Hawaii Big island och Kauai

Av Scana
5 nov. 2014 12:51
Visningar: 837
Hej,
Vi är en familj, två vuxna och ett barn 8 år, som ska åka till Hawaii över jul och nyår. Vi tänkte stanna i Honolulu 3 dagar vid ankomst för att acklimatisera oss och se Perl Harbor och Waikiki beach.
Sedan har vi 13 dagar kvar. Frågan är om vi ska koncentrera oss på Big Island eller även åka över till Kauai, eller är det idé att vara mer tid på Oahu och åka runt lite där? Och hur ska vi fördela tiden på Big Island mellan öst- och västsidan och var är bäst att bo? Vi gillar snorkling, bad och naturupplevelser.
Vad säger ni som varit där?

Tacksam för era tips
Marit
Av Hawaii
5 nov. 2014 17:36
Hej!
3 dagar på Oahu vid ankomst Hawaii är ganska lagom. Besök Pearl Harbor tidigt på morgonen. Kan bli långa köer senare på dagen.
Och sedan 13 dagar - definitivt tid både för Kauai och Big Island. Skulle föreslå 5 dagar Kauai och 7 Big Island. En dag i mitten blir en resdag Kauai-Big Island. Det tar inte en hel dag, men man måste flyga Lihue-Honolulu-Kona el. Hilo och med incheckning och själva restiden (inkl. till och från flygpplatserna) så blir det 4-4.5 timmar som går bort, normalt mitt på dagen.
Tid på Big Island, 4 nätter Kona sidan och 3 nätter Hilo sidan kan vara en lagom fördelning. Hilo Hawaiian Hotel är inget lyxhotell, men det bästa i Hilo, och utmärkt läge. På Kona sidan kan du antingen välja något av de mycket dyra lyxhotellen norr om Kona Airport (Hilton Waikoloa, Mauna Lani, Hapuna Beach t.ex.) och de är givetvis mycket fina men också lite "avsides". Waikoloa Beach Marriott har tillgång till en fin strand (Ana'eho'omalu Beach) men annars är det dåligt med direkt tillgång till stränder. Skapliga (men inte lyx) hotell mera centralt i Kona är t.ex. King Kamehameha Hotel (tillgång till en liten strand) och Royal Kona Resort. Skall själv köra över till Kona nästa vecka och tillbringa ett par nätter på Royal Kona. (Jag bor på Hilo sidan). Båda dessa har perfekt läge i centrala Kona - gångavstånd till allt. Vet dessvärre inget om hotell på Kauai, men det finns en hel del vid Poipu. Kolla via Google. Att se:
Kauai: Waimea Canyon, och utsikten ett par km längre upp (förbi Waimea) är fantastisk, plus en utflykt till Na Pali (norra sidan) och gå på stigen där.
Big Island: Pu'uhonua o Honaunau (City of Refuge), söder om Kona. Underbart. Och precis intill, "Two Step" för snorkling. Ett par km norrut finns Kealakekua Bay där det finns ett monument till Captain Cook.
På Hilo sidan har du givetvis HVNP (Hawaii Volcanoes National Park), "a must", "Scenic Route" c:a 4-5 km norr om Hilo med Hawaii Tropical Botanic Garden, och längre norrut Akaka Falls och ännu längre norrut, Waipio Valley (makalös utsikt). Och Rainbow Falls i själva Hilo. Söderut har du lavafälten vid Kalapana, och hela kustvägen från Kalapana till Pohoiki med dramatisk natur. Och samhället Pahoa (6 km från där jag bor) med ett aktivt lavaflöde som just nu är 155 meter från Pahoa Village Road (gatan genom Pahoa). Snorkling vid Kapoho är fint (en svensk mil förbi Pahoa).
Och mycket mera givetvis!