kuddmenyer, beställer sashimi till rummet och känner dig som Mariah Carey. Och satsa en liten extra peng på att bo på ett ryokan. Jag gjorde det i Kyoto och det var verkligen en udda upplevelse. Och inte så lite lyxig.

All the best

:: hakan ::
22 okt 2008 14:02
Hei

Alt går på et vis :-) En får selvfølgelig ikke sett alt men man får iallefall en liten smak av hva landet kan tilby. Kona og jeg var der i mai for noen år siden og her er mitt reisebrev med bilder http://gardkarlsen.com/japan_tokyo.htm . Som du ser var vi innom Tokyo, Nagoya, Kyoto, Hiroshima etc. Vi hadde en ukes rail pass slik at vi kunne komme oss rundt i Japan :-) Ta kontakt dersom da har noen spørsmål :-)

Mvh
Gard
http://gardkarlsen.com - reisebrev og bilder
Tokyo
Japan Vigren, 27 jun 2017
Updaterad av Mashiaran för 8 veckor sedan
4
Är det lätt att ta sig in från flygplatsen? Nära? Dyrt?? Vi tänkte ev ta 2 nätters stopp ..var ska man bo då??' Dyrt hotel ,leva? Tack ... Mashiaran: Vi åkte till Narita och tåg tåget till stan - kostar ca 1000 yen (dvs det billigaste alternativet) men tar 1,5 h. Jag tyckte detta var värt det ...
Utflykter med Shinkansen? Och transfer från Narita till Shibuya...
Japan Netanya, 4 mar 2017
Updaterad av Netanya för 16 veckor sedan
11
Hej! Jag undrar om man bör fixa biljetter till Shinkansen hemifrån och var man gör det i så fall? Vilka utflykter är rimligt att hinna med om man bor i Tokyo och inte vill ha några extra övernattningar? Undrar också över smidigaste och billigaste sättet att ta sig från flygplatsen in till Shibuya. ...
Mellanlandning i Tokyo på 10 h mitt på dagen, hinner vi åka in till stan och är det värt det?
Japan Ellab, 8 jan 2017
Updaterad av Ellab för 26 veckor sedan
4
Hej, Åker i februari och påväg ner till Australien kommer jag kl.10.00 mellanlanda i Tokyo. Där har vi 10 h timmars väntan då planet till Cairns inte går för kl. 20.10. Är sugen på att åka in till centrum och se lite av staden. Har kollat på expresståg som tar 1 h att ta sig in, men mina ...
Egen rundresa
Japan Loglouise, 7 mar 2017
Updaterad av Hawaii för 28 veckor sedan
4
Hej. Nu närmar sig vår efterlängtade Japanresa. Vi har tänkt följande rutt: Tokyo 4 dagar Hakone/mt fuiji 2 dagar Nagoya, endast övernattning Kyoto 4 dagar Osaka 3 dagar, inkl dagsutflykt till nara Kobe 1 dag Hiroshima 2 dagar Kanasawa 2 dagar Dagsstopp i Nagano för att titta på snöapor ...
Japan i mars, Tokyo, Kyoto mm?
Japan Alatariel, 15 feb 2017
Updaterad av Bibby för 31 veckor sedan
5
Hej! Jag ska till Japan i fem veckor i mars månad, de fyra första kommer jag spendera i Tokyo på ett utbyte och sista veckan är jag helt ledig. Tänkte mig att jag skulle resa till Kyoto och kanske Hiroshima under sista veckan. Någon som har tips på vad som verkligen borde upplevas i Japan både i ...
Från flygplats till boende: Transfer eller transport på egen hand? (Tokyo)
Japan Usernamenotfound, 2 feb 2017
Updaterad av Steffea för 33 veckor sedan
5
Hej! Jag kommer att landa på Narita airport för att sedan ta mig till mitt boende. Jag har möjligheten att boka transfer men jag vet inte om det är ekonomiskt värt det eller om jag ska försöka hitta själv. Vad rekommenderar ni? Narita är ju inte särskilt lokalt. ... Steffea: >Citerat från ...