Jordanien – en sandig och solig upplevelse

Teresen
Reseguiden, besökt 8 länder

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Shutterstock
Är du redo att testa något nytt i vinter? Jordanien är ett perfekt resmål om du längtar efter underbara dopp i Röda havet, kombinerat med historia och öken. Här delar vi med oss av de sandigaste och soligaste tipsen om Jordanien.
Publicerad 15 december 2015

Jordanien är en riktig skattkista för dig som vill kombinera sköna bad i Röda havet med spännande upplevelser bland historiska världsarv. Det här exotiska landet i Mellanöstern lockar dessutom med en fantastisk öken. Vintern är bästa tiden att åka hit på, då är klimatet milt med temperaturer mellan 20 och 25 grader.

Charterresorna går till Aqaba och Tala Bay

När du åker på charterresa till Jordanien hamnar du vid Aqabaviken och någon av badorterna Aqaba och Tala Bay. Det här är två härliga pärlor i södra Jordanien. Orterna ligger vid Röda havet och lockar med sköna sandstränder med trevliga strandklubbar och perfekt vatten för långa bad. Dessutom har Röda havet ett djurliv som gör snorkel- och dykningsupplevelsen till en av de mest exotiska. Något du garanterat inte får missa här är den otroligt vackra solnedgången.

Aqaba lockar med stränder och vardagsliv

I den mellanstora hamnstaden Aqaba upplever du Jordaniens genuina vardagsliv. Det finns många härliga platser att strosa runt kring och ett bra utbud av både butiker och marknader. På marknaderna fyndar du allt från smycken till vattenpipor och hantverk. Bada gör du antingen vid den lilla stranden som ligger centralt eller vid hotellens privata stränder. När du är hungrig eller fikasugen finns det ett stort utbud restauranger att välja mellan. Vid hamnen ligger till exempel många mysiga strandcaféer. Är du ute efter nöje så har staden en hel del diskotek där du kan roa dig halva natten.

Lär känna den lilla badorten Tala Bay

Tala Bay ligger strax söder om Aqaba och är en badort med ett litet centrum. Utbudet av butiker, caféer och restauranger är inte särskilt stort, men de som finns är trevliga. De flesta hittar du vid den fina marinan, som har en vacker utsikt över båtarna. För sol och bad finns en två kilometer lång strand med sköna solstolar. Vill du ha lite mer liv och rörelse så har många hotellen bussar som går till Aqaba flera gånger om dagen.

Bada eller bo vid Döda havet

När du åker på charter till Jordanien hamnar du på badorterna vid Röda havet. Flera researrangörer ordnar även resor till området kring Döda havet i norra Jordanien, en enorm sjö mellan Jordanien och Israel. Stranden här är jordytans lägsta punkt och havet världens saltaste. När du badar här är du helt viktlös och det är härligt att flyta omking på rygg. Leran från havets bott sägs även vara väldigt hälsosam att smörja in sig med. Föredrar du ett riktigt spa så kan du bo på någon av de mäktiga hotellen som ligger här, många har nämligen egna spaavdelningar med lyxiga behandlingar.

Amman är den internationella huvudstaden

I nordvästra Jordanien ligger huvudstaden Amman. Många som inte åker på charter väljer att utgå sin resa härifrån och här finns en av landets två flygplatser. Det är en spännande och internationell storstad som både är modern och rik på historia. Här finns bra shopping, ett pulserande nattliv och mycket att se och göra.

Besök klippstaden Petra

Den kanske mest kända sevärdheten i Jordanien är den legendomspunna och välfotograderade klippstaden Petra. Den rosaskimrande staden är ett helt samhälle uthuggen ur bergen, däribland gravkammaren Al-Khaznah. Klippstaden är över 2500 år gammal och har blivit utsedd till en av de sju nya underverken. Att vandra mellan de trånga bergsklyftorna är en fantastisk upplevelse, men glöm inte bra skor.

Åk på jeepsafari i öknen

Jordanien har ett väldigt speciellt landskap som tagit sin form under tusentals år av erosion. Ett måste när du är här är att åka på jeepsafari bland de mäktiga ökenklipporna vid ökenreservatet Wadi Rum. Reservatet ligger ungefär sju mil från Aqaba och är sex gånger tio mil stort. De dramatiska omgivningarna passar även perfekt för vandring eller kamelridning. Tänk på att ta med varma kläder för temperaturen kan sjunka ända ner till bara några grader på natten.

Arabiska rätter på menyerna

I Jordanien äter du smakrika rätter från det arabiska köket, som falafel, kebab och hummus. Landet är billigare än Sverige och en tvårättersmiddag utan dryck kostar i genomsnitt 130 kronor per person.

Ta sig till Jordanien

Det tar cirka fem timmar och 20 minuter att ta sig till Jordanien med charterflyg och då landar du på flygplatsen i Aqaba. Apollo har charterresor hit mellan oktober och april, med avresor från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn. Solresor har rundresor hit och du kan även paketera din egna resa med flyg och hotell.

I Reseguidens jämförelsetjänst hittar du alla resor

Charter till Jordanien
Flyg till Jordanien
Hotell i Jordanien


Flyg till JordanienCharter till Jordanien