Hur ser vägarna ut i Albanien?

Av Efva
3 aug. 2012 11:21
Visningar: 4382
Jag och min man har planer på några dagar i Albanien i augusti nästa år (2013).
Planen är att flyga ner och hyra bil. Men jag är väldigt fundersam över vägarna i Albanien. Vi var i norra Rumänien för några år sedan, där var vägarna ofta i ett bedrövligt skick. I fyra dagar masade vi oss fram i högst 40-50 km/h, livrädda för att vår stackars bil aldrig skulle bli sig själv igen. Nu gick det iofs bra, och jag kan verkligen rekommendera norra Rumänien, men det är kanske en annan historia...

Nåväl, vägarna i Albanien alltså... Någon som vet hur det står till med kvalitén? Har förstått att det finns åtminstone en motorväg, men det är inte särskilt intressant. Hur mycket ser man från en motorväg, typ... Hur ser "landsvägarna" ut? Kommer man längre än fem mil per dag utan att köra sönder bilen?

Jo förresten, ett och annat kul ser man faktiskt från motorvägar. Förra sommaren körde vi på en sprillans ny motorväg i Polen. Där, på vägrenen, hade en bil snyggt och prydligt parkerat. Farbrorn stod utanför bilen och rökte medan hans tant satt framför bilen och kissade. Inte så vana vid motorvägar kanske...?

Efva
Av Zahide
3 aug. 2012 17:36
Själv har jag i princip bara rört mig på den så gott som splitternya motorvägen från Kosovogränsen mot kusten, men också bitvis kört på annan väg och av min lilla erfarenhet så var vägarna bra.
Har en vän som nu i juli var i Albanien bl a ner till Saranda och han sade att det byggs nya vägar hela tiden. Jag tror att det säkert finns vägar som är i sämre skick också, men överlag tror jag vägarna är bra.

Jag har foton från den nya motorvägen om du vill gå in och titta.
Av Efva
5 aug. 2012 09:00
Tack ska ni ha.

Det låter som att det inte är fullt så illa som jag befarade.

Jag har läst på lite mer om Albanien i största allmänhet, och det verkar inte som att det räcker med de där tre, fyra dagarna vi hade tänkt oss. Det ser fantastiskt fint ut, och verkar finnas hur mycket som helst att se! Får nog tänka om lite grann i planeringen...

Efva
Av Lasson
25 okt. 2012 10:17
Hej,

Vi har kört runt i Albanien både denna sommar 2012 och förra sommaren 2011.
Det är oftast inga problem med vägarna längs kusten, även om man får ta det försiktigt på grund av en del stora potholes, samt djur på vägen. Trafiken kan också vara ganska "rörig".
Men om ni vill in i landet och in i bergen så kan vägarna vara väldigt dåliga.
Vi har kört med en 4wd bil och vi hade ändå problem att ta oss fram på sina ställen.
Men som sagt längs kusten och till de större städerna är det inga problem.
Och motorvägen byggs ut hela tiden.
Men om ni har möjlighet skulle jag verkligen rekommendera en tur in i landet, väldigt fint landskap + trevliga människor.
Lycka till!

Martin
Av Roine44
3 feb. 2013 18:49
Klart du kommer längre en 5 mil om dagen Efva. Körde här om året genom Albanien vi kom från Grekland körde genom Makedonien korsade Albanska gränsen en bit från Struga tror det heter Përrenjas vägen har nr E852 efter ca 5 km i Albanien stannade vi vid en nybyggd fullservic anläggning Hotel Odessa med Rum,Restaurang och drivmedel här åt vi en lunch 4€ och 20 cent för 2 personer. Körde vidare förbi Elbasan till Tirana där vi tog in på Hotel Baron hotellet ligger alldeles bredvid vägen bara några km före Tirana. Hittills har vägen varit i absolut bra skick visst är den smal och krokig men fantastiskt vacker landskap. Efter en natt på Hotel Baron ett hotel som vi varmt kan rekomendera kör vi vidare förbi Lezhë fram till Shkoder hittills har vägen varit helt ok men mellan Shkoder och gränsen till Montenegro var vägen helt annan än ok här är det 30-40 som gäller men det var ju å andra sidan inte så många mil och vi hade semester. Albanien 80-90:talets Mercedesens förlovade land jag tror 80% av bilarna var gamla Mercor. Sen behöver man inte åka med en skitig bil i Albanien jag tror att det var en biltvätt varannan km. LAVAZH står det nog så ofta efter vägen så stanna och få bilen tvättad för en billig peng. ALBANIEN ett land som vi hoppas att åter få besöka vi har fortfarande kontakt med Hotel Baron via Facebook.
13 feb. 2013 12:39
Jag åkte bussar runt om i Albanien i höstas och vad som förvånade mig mest var nog den varierande vägstandarden. Det gällde alltså huvudvägen mot Tirana från Grekland som jag tänker på. Allt ifrån grusväg som bussen körde i 20 km/h till motorvägar. Generellt sett så är vägarna dock OK. Tänkt på att det är omöjligt att köra direkt från Berat till Gjiorokaster, utan du måste köra via kusten. Har aldrig sett så mycket bensinmackar som i Albanien. Kan vara svårt att hitta restauranger på mindre orter som har något annat än kött i pita-bröd. Folk är dock väldigt hjälpsamma och ärliga och prisnivån är härligt låg. Finns inte många stora supermarkets, men många småbutiker. Relativt gott om bankomater, tänk dock på att det oftast tillkommer avgift från din hemmabank då Albanien inte är ett EU-land
19 apr. 2013 01:58
Albanien är inte ett idealiskt land att bila i. Trafiken är kaotisk. Vägarna är av mycket varierande kvalitet. Det finns motorväg upp mot Kosovo. Det finns också någonting som nästan motsvarar en motorväg mellan Tirana och Durres. Det byggs också nya vägar som bäst men till exempel landsvägen mellan Vlore och Gjirokaster borde ha stått klar i vår men så är inte fallet. Under korta sträckor kan man hålla en hyfsad hastighet men ofta sjunker hastigheten till 30-40 kilometer i timmen. De gamla landsvägarna är fulla med gropar stora nog att sluka underredet på en bil.
I stället för att köra hyrbil skulle jag rekommendera att ta sig fram med buss och minibuss.
21 apr. 2013 20:45
Hej Efva!

Jag besökte Albanien i april 2012. hyrde bil och körde runt i landet under tre veckor. Intressant land med många sevärdheter, tycker jag.
Läs om min resa på www.stalvik.se
Kanske ni får lite tips om hur ni vill/skall lägga upp er resa.