Första gången till Orlando, USA (Disney, Universal, m.m.)

Av Wamme
19 apr. 2014 11:30
Visningar: 1880
Hej!

Sitter och försöker pussla ihop en resa till Orlando för fyra vuxna personer. Vi ska vara där i 2 veckor och klara ställen vi har tänkt besöka är Disney World och Universal Studios.

Eftersom det är första gången vi gör en litet större resa så hade jag blivit glad över att få tips och råd om allt möjligt.

Har till exempel nyligen upptäckt att man behöver ett ESTA-visum. Så är rädd att det kan dyka upp andra viktiga saker man borde ha koll på.

Övriga tankar:
- Är 2 veckor för kort tid? När man ändå gör en sån här resa, är det då värt att lägga till några extra dagar?
- Boka flyg+hotell genom Expedia, Ticket eller dylikt eller boka genom Ving? Har det någon betydelse?
- Hotell-tips? Går just nu igenom recensioner på Yelp för varje hotell som ser intressant ut och känns som att de flesta 2-stjärniga hotellen ska man undvika. (Är inte ute efter ett superlyxigt hotell, men vore trevligt om det känns säkert och inte möglar.)
- Kan man boka resa nu (tills hösten) och sedan förnya sitt pass under sommaren?

Uppskattar verkligen alla möjliga tips! Men jag kanske oroar mig för mycket? Känner mig säkrare när jag reser inom Europa, men att resa till USA kanske inte är en sån stor grej?
Av Birgere
19 apr. 2014 13:14
Det finns massor skrivet på forumet om Orlando :)

dina direkta frågor

2v är en bra tid för Orlando, ni hinner då även med några dagsutflykter till havet.
Boka flyg separat via tex momondo.se
Billigast o bäst blir att hyra hus eller lägenhet, speciellt när ni ska bo en längre tid. Vi har tex hyrt en toppenlägenhet av en svenska familj och även bokat där igen, www.bahamabay.se.
Hög tid att boka nu, passnummret behöver du ange när du söker ESTA och senast i samband med incheckningen till flyget.

Åka till USA är ingen större grej jämfört med Europa, det är bara resan som kan tyckas vara lite lång.
19 apr. 2014 13:22
Tjena,
2 veckor funkar alldeles utmärkt men om ni har tiden och pengarna så lägg gärna på så många dagar ni kan.
Ju fler dagar desto lugnare kan ni ta det. Och det kan vara skönt.

Det där med hotell är så olika vad man tycker, för mig är boendet en del av semestern, så jag väljer aldrig sämre än 4-stjärnor. Medan andra bara har det för att sova på. Jag tycker att ni skall glömma alla 2-stjärniga och sikta in er på treor. Eftersom ni läser omdömen, så tycker jag ni skall lita på dem.varför välja ett ställe som får dåligt betyg oavsett vad det kostar?

Känner ni att ni behöver (trygghet) boka genom en sajt gör ni det, annars är det ju lika enkelt att boka flyg o hotell själva. Jag vet inte vad. VIng kan erbjuda i mervärde, det kan ni ju bara själva avgöra. Men om du frågar mig så blanda inte in Ving.
19 apr. 2014 14:07
Om man bokar via ett charerbolag så bor man på samma ställe hela tiden antar jag?
Kanske vill ni om ni stannar så länge som två veckor även besöka någon annan ort än Orlando.
Om du vill boka via en svenska arrangör skulle jag nog hellre välja Swansons i så fall...

Men det blir ju alltid billigast att boka själv.

Flyg: sök på flygresor.se.
När du hittat ett bra flyg där, kolla då på detta flygbolags egen hemsida. Om det är ungefär samma pris, så boka direkt med flygbolaget.

2 veckor känns som en bra tid, men har man möjlighet att stanna längre när man väl åker är det väl bra.
Vi åkte till Florida i april för två år sedan och hann med Orlando, Everglades, Key West samt en kortkryssning till Bahamas på 2 veckor.
Ett billigt och helt ok alternativ på boende i Orlando är detta ställe, Blue tree Resort:
http://www.booking.com/hotel/us/blue-tree-resort.sv.html?aid=311094;label=hotel-55957-us-9KMnc0spn4WoNg6uiPisiQS885195677%3Apl%3Ata%3Ap1%3Ap2%3Aac%3Aap1t1%3Aneg;sid=006448ec1b6a1bd01c9bbe2681511adc;dcid=1;ucfs=1;srfid=5e53f36e084e4b2872c12302d2faf5a4b37d4f61X1

Men som vanligt handlar det ju om vad man vill ha ut av sitt boende: Det fanns inte jättemånga restauranger inom gångavstånd, men för oss gjorde det inget då vi tillbringade de flesta kvällarna i olika parker och åt där.

Läs mer om min resa här:
http://www.4000mil.se/?p=599
19 apr. 2014 18:55
Instämmer i mycket som sagts så lite upprepning och lite nytt förhoppningsvis :-)

Vi kom hem igår och hade en natt i Ft. Lauderdale (p.g.a. ganska sent flyg) sen 4 nätter i Orlando, avslutade med 19 nätter i Miami Beach (för lite kändes det som, men man får ju tyvärr rätta sig efter vardagen också :-( 2 veckor är okej men ju längre tid dess bättre, som sagts finns det mycket att se och utfärder till både Väst och Ostkusten rekommenderas varmt, t.ex. St. Augustine är en perfekt dagsutfärd.
Vi bor gärna på lägenhetshotell, nu provade vi Extended Stay America-Orlando-Universal Studios-Vineland Rd. med gångavstånd till Universal (ca. 20 min.) Det var 2 1/2 stjärnor men stjärnor är inget jag ens tittar på då det inte säger någonting om ett hotells kvalité, enbart vilka bekvämligheter som ska finnas (vi bodde på samma kedja i Ft. Lauderdale (Plantation närmare bestämt och det var lika bra).

Vi har bott på tvåstjärniga som varit väldigt mycket bättre än vissa fyrstjärniga vi bott på.
Detta var riktigt bra och billigt, man skötte sig helt själv men man kan köpa till städning om och hur ofta man vill. Man hämtade det man behövde och bytte handdukar i receptionen som man ville.

Alla boenden funkar, enkelt motell, lyxhotell, lägenhetshotell, hus, lägenhet, stuga o.s.v. som sagts beror det helt på hur man vill ha det.

Det finns inte charter till Florida så bokar Du genom Ving så är det samma sak som alla andra som säljer resor (Expedia, Resfeber, Mr Jet o.s.v.) Hotell funkar i regel bra att boka var som helst, direkt av hotellen eller resebyrå, vi bokar numera nästan bara genom Hotels.com då de har ett bonusprogram som ger en gratis natt efter 10 övernattningar (gäller inte alla men de flesta hotell).

Flyget håller jag med Gunillad om, sök på diverse prisjämförelsesidor och kolla sen direkt hos flygbolaget. Bokar man via en agent kan det funka lika bra men risken finns att om det blir problem så kan det bli mycket svårare med en extra mellanhand.

ESTA (som inte är ett visum utan ett system för inresetillstånd) bör man fixa i god tid, gärna innan man bokar flyget.. Ska passet ändå förnyas i sommar så gör det (nu) innan ni bokar flyget och gör ESTA-ansökan så fort Du fått det nya passet.
22 apr. 2014 10:23
Precis som andra tipsar om så är mitt råd att titta på att hyra en lägenhet/ett hus. Det lär bli billigare och är oftast mycket rymligare och mer faciliteter än hotell.

Eftersom det inte är så hysteriska avstånd i Orlando-området, så är nog mitt förslag att hyra ett hus för hela vistelsen. Vi bodde i området som kallas Four Corners, lite sydväst om Orlando och det var väl 30 minuters körning som mest till det som låg längst bort (SeaWorld och Aquatica). Det går ju att få tag i boende i princip mitt i smeten också, men det är ju en avvägning mellan pris och avstånd. På www.homeaway.com finns ett bra utbud av hus och lägenheter att hyra. Ta isåfall för säkerhets skull sådana som fått ett omdöme relativt nyligen, men det brukar nog inte vara några större problem med husen på den sajten.

Det finns som sagt ingen anledning att blanda in Ving eller någon annan mellanhand när ni bokar flyg. En sak som kan vara vettigt att tänka på är (beroende på hur långt ni skall köra från flygplatsen) när flyget landar. Landar ni sent lokal tid så kan ni vara rejält trötta. Det är ju då mitt i natten svensk tid och är inte alltid så kul att sätta sig i en bil och köra långt då.

Passa även på att lägga in ett besök på Busch Gardens i Tampa. Ca 1 timmes körning beroende på var ni bor. Mycket roliga berg- och dalbanor och faktiskt ett ok zoo också.

När det gäller shopping och Outlets, så var det knökmycket folk på de två stora outletsen i Orlando när vi var där, men nästan folktomt på två andra längs västkusten, så är ni shoppingsugna så åk så att ni är där innan de öppnar och troligtvis bäst på en vardag.
Av Birgere
22 apr. 2014 10:50
Bara en massa kloka ord.
Landar man på MCO så tar det max 45min att köra till hotell/lägenhet/hus så oftast fixar man detta, förutsatt att man tagit det lugnt med drinkarna på planet :)
Om man väljer att sova vid flygplatsen är man ganska lost dagen efter, vaknar vid 5 och kan inte checka in förrän kanske vid 3-4 snåret på eftermiddagen. Bagaget vill man inte ha i bilen....
Flyger man däremot till Miami, som oftast är markant billigare, så kan det vara skönt o övernatta vid flygplatsen, annars så bör man vara två som kör dom 3,5h upp till Orlando på kvällen/natten.
När det gäller outlets i Orlando så är vardagar direkt på morgonen rätt tid, alternativt på kvällen. Från lunchtid o framåt kan det vara nästan hopplöst att hitta parkering.
22 apr. 2014 11:13
Japp! Många kloka ord. Jag ser att ni skall resa till hösten. Bra val för då är det lågsäsong i Florida vilket innebär klart lägre priser på boendet. I vissa fall hälften jmf med jul och nyår. Satsa på att bo i hus eller större lgh med minst två sovrum och två badrum. Det kommer vara mkt folk men klart hanterbart jmf med högsäsongen. Om jag får komma med ett litet tips och då utgår jag från mig själv: Jag hade nog lagt en vecka på västkusten för sol och bad samt avkoppling. Om ni gillar havet det vill säga. 14 dgr i Orlando kan bli lite....... overkill. Tempot är lite högre och man vill hinna se så mkt som möjligt. Varför inte hyra en lgh en vecka utefter Clearwater Beach eller längre ned? för 120 USD per natt kan ni få en 3 sovrums lgh som ligger utmed stranden. Orlando (Disney) ligger bara 90 minuter bort. Då har ni ändå nära till Busch Gardens och Tampa (storstad).
Av Zodezo
22 apr. 2014 15:53
Ska ni bara hålla er till Orlando eller även köra neråt i Florida? Personligen tyckte jag Orlando var lite av en besvikelse då det var väldigt turistigt, men då är inte jag så mycket av att ligga och sola utan vill mest ha upplevelser. Gillar ni nöjesparker så rekommenderar jag verkligen en dagstrip till Busch Gardens i Tampa.

USA är för övrigt ett underbart land att semestra i. Har varit där tre gånger och längtar efter nästa resa. Jag tycker inte det är någon större skillnad mellan semester i USA eller Europa så där tycker jag inte du behöver oroa dig.

Kika gärna in på min blogg där jag skrivit en del om vår Floridaresa vi var på tidigare i år. Vi var bara iväg i drygt 11 dagar vilket så klart var tight men vi kunde inte vara borta längre tidsmässigt Vi hann dock allt vi ville och lite till så jag skulle inte säga att två veckor är för kort tid men samtidigt så skulle jag absolut säga att om ni har tid och pengar så ska ni stanna längre och utforska fler delar av landet :-)

http://zodezo.spotlife.se/
Hör gärna av dig om du har några frågor :-)
22 apr. 2014 17:11
Glömde ju skriva en sak i förra inlägget. När ni hyr bil så ta minst en Full Size Suv om ni skall åka alla 4 i samma bil. Annars blir det trångt med bagaget. Det kan det bli ändå, beroende på hur mycket ni har, men mindre än en Full Size är att utmana ödet.
Av Wamme
22 apr. 2014 22:53
Vad snälla ni är! Och vilka fantastiska tips ni kommer med!

Jag har läst alla svar och kommer att gå igenom dem igen för att sammanställa en liten tips-lista.

Tack så mycket!
23 apr. 2014 15:12
Nog kan man enkelt spendera två veckor i Orlando, förutsatt att man tycker mycket om att gå runt i nöjesparker, men jag tycker nog att ni ska passa på att se något annat också när ni väl är i Florida. Orlando är i mitt tycke inte mycket till stad egentligen utan mest en plats där man råkat slå upp en massa nöjesfält.

Du nämner att det står klart att ni ska besöka Universal Studios och Disney World, tänk då på att US är uppdelad i två parker och att Disney är uppdelad på fyra. Hur många dagar vill ni ägna åt respektive park? Sedan finns det ju fler ställen som man kan besöka också, så som SeaWorld, Kennedy Space Center och Busch Gardens i Tampa. Att shoppa i någon outlet brukar också vara populärt. Är detta något ni vill göra med?

När ni skapat er en uppfattning om hur många dagar som kommer gå åt för allt ni vill se kan det också vara bra att tänka på i vilket tempo ni vill göra detta. Att gå runt på ett nöjesfält från morgon till kväll kan vara krävande, och att då och då lägga in en "vilodag" där ni kanske mest hänger vid poolen kan vara bra.

Gör ni detta kan ni få en bild av hur många dagar ni faktiskt behöver i Orlando. Det kan vara så att ni gör bedömningen att ni faktiskt behöver två veckor, men är det så att det blir några dagar över skulle jag absolut rekommendera er att ta hyrbilen och lämna Orlando för att se något annat en period under resan.