Giltighetstid pass Turkiet???

13 juni 2013 11:36
Visningar: 6243
Finns det någon som vet vad som egentligen gäller om giltighetstiden för pass när man reser till Turkiet? Blir tokig, får olika besked av alla jag frågar!
Åker till Turkiet i morgon för en veckas semester och passet går ut i mitten av augusti.
Passpolisen säger att det bara behöver räcka så länge jag är iväg, Turkiska Turistbyrån säger att det skall räcka 3 mån efter hemkomst, Fritidsresor säger att det skall räcka 6 mån efter hemkomst. Turkiska ambassaden har jag inte lyckats nå på telefon, inget som svarar.
Likadant när jag googlar står allt mellan att det räcker med resans längd till 6 mån efter. Någon som vet???
Är det någon som haft problem med detta vid resor till Turkiet med pass som snart går ut? Blir man stoppad redan vid incheckningen eller finns risken att problemen dyker upp först när man skall in i Turkiet?
Dotterns pass går dessutom ut i november så är det 6 mån som gäller så blir det att pröjsa 2 provisoriska pass...

Stort TACK om någon kan hjälpa mig att reda ut vad som gäller!
13 juni 2013 15:31
Som jag redan skrivit till dig är det inga problem, det ska vara giltigt under uppehållet.
Av Jencar
15 juni 2013 15:01
Hoppas det gick bra! Sitter själv i samma sits.... Kollade av en slump UD:s hemsida och där står att passet måste vara giltigt 6 månader efter hemkomst och våra går ut i oktober... Kollade sedan Fritidsresor - samma där men på Solresor och Apollos sidor står det 3 månader. Jag ska åka och fixa nya pass på måndag men kanske inte hinner få dem till torsdag så jag hoppas, tror och håller tummarna för att du, Marie 78, har rätt....
15 juni 2013 15:30
Ja, har jag fel så blir många av de passagerare jag skickade iväg idag hemskickade med samma flyg, ha ha!
Av Jencar
15 juni 2013 19:13
Ja, och du borde ju veta för jag såg att du arbetar på Kastrup som vi ska flyga ifrån om drygt en vecka. Tack för ditt svar, känner mig lugn nu men kommer ändå fixa nya pass, men har inte lika stor panik om vi inte hinner få dem innan vi åker!
22 juni 2013 15:56
Nu är jag hemma från en härlig vecka i Turkiet och som Marie skriver så var det absolut inga problem alls med passet, fungerade perfekt :)! Dåligt dock att Fritidsresor mm ger så felaktig information, vet de inte vad som gäller är det bättre att de säger att de inte vet!
20 juli 2013 12:29
Jag har uppenbarligen satt mig i samma sits. Bokade sista minuten igår till Turkiet, väl medveten om att våra pass går ut i december i år. Varit i Turkiet tidigare och trodde inte det behövde gälla 6 månader efter det att man kommit hem som det står på många sidor. Planet går från Landvetter imorgon. Frågan är nu, in till passpolisen i Göteborg idag, göra provisoriska. Avvakta, åka upp till Landvetter se vad dem säger och ev. behöva göra provisoriska där? Sitter med en lagom stor klump i magen nu. Tack för alla som kan bringa klarhet. Tack på förhand.
20 juli 2013 17:07
Angela - Visst kan man bli nojig och lite orolig - men läs innantill istället!
Trådskaparen reste UTAN problem på ett pass som var gitigt 2 månader till vid utresa.

Marie78 som dagligen checkar in folk har svarat vad som gäller.

Vad MER kan vi säga än det för att lugna dig?
21 juli 2013 10:55
Tack för svar! Fick först tag på någon på Apollo/Landvetter som sa att det är 6 månader & inget annat som gäller. Det var då jag skrev här. Sidor jag sökte på sa allt från 6 mån till giltigt under resan. Fick idag ringt upp Apollo igen för att en sista gång få det bekräftat. De skriver tydligen 6 månader för det är allmänna regler. Men oj vad det skapar förvirring.
21 juli 2013 11:14
Angela - Ja, man kan ju tycka att reseföretagen skulle förse en med korrekt info, men samtidigt vill de väl gardera sig för ev fel - IFALL de skulle missa en förändring på ett land.

Precis som du säger, de ger en generell regel som info för att då kan det aldrig bli för kort i alla fall. Men oj så många stackare som byter pass i onödan (för tidigt) och förvirras i onödan precis som det nu blev för dig (och många andra).

Det BÄSTA är alltid att ringa ambassaden om man inte vill tro på vad som sägs här.

Trevlig resa nu och sluta oroa dig! :)