Guide i Jordanien

Av Carl69
21 nov. 2010 04:58
Visningar: 4901
Guide i Jordanien

Vill utse världen världens bästa guide/chaufför. Han heter Isam och finns i Jordanien som jag nyligen gästade 1 vecka. Rest världen över många gånger men aldrig mött någon som hans klass. Gjorde några flerdagars-turer med honom, som dessutom är mycket billigare än Apollos. Trevlig, kunnig, rolig, ärlig, servicemedveten, mm. ja superlativen räcker inte till. Han var bara mycket bra.
Heter Isam. (Logga in för att se e-postadress) Eller sms på 00962777880595, eller 0096279965594. ”Han var kanon.”
Owe

Ps. Tack för tippset Karin och Cecilia om honom. Önskar honom all glädje och lycka i framtiden. !Ds
Av Iituska
21 nov. 2010 13:12
Vart åkte du med honom? Jag ska iväg med min mamma till Jordanien och funderade också på att kontakta honom.
Av Carl69
24 nov. 2010 14:36
Åkte naturligtvis till Petra och Wadi Ruhm. Men okså till Döda Havet, Hot Springs, Amman, Gerash mfl. platser.
Av Carl69
25 nov. 2010 16:40
Det finns flera Hot Springs längs Döda havet. Stannade själv inte vid någon "turistanläggníng" vid vattnet då många hotell, restauranger, toaletter smutsar ner vattnet där. Dessutom litet dyrt. Badade och upplevde själv mycket rent vatten.

Owe
Av Sjan
30 nov. 2010 16:54
Vi tackar oxå för tipset om Isam. Är i Jordanien nu i skrivande stund och har haft nöjet att anlita denne man. Isam är rolig och trevlig, han bjuder på sig själv och berättar gärna. Vi har fått många goda skratt de dagar vi åkt runt med honom. Isam anpassar sig efter våra behov och turerna är betydligt längre, innehållsrikare samt mycket billigare än resebyråerna.
Till Petra åkte vi tidigt på morgonen, vi fick stanna så länge vi ville. Vi stannade i 4 timmar, det var i minsta laget om man vill se allt. Efter gick vi på lokal Jordansk restaurant tillsammans. Isam kör gärna till stan om man behöver handla något efter. Till Wadi Rum åkte vi vid lunchtid, ät något innan, för sedan går det i rasande fart. Med på resan var Isams kompis som var jättetrevlig han med. Vi hade roligt och garvade mycket under resan. Vi gjorde mängder av småstopp och Isam sprang runt och plåtade oss med vår kamera från alla möjliga och omöjliga vinklar. Drygt tre timmars körande med jeep avslutades med öppen eld, te medan vi såg solen gå ner i horisonten. Sedan hemresa. Isam kör gärna till stan eller någon restaurant igen. Totalt ville Isam ha 190 JD för oss två, vi gav lite extra dricks oxå.
För information så är mailadress och ett av telefonnummren i tidigare kommentar fel. Här kommer det som funkar: 00962777880595 eller 00962799655954, e-mail: (Logga in för att se e-postadress)
Det är bara att ringa Isam, han blir så glad.
Hälsningar Katarina & Sebastian
Av Mummy
5 dec. 2010 18:37
Låter väldigt bra, vi är på väg till Jordanien strax.
Hur många dagar anlitade ni Isam till priset av 190 ?
5 dec. 2010 19:16
Vi anlitade Isam två olika dagar. En dag till Petra och en annan dag till Wadi rum. Betalade 190 JOD för bägge dagarna inklusive jeeptur i tre timmar i Wadi rum. Inträde till Petra (50JOD/pers) ingick inte.
Katarina o Sebastian
Av Iituska
5 dec. 2010 19:29
Min mamma är lite rädd för trafiken där nere. Kör han försiktigt?
5 dec. 2010 20:27
Isam kör helt okey, han håller hastigherna. det är poliskontroller, med laser överallt. Motorvägarna i Jordanien är stora och breda, betydligt bättre än här hemma.. Och alkohol är förbjudet, så det är lugnt
Katarina
Av Iituska
7 dec. 2010 13:27
Har bokat Isam nu för en endagstur till Döda havet. Han skrev något om att vi kommer tillbaka till Aqaba 17.00. Följer man alltså hans program? Vi tänkte lite att själva idéen med att anlita en egen taxichaufför var att man inte skulle behöva stressa.
Av Owe69
7 dec. 2010 16:14
Bästa Lituska,

Koppla av, Isam är bra och har mycket erfarenhet. Han är dessutom mycket "flexibel" och kan ändra sig efter Era önskemål.
Tror själv inte att Ni behöver stressa det minsta (vid beräknad återkomst till Aqua 17.00)

Owe
Av Msdr
7 dec. 2010 21:00
Jag önskar jag hade följt detta tipset, själva valde vi att åka med Apollos planerade utflykter (förra veckan). De har också jättebra guider MEN priset blir högre och det blir så otroligt oflexibelt när man åker med en guidegrupp på det sättet. Upplevelsen av t.ex. Petra, som jag sett fram emot i flera år, blev bara stressig och jobbig då man hela tiden går i grupp och när man släpps iväg på egen hand hinner man inte se nåt eftersom man har så bråttom till nästa tid med gruppen...
Av Tjabo1
11 dec. 2010 18:15
Jag och min sambo åkte med Isam den 13 nov 2010. Vi åkte från TalaBay och besökte Petra och sedan Wadi Rum för 170 JD sedan tillkommer 50 JD / Person för inträdet till Petra. Väldigt bra chaufför. Han köpte även mat och dryck till oss på vägen.
Av Iituska
26 dec. 2010 20:34
Vi har precis kommit hem från Aqaba nu och vill tacka för tipset om Isam. Vi var också väldigt nöjda med honom. Han visste mycket, var väldigt omtänksam och en bra chaufför. Han stannade ofta längst vägen om det fanns något speciellt att se, så att vi skulle få uppleva så mycket som möjligt av landet. Vi åkte med honom till Döda havet, Mount Nebo, en mosaikfabrik där vi och såg även en kyrka i Madaba. Vi stannade och åt en jättegod buffé utanför Mount Nebo. Vi betalade honom 100 dinarer plus 15 dinarer för buffén för oss två. In till stranden vid Döda havet tog de även 15 dinarer per person i inträde, men då fanns det tillgång till pool och dusch som var värdefullt efter Döda havet.
Av Mummy
31 dec. 2010 19:26
Vi använde också Isam under vår vistelse i Jordanien. Han är bra.
Av Bjorny
16 jan. 2011 17:01
Nu är jag väldigt sent in i denna tråd, men kanske att någon läser som ska till Jordanien/Aqaba. Vi var två som var där sista veckan i oktober 2010.

Vi hoppade över Apollos makalöst dyra kofösar-pensionärs-buss-utflykter (vi är i 40-årsåldern) och hyrde bil själva. Vi betalde ca 550 SEK per dag för en helt okej bil med automatlåda. Bensin kostade ca 6 sek/liter. Det är inga som helst problem att köra - lite trafik (syftar Aqaba) och de är kunniga. I Amman ska det tydligen vara jobbigt att köra. Ta med pass och körkort! Se också till att få med bevis från uthyraren att det är hyrbil du har (vi fick med ett litet plastkort). Det är många poliskontroller, tullar och t o m militär. Hjärtat slår lite extra då, men det är inga problem :) Några här skriver att de står med laser utmed vägarna för fortkörning - inget som vi såg, så vi hade troligen tur.

Det finns många som hyr ut bil och är betydligt billigare än de stora aktörerna. Knalla runt och kolla priser med dem.

Vi körde ena dagen till Petra och andra dagen till Döda Havet. Vi tycker det är roligare och mer bekvämt med egen bil då friheten är maximal. Hyr GPS så blir det enklare - låt de gärna gå igenom GPSen så ni vet hur den funkar - vi hade lite problem. Egentligen ville vi till Wadi Rum också, men vi tyckte det blev för kort om tid på en vecka. Vi ville också vara på stranden - stressa görs lämpligen hemma och på jobbet. 10 dagar hade varit perfekt för att hinna med allt i lagom semestertakt.

Kör inte på en fredag eller lördag, då är det mycket trafik. Det är deras helg. Det är också då det är mycket folk på stränderna och de grillar mer där än vad vi gör i våra trädgårdar på sommaren.

För den som ändå vill ta taxi är det många kreativa chaufförer som kommer att vilja sälja på dig dagstur till Petra, Wadi Rum och Döda Havet. Flera har böcker som de låter sina kunder skriva i på det egna språket - fiffigt för att skaffa sig referenser! Vi var tveksamma och hyrde som sagt egen bil. Men det skrivs ju en hel del positivt om taxiresande i trådarna här.

Dykcentret (vad det nu hette) vid My Hotel är mycket bra och de är seriösa. Vi var väldigt nöjda med både utrustning och utflykt - fantastisk mat på båten efter dyken. Knappt 1000 SEK (minns inte exakt) för en dag / två dyk med båt. Kompisen snorklade och tyckte också att det var väl värt pengarna.
Dykcentret vid Royal Beach var sisådär. Jag fick sliten utrustning. Kolla noga vad du får!

Stränderna som är värda att besöka ligger söder om Aqaba. Tyvärr är de nerskräpade och det finns en hel del glas i sanden. Ha badskor som ni kan gå i vattnet med också. Jag hade dykarskor till mina fenor, som kompisen blev avundsjuk på. Ta taxi till stränderna, 5 JOD per tur. Det fanns buss också, men det är inte lönt att krångla med det. Till Royal Beach går det en gratisbuss som plocker upp vid vissa hotell (bl a My Hotel). Ca 30-40 min med buss. Fråga på hotellet om och när bussen kommer till ditt hotell. Inträde är det till Royal Beach och extra kostar det för handduk. Om jag minns rätt så var det ca 10 JOD för inträde och 1 JOD för handduk.

Den som vill vara ute och tokparta som på de grekiska öarna, bör nog åka till Grekland istället. Barer och Night Clubs (med felstavade skyltar) fanns det, men där var det inte mycket mer folk än de som jobbade där. De som satt där, satt lugnt och drack öl eller te som om det vore det lugnaste fiket i Sverige, samtidigt som nattklubbens dunkadunka skvalade. Tyvärr har de lärt sig att ta betalt för ölen, ca 40-50 sek betalde vi. De har inte öl på kran, utan man får burköl. På vissa barer försökte de höja priset från ena dagen till den andra. Gå inte med på det! Räkna med att de röker på barerna. Alla serverar inte öl/vin/sprit, så fråga innan ni sätter er till bords.

För den som ska bo på My Hotel, tipsar vi att det är väl värt pengarna att uppgradera till lite större rum med balkong. Se till att tjata till dig ett med utsikt över havet - perfekt att dricka pilsner och ljuga där i solnedgången. Vi hade rum på högsta plan och var hur nöjda som helst, jag tror det var rum 505. Det finns gott om affärer som säljer öl och sprit, som är synnerligen lämplig för minibaren. Jag tror vi betalde 1JOD för 50cc burköl. Det är inga bra priser på spriten.

Rekommendation till killar: Prova att gå till barberare och raka er. Skön och kul känsla! I Jordanien kostar det ca 30-40 SEK. I Indien betalde jag ca 8 SEK (år 2007), och då var det på dyra turistfällor, typ Goa. Hygien? Tja, jag har klarat mig problemfritt de 10 rakningarna jag har gjort. Jag hoppas på att det finns barberare i Thailand, som jag snart ska till. Jag odlar redan skägg! :)
Av Msdr
17 jan. 2011 19:16
Jag passar på att lägga in ett inlägg här också: då jag reste med mamma och plastpappa åkte vi för enkelhetens skull på Apollos utflykter (december 2010) och jag kan bara srödja det som sagts innan: hyr en egen bil eller egen chaufför/guide. Mkt riktigt var det som vanligt mkt kofösarstilen under utflykterna och för mig blev Petra lite av en besvikelse, eftersom jag inte kände att jag hann se det jag ville. Visserligen hade vi en fantastisk guide (Ali), han var jordan men pratade bra norska då han bott många år i Norge, han var fruktansvärt underhållande, men i och med att det pratades så mycket hann vi inte se allt och jag hade föredragit det.

Sålunda: gör som alla ovan föreslagit och fixa utflykterna på egen hand! Jordanien som resmål kan rekommenderas varmt och det finns massor att se och göra!
31 jan. 2011 22:41
Vad kostar Apollos utflykt till Petra? Ingår entre´n då? För den är ju ganska dyr, ca 500 kr vad jag förstår. Vi ska till Aqaba i mars och funderar annars på att anlita Isam som verkar vara toppen!

Någon som besökt Döda havet och Petra på samma utflykt? Är det för mycket för en dag? Avståndsmässigt är det väl ca 10 mil till Petra och sen 10 mil till till Döda havet. Låter ju inte helt orimligt eftersom vägarna enligt beskrivningarna ska vara fina.
Av Iituska
1 feb. 2011 14:18
Apollos utflykt till Petra kostar 1380 per person och inträdet till Petra ingår i priset, även frukost och lunch ingår.

Ni hinner inte med Döda havet och Petra samma dag. Petra tar en hel dag, det är mycket att se där och tiden bara flyger förbi. Döda havet får man också räkna med en heldagstur, det tar ca 3 timmar att åka med Isam dit.
Av Bjorny
12 feb. 2011 10:31
1380 / 500 kr kanske stämmer. Jag vet bara att de höjde priset rejält from 1 nov 2010, dvs dagarna efter vi var där.
21 feb. 2012 09:59
Vi skulle åka till Aqaba i februari 2012, 4 personer, och hittade Isams namn på reseguiden. Vi tog kontakt med honom via e-mail ((Logga in för att se e-postadress)) och fick omedelbar respons. Under vår veckovistelse ordnade han alla utflykter, inklusive inträdesavgifter och mat. Vi var en dag till Petra, en dag till Döda havet och en eftermiddag/kväll till Wadi Rum. Två mindre utflykter hjälpte han oss också med liksom transporter till och från flygplatsen och allt till ett mycket skäligt pris. Vi vill tacka för tipset och skickar det vidare till glädje för kommande turister i Jordanien.

Funderar ni på egen guide tveka inte utan ta kontakt med Isam, han är verkligen en suverän guide som gjorde vår vistelse speciell. Han talade mycket god engelska, hämtade på överenskomna tider och körde lugnt och tryggt (det var snöoväder på vägen till Petra). Den bil vi åkte i, på de längre utfärderna, var mycket bekväm med 7 sittplatser. Isams lokalkännedom och förmåga att ge tips + hans sätt att berätta under alla resor gav ett stort mervärde. Att han dessutom var känd överallt och lotsade oss förbi alla vägtullar (Aqaba är en skattefri zon) gjorde bilfärderna smidiga. Han organiserade också ett privat bad för oss i Döda Havet som gav en extra dimension till en även annars minnesvärd upplevelse.

Som mycket erfarna resenärer önskar vi att alla guider var lika bra!
Av Mslena
12 juni 2012 22:13
Precis som alla säger; hyr en chaufför och skippa Apollo till Petra och Wadi Rum. Det Apollo erbjuder som faktiskt är bra är Jerusalem-utflukten. Den kostar också skjortan, men vi tyckte det var värt varje krona. Guiden Apollo använde var fantastisk, en svenska som har jobbat hela sitt liv inom turistnäringen och nu bor i Tel Aviv. I utflykten får man också med Döda havet och Bethlehem.

Vi kollade upp lokala resebyråer både på nätet och i Aquba, men det fanns ingen annan som erbjöd Jerusalem från Auaba. Det hade varit möjligt att själv ta sig till Eilat och åka med en resa därifrån, men då hade man fått sova över i Eilat beroende på att de startar så tidligt. Det går också att bara kliva på en buss till Jerusalem från Eilat, men Jerusalem är en stad där man faktiskt VILL ha en guide.

Våra tips, bilder och beskrivningar från Jerusalem finns här: http://www.ladiesabroad.se/2012/03/jerusalem-och-bethlehem.html
Av Jennie9
1 juni 2014 09:55
Vi var i Jordanien i april 2014. Hade en otroligt bra resa!
Bodde i Tala Bay söder om Aqaba, fin strand och hotell, snorkling, lugnt och skönt.
Till Aqaba åkte vi in 2 dagar.

Vi anlitade guiden Isam Salameh (Logga in för att se e-postadress)

Det var vi VÄLDIGT nöjda med. Om man funderar på att välja Apollos turer som ett lätt alternativ eller anlita honom så skulle jag rekommendera honom! Billigare och mycket roligare.
Han hämtade oss tidigt en morgon, vi åkte till Wadi rum och åt frukost där, senare åkte vi vidare till Petra.
En annan dag åkte vi till döda havet och Mount Nebo. Man gör flera småstopp, får se en massa fina saker på vägen och han pratar mkt.

Skulle varmt rekommendera resmålet och Isam!
14 juni 2014 14:58
Hej!

Jag och min sambo ska åka till jordanien om ett par månader och tänker definitivt ta kontakt med Isam! Hur mycket tar han för tex en heldagstur till Petra?
10 nov. 2014 21:23
Jag vill varmt rekommendera Isam Salameh som guide och chaufför. Vi åkte en heldagstur till Petra och en halvdagstur till Wadi Rum med honom vilket blev mycket lyckade utflykter. Han deler generöst med sig om landet och resmålen. Han ordnade en bra guide i Petra och upplägget var trevligt med lunch efter Petra. Vi tyckte utflykterna var mycket prisvärda. Vi betalade cirka 80 JD per person då var vi 10 personer för resa, inträde, guide och lunch.