Flytta till Paris

20 apr. 2020 15:00
Visningar: 1295
Hej!
Jag är ny här på Reseguiden och har lite frågor. Det är nämligen så att min plan inom några år är att flytta till Paris. Finns det kanske någon här som har flyttat från Sverige till Paris och vill berätta lite?
Jag har varit där två gånger än så länge. Det jag undrar är hur mycket pengar ni tror att jag behöver spara ihop för att kunna flytta dit? Hur hittar man en lägenhet att hyra? Jag är ju med i gruppen ''Svenskar i Paris'' på Facebook och där kommer det ju upp lägenheter ibland. Jag vill först och främst plugga franska när jag kommer dit, har ni några bra tips på franskakurser som inte är allt för dyra? Jag kommer även att söka jobb, jag kommer att utbilda mig till butikssäljare här i Sverige först, innan jag flyttar.
Jag har ju såklart googlat så mycket jag bara kan om att flytta till Paris men hittar ändå inte så mycket om det, därför så bestämde jag mig för att fråga här.
Alla som har erfarenhet av Paris, skriv skriv skriv! :)

Med vänlig hälsning Tate
20 apr. 2020 16:38
Hej,

Jag bor inte i Paris, men väl i Frankrike på deltid, och redan innan jag flyttade hit hade jag varit väldigt mycket i Paris och gjort minst 30 resor dit.

Angående hur mycket pengar du behöver så beror det väldigt mycket på vad du tänkt göra i Paris, vill du t.ex. försöka hitta ett jobb direkt? Paris är dyrt, så räkna med att spendera minst 10 000 kr i månaden för en liten studio eller ett rum om du vill bo hyfsat centralt. Kan du tänka dig att flytta utanför och bo i de mindre populära förorterna kommer du ner en bit, men många av dessa områden är också bra mindre trevliga och känslan som du sannolikt fått av Paris som turist finns inte alls.

Med pågående Corona-kris är det inte lättare med vare sig bostad eller jobb. När det värsta har lugnat ner sig kommer arbetslösheten vara rekordhög i Frankrike och även de som har jobbat länge och pratar perfekt franska / är franska medborgare får lämna sina jobb nu.

Jag vill inte låta negativ, men det kan vara svårt att flytta till Paris just nu, särskilt om du inte talar språket väl ännu, eller har vänner/familj där.

Jag hade själv en dröm om att flytta till Paris för många år sedan, idag är jag glad att det inte blev något permanent. Jag som hittar som i min egen ficka i alla Paris arrondissement och älskade staden över någon annan stad, har idag som Frankrike-bo insett att vill man lära sig franska och ta del av den franska kulturen så gör man det betydligt bättre i andra franska städer. Jag älskar fortfarande Paris, men det räcker med ett besök över dagen numer.

Det finns en grupp på Facebook, Svenskar i Frankrike, och där kommer du säkert få blandade svar om du ställer samma frågor, och där finns säkert många som har mer konkreta tips på bostad. Jag skulle dock tipsa dig om att överväga om du kan tänka dig även andra städer i Frankrike. Har du frågor eller vill ha tips på trevliga ställen, fråga gärna, eller gå med i gruppen jag nämnde.

Lycka till!