Fin ö med dykning i Filippinerna?

29 sep. 2013 15:09
Visningar: 3257
Jag och killen åker till Filippinerna över jul och nyår.
Vi har bestämt oss för Boracay över nyår. Men veckan innan försöker vi hitta ett fint ställe att fira jul på med bra dykning.
Vi var lite sugna på Donsol för att se valhajar, men kändes omständigt och ta sig dit bara för det, om vi ska vidare till Boracay? Finns det så mycket mer att göra på Donsol än bara kolla valhajar?
Är Malapascua ett bättre alternativ?

Eller finns det någon annan bra ö?

Vill inte slänga bort så mycket tid på resa då vi bara ska vara i Filippinerna i 2 veckor.

Tacksam för hjälp
Av Emh87
29 sep. 2013 20:10
Hejsan,

Jag och min sambo gör en liknande resa i Sydostasien där vi avslutar med 13 dagar i Filippinerna under nyårsveckan.

Först har vi 6 dagar i Cebu i Moalboal och avslutar med 6 dagar på Boracay.

Vi valde Cebu för jag har hört att det ska vara magisk dykning där.
3 okt. 2013 06:13
jag reste runt 1½ år sedan och var i malboal och malapascua. om du väljer mellan dom skulle jag definitivt till 100% välja malapascua. eller bohol för den delen med fina stränder och bra dykning

det som är trevligt är att malapascua har Thresher sharks (räv hajar) och det är det enda stället där man ser dom dagligen (eller näst intill) har man tur så kan man också se devil rays.
3 okt. 2013 08:19
Tack för svar :)

Moalboal är nytt för mig. Malapascua hat jag däremot hört mycket gott om. Vad skiljer dom åt?
Bohol har jag varit på, men hittade ingen guldklimp där direkt. Där dykte jag inte dock.
3 okt. 2013 14:35
Om du vill ha bra snorkling så skulle jag välja Moalboal, helt klart. Då kan ni göra en dagsutflykt till Oslob och simma med valhajar.
Malapascua är helt ok men inte det bästa enligt mig. Väljer du någon av dessa öar flyger du lättast till Cebu.
Eller Siquior är en helt fantastisk ö med bra snorkling. Går göra dagsutflykt till Apo Island. Går säkert även härifrån åka till Oslob och simma med valhajar. Då flyger ni till Dumaguete och tar båten över till Siquior.
Av Moltas
3 okt. 2013 18:51
Jag dyker inte själv men min granne på Malapascua (Norrman) satt en dag bara och stirrade rakt fram lite drömskt.
Naturligtvis var jag tvungen att fråga honom vad som hänt.
Han berättade då om sitt livs dyk med en jätte till Manta som han umgicks med i c:a 15 minuter.
Själv snorklade jag bara men som jag kunde uppfatta snacket på kvällarna var de flesta mer än nöjda med de dyk de gjort.
Sedan är ju Malapascua en pärla som jag längtar tillbaka till.
Av Emh87
5 okt. 2013 11:34
Jag har inte varit i Filippinerna som sagt men vår rutt låg bra till.
Manila - Cebu - Boracay - Manila. Hittade enkla flyg och bra priser med Cebupacific. Hade gärna provat Malapascau och även Palawan, men hey...
7 okt. 2013 10:14
Tack för alla svar :)

Lutar nog åt malapascua för min del.
Enannanhanna, varför tycker du moalboal är bättre än malapascua?

Är malapascua överhajpat?

Hur är snorklingen på malapascua?
Finns det utflykter man kan åka ut på?

Emh87, när kommer ni befinna er i boracay tro? Är ni där över nyår?
8 okt. 2013 08:26
Malapascua är fint, absolut. Om du ska dyka så är det säkert toppen. De vi pratade med tyckte det var bra dykning och bra instruktörer men tyvärr börjar tresher sharken (vet inte vad de heter på svenska) att bli mer ovanliga detta pga att fiskarna använder sprängning när de fiskar. Vilket tydligen är en väldigt vanlig fiskemetod utanför Malapascua.
Jag gjorde en snorklingstur runt ön och blev inte så imponerad. Visst jag såg en del fiskar men inget mot de öar jag nämnt tidigare.
Alla är otroligt vänliga på ön. Massor med barn så våra barn hade många lekkompisar. Eftersom ön är liten blir allt väldigt intimt. Missa inte att besöka restaurangen Ging-Ging.
Slutsatsen, Malapascua är en fin ö men inte den bästa som jag har varit på i Filippinerna. Vi hann se en hel del då vi reste runt i 2 månader :)
8 okt. 2013 08:35
Ska väl nämna att Moalboal har superbra snorkling. Vi åkte ut till en liten ö, kommer inte ihåg namnet, där det fanns massor med fina fiskar och sköldpaddor.
Här är det väldigt vanligt att man dyker på natten om man gillar sånt.
Dessvärre är stranden inte lika fin. Det fanns en strand en ganska bra bit bort som var ok. Malapascua har bättre stränder!
8 okt. 2013 09:14
vad enannanhanna säger är helt helt fel.. jag arbetar på malapascua och dyker mer eller mindre varje dag dör att se thresher sharks (räv haj på svenska) och jag ser dom nästan varje gång.. räknade precis min logg bok jag har gjort 93 morgon dyk efter hajarna och av dom har jag set hajar 91 av dom.. så dom försvinner absolut inte!!

dynamit fiske är ett stort problem i hela filipinerna men tur nog så är det sällsynt runt malapascua, man kan höra det lite då och då men det är från cebu island som dom bombar och inte på malapascua..

snorklingen är inte kanske den bästa men dykningen håller väldigt bra klass!
8 okt. 2013 15:19
Till Danielhomsted, eftersom jag själv inte dyker så kan jag inte svara på hur ofta man ser rävhajen. Men jag blir glad att det jag hörde inte stämmer!!!
Av Emh87
14 okt. 2013 22:29
Emh87, när kommer ni befinna er i boracay tro? Är ni där över nyår?
Ja vi är i Boracay den 30 dec - 5 jan så vi är på Boracay under nyår!
19 okt. 2013 18:07
Jobbar själv också inom dykningen precis som Daniel!
Har även varit kund på stället där han jobbar och kan bara säga att jag tycker malapascua är bra och evolution är ett kanon center att dyka med.

Du hittar dem pelagiska fiskarna på malapascua även grym makro dykning.
Malapascua kanske inte erbjuder några direkta korallrev men dykning anser jag vara bra där.
Och räv hajarna är en upplevelse. har även sett devil rays där. Folk ser hammarhaj på kemod shoal då och då också.

Moalboal är väl egentligen el pescador som erbjuder riktig bra dykning.

Sedan skulle jag inte rekommendera att dyka med valhajarna i Oslob. Dem matar valhajarna och dem skadar sig rejält på båtarna. Så ingen bra idè att stötta det tycker jag. Hört att det skall vara bättre att snorkla där men jag har hållt mig väck just för att valhajarna tar skada.
19 okt. 2013 19:04
Om jag vore ni skulle jag åka till Siquijor, en jättemysig ö med fina stränder och bra snorkling. Som någon skrev ovan kan ni ta en dagsutflykt till Apo Island, där det är fullt med jättesköldpaddor som man är typ garanterad att se under snorkelturerna. Dykningen på Apo är också helt fantastisk!

Malapascua är fint, men lite för turistigt för min smak. Skulle inte åka dit igen. Det är helt ok snorkling och dykning där dock, och fina stränder och turkost vatten!
19 okt. 2013 20:40
Tack så jätte mycket för alla svar och tips!

Är det någon som är uppdaterad hur läget ligger till efter jordbävningen som var i veckan?
Hemskt är det!

Är det mycket som är förstört? Eller kan man åka och ta sig runt som vanligt i december tro?
Känns inge kul att åka på semester i december och komma till rasmassor överallt.

Någon som är runt Cebu just nu?
14 nov. 2013 22:32
Hej, hoppar in här.

Svårt att inte komma till "rasmassor" på Filippinerna nu efter tyfonen, tyvärr :(. Iaf. vi har bokat boende på malapascua 10 nätter med tanken att ta dykcert och ta det lugnt för att sedan resa vidare. Vi är ett gäng på 6 pers och efter den senaste veckans händelser så känner vi att vi måste se över alternativen. (Jag vill dock fortfarande väldigt gärna till malapascua).

Jag/vi är utefter bra dykning men också ett lugnt ställe. Vet att det är mycket turister kring nyår överallt men vill i möjligaste mån hitta ett inte alltför överexploaterat ställe. Vilket jag fått känslan att malapascua inte var (med stora hotellkomplex osv, samt att man kommer "nära" lokalbefolkningen på mindre orter?)

Någon som har tips på andra bra öar? :)
Av Khj87
14 nov. 2013 23:07
Jag har ingen status på hur områdena ser ut dit ni ska. Det man hör är ju att det är väldigt väldigt illa överlag.. Tyvärr och väldigt sorgligt för den Filippinska befolkningen.

Ni ska nog tänka er för om ni väljer att åka iaf, Ni kommer till ett katastrofområde i ett redan väldigt fattigt land som folket som bor där kämpar för sin överlevnad. Kan tänka mig att en rik västerlännings pengar står ganska högt på stöldlistan. Folk i nöd gör drastiska saker och det går inte att klandra.

Hoppas er resa blir så bra som den kan bli.

Mvh
15 nov. 2013 07:37
Malapascua är ganska drabbat och det är inte mycket på ön som har klarat sig!
Redan nästa vecka ska dem påbörja att bygga upp dykcenter och lokal befolkningens hus.
Finns sida på Facebook som heter Help Malapascua. Ni kan gå in där och följa dem.

Hur det kommer se ut runt nyår på Malapascua är svårt att säga men jag tror dem kommer en bra bit påvägen iallafall. Det viktigaste är att vi västerlänningar bidrar med något också, Om alla skänker någon hundra lapp så gör det stor skillnad. Ni kan hitta info överallt var och hur ni kan donera.

Andra alternativ är väl Donsol som inte är så jätte mycket turister. Men det är väldigt litet ställe. Det finns dykning där. några mysiga restauranger , Moalboal på cebu har klarat sig helt från tyfonen.

Sabang erbjuder grymt bra dykning också, tror inte det är så jätte drabbat iheller. Men vet inte hur det ser ut över jul/nyår. Men dykningen är grymt bra!
Rekommendera att dyka med Asia divers.
15 nov. 2013 07:54
Vi har bestämt oss för att vi åker! :)

Vi ska till Boracay över nyår. Dit är det toklungt att åka i slutet av december, dom solar och badar och lever på som vanligt där redan nu.

Malapascua har vi inbokat en vecka över jul. Vill verkligen åka dit! Så just nu lutar det mot att vi åker dit med.
Jag har mejlkontakt med hotellet. Det är väldigt skadat det är det, men tror att bilderna från Tacloban skrämmer oss.
Redan andra dagen hade dom kommit igång med vatten och mat resurser till ön.
Dom säger även det att alla som bor på Malapascua jobbar och lever för turismen. Därför är dom helt galet snabba på att bygga upp allt igen.
Om alla börjar ställa in sina resor dit kommer dom ju inte få in några pengar, hur ska dom då få en chans att komma på fötterna? Jag åker dit och vet att att hus kommer vara skadade, räknar inte alls med att dom har rustat upp så mycket. Så länge jag har tak över huvudet. (mer kan man inte alltid räkna med i Filippinerna) Att bara få sitta där på den fantastiska stranden och se ut över havet så har jag fått ut mycket av det jag vill.
15 nov. 2013 08:02
Bra inställning Sofie!

Precis eco turismen är jätte viktig på Malapascua.
Och dem har fått väldigt bra respons från andra delar av världen.
Dock har det inte blivit jämnt fördelat än med mat och vatten. Men förmodar att det kommer också!

Evolution och Exotic har rum som har klarat sig också.

Som det ser ut nu så ska jag åka över nästa vecka med en kompis från sverige och hjälpa dem bygga upp hus åt lokal befolkningen. Känns som det är det minsta man kan göra efter vad den ön har gett mig.

Jag tycker ni gör helt rätt!

Och förmodligen kommer båtarna och dykningen komma igång efter om några veckor tror jag. hoppas på det iallafall! :)
Av Malinhs
15 nov. 2013 08:18
Hej
Vad skönt att de redan nu har börjat bygga upp och tänka framåt trots all förödelse. Äntligen har det börjat komma hjälp även till de värst drabbade.
Vi kommer att åka nästa vecka o planen var att börja på Malapascua för att ta dyk cert men det har vi bokat av.
Är det någo som har tips om vart vi ska dyka istället, vi hade verkligen sett fram emot Malapascua efter allt vi läst här.
/Malin o Peter
15 nov. 2013 08:27
Vad fint av er!
Skulle också vilja åka dit och hjälpa till så mycket som möjligt, bidra med pengar härifrån är nog det bästa jag kan bistå med just nu iaf.

Hur länge blir ni kvar där då?

Jag hoppas verkligen att dom kommer igång med båtarna och dykningen tills vi kommer. Jag får nog hoppa dykningen denna gång. Men min sambo ser verkligen fram emot det.
15 nov. 2013 08:50
Tack för svar!

Ja jag har sett bilder på Malapascua och följer ivrigt allt som händer på ön via fb. Jag har också varit i kontakt med boendet evolution och vi skulle höra av oss i slutet på nästa vecka igen.
Jag håller med er allihop om att det är bra att åka dit, de behöver turismen. Jag har absolut inget emot att hjälpa till att bygga hus mellan dyken när jag kommer dit, om det skulle behövas :)

Jag tror faktiskt att det är fullt möjligt att åka till Malapascua runt nyår som vi tänkt, frågan är bara vad mitt resesällskap vill... Men jag har bestämt, då jag och min sambo tänkt stanna i Filippinerna rätt länge, att ta mig upp och besöka ön. Det tråkigaste är om UD's avrådan inte ändras, då gäller ju inte försäkringen...

Men Fredrik26021 har du möjlighet får du gärna rapportera hur återuppbyggnaden går :)
15 nov. 2013 11:27
Om ni vill ha bra dykning så rekommenderar jag er Moalboal på Cebu. Neptune diving kan ni ta kontakt med.
Annars hade jag faktiskt åkt till Sabang och dykt med Asia divers. Sabang är trevligt och mysigt ställe tycker jag. Tar 3h med taxi från Manilas flygplats och sen 45 minuter med båt.

Frågan är väl sen hur snabbt dem kan komma igång med båtarna. 80% av alla båtar är förstörda på ön.
tror inte båtarna är så högt prioriterade dem närmsta veckorna. Men jag tror att dykningen borde vara igång igen i december någon gång. Dykcenter so Exotic blev inte allt för drabbat hörde jag. Så dem lär nog vara en av dem första som kommer igång med dykningen skulle jag gissa på!

2 veckor bara, då vi tar ledigt från våra jobb. Högsäsongen i Thailand börjar nu snart också men det är alltid något. :)
Av Emh87
15 nov. 2013 11:37
Hej alla!

Vi ska också till Boracay över nyår och veckan innan ska vi till Moalboal på Cebu. Jag har fått detta mail från hotellet där:

"Hello,
I just want to say that the typhoon Haiyan/Yalanda was not here in Moalboal.
We had a lot of rain and wind, but no typhoon.
So, nothing was damaged in our resort, underwater or in Moalboal.
Not even the roads, coming from Cebu-City/Airport to Moalboal.
Hopefully, we will see you “soon” in our resort."

Skönt att höra.
Av Emh87
15 nov. 2013 11:39
En sak till... Detta: "Det tråkigaste är om UD's avrådan inte ändras, då gäller ju inte försäkringen..." Vad menas med det? Vilken försäkring är det vi pratar om här? Avbokningar? Skador? Stöld?

Tack!
15 nov. 2013 11:47
Jag skulle tro att det gäller dem flesta försäkringar. Om du åker till ett ställe där det är oroligt så "ökar" risken för att du ska utsättas för skador,stöld osv. då gäller inte försäkringen dig.
Av Mrslee
15 nov. 2013 11:49
På UDs hemsida står det : "Försäkringsbolagen kan göra inskränkningar i sina försäkringar om något händer dig i ett område som UD utfärdat avrådan för. Tänk därför på att alltid kontrollera vad som gäller för din försäkring."

Så det är bara att kolla med sitt försäkringsbolag angående sin reseförsäkring. UD kan ju även ändra avrådan när som helst.
23 nov. 2013 00:17
Hej,
Malapascua ar nastan total borta..Bantayan samma..Panglao har elavbrott fram till Dec 20..annars bra
Leyte inget bra just nu..man bor akta sej var man aker..vissa delar dar det ar utsatt fr Tyfonen
ar laglost..vill inte skramma nagon..men tank var ni aker

Micke
23 nov. 2013 10:11
Med tanke på UD:s avrådan har vi nu bestämt oss för att vi bokar om vår resa. Är så himla besviken men jag pratade med försäkringsbolaget, Så länge det finns en avrådan så gäller inte en enda försäkring.

Vi åker till Cebu stad och sedan vidare till Vietnam. Cebu stad och flygplats är det ingen avrådan på. Är det någon som har koll på hur läget är där? Är det säkert att åka dit?

Några tips på saker att göra i Cebu stad?
23 nov. 2013 13:08
Min reseförsäkring gäller såvida UD's avrådan inte beror på att det är krig så helt okej för mig. Köpte en extra reseförsäkring för min gällde bara 45 dagar och jag har 9 härliga veckor på Filippinerna att se fram emot, om nu bara Visumet kommer också ;-)
23 nov. 2013 14:37
Jag är nyfiken på vilka försäkringar som gäller trots UD's avrådan till Filippinerna? Tar gärna emot tips eftersom vi åtminstone vill åka till Palawan, som inte verkar drabbat.
23 nov. 2013 23:55
Bry dej inte om vad UD sajer,,bara bullshit..finns dessvarre vissa platser som man bor unvika..
Panglao/Bohol ar OK

Micke
24 nov. 2013 09:19
Hej Micke! Vi åker till Panglao den 21 Dec för att bo på Isis bungalows. Har inte lyckas få kontakt med dom men det är väl strömavbrottet som gör det stökigt kan jag tro. Hur är det för övrigt hos er funkar transporter med mat o resenärer m.m Är det något speciellt att tänka på innan vi åker. Har dom flesta elverk på ön ?
Hoppas du är på plats över jul,nyår då vi har tänkt att besöka ditt ställe för lite öl o mat.
Tack för infon du ger löpande ifrån filippinerna det hjälper oss mycket.

Lillis o Ulli
Av Emh87
24 nov. 2013 15:52
Vad tråkigt!

Lycka till med ert andra resmål!
Av Malinhs
27 nov. 2013 14:51
Tack Fredrik för tips om dykning på Neptune i moalboal, tog mitt ow idag:)! Vi bor på tipolo som jag verkligen kan rekommendera o maten på filling station är riktigt bra! Vi har funderingar på att fortsätta söderut, troligen siquijor men har även tittat på sipalay men det verkar lite knöligt att ta sig dit, så frågan är är det värt det? Tips mottages tacksamt! Är så glad över all hjälp som man kan få här!! Kram till alla
Av Emh87
27 nov. 2013 18:24
Härligt!

Hur är det där efter stormen? Hört något om Boracay?
Av Malinhs
28 nov. 2013 11:06
Här i malboal var dom helt skonade från tyfonen. Vi landade i cebu och dom vi pratade med sa att det hade blåst rejält men inte så mycket skador. Har inte hört något om boracay tyvärr.

Är det någon som vet något mer om malapascua och hur det går med uppbyggnaden?

/malin
1 dec. 2013 07:43
Citerat från Malinhs:
Tack Fredrik för tips om dykning på Neptune i moalboal, tog mitt ow idag:)! Vi bor på tipolo som jag verkligen kan rekommendera o maten på filling station är riktigt bra! Vi har funderingar på att fortsätta söderut, troligen siquijor men har även tittat på sipalay men det verkar lite knöligt att ta sig dit, så frågan är är det värt det? Tips mottages tacksamt! Är så glad över all hjälp som man kan få här!! Kram till alla
Kul att du gillade Moaboal och hoppas att du fick bra dykning där borta!

boracay ska väl vara lugnt.°
4 dec. 2013 20:57
Jag har Tre kronor som försäkringsbolag och min försäkring gäller även om UD avråder såvida det inte är pga krig, det är iallafall de uppgifterna jag fått!!
Av Emh87
5 dec. 2013 18:50
Gött! Jag har också Tre Kronor!
Av Barbaro
7 dec. 2013 12:53
Hej!
Jag har jobbat som dykinstruktör på Panglao, Bohol i flera år. Jag kom ner dagen innan tyfonen.
Panglao, Balicasag, Siquijor, Apo Island och större delen av Cebu klarade sig helt undan tyfonen. Likaså klarade sig dessa öar undan jordbävningen som inträffade i slutet av oktober.

Ni är alla välkomna hit till oss på Panglao. Dykningen är fantastisk vid Balicasag dit vi gör dagliga utflykter och vid bra väder även snorkling av hög klass. Elen fick vi tillbaka tidigare än beräknat och nu har vi i princip el dygnet runt. En del elavbrott får man räkna med varhelst man befinner sig i Filippinerna. När det gäller att dyka och snorkla med valhajarna i Oslob så kan man ha olika åsikter om det. Min personliga åsikt är att man sköter det på ett bra sätt numera med lokala guider i små paddelbåtar som ser efter bå¨de snorklare, valhajarna och båtarna....
Jag håller till på Tropical Divers vid den ena änden av Alona Beach.
14 jan. 2014 04:55
Hej allihopa, hoppas ni kollar denna tråd fortfarande =)

Jag har lite frågor om dykning post tyfonen. Tar gärna emot alla svar! (men gärna minst ett som är "un-biased", dvs inte bara från personer som arbetar på öarna)

Hur är dykningen (och snorklingen för lata dagar) kring Cebu nu efter tyfonen?

Hur är kvaliteten dykningen här generellt? Jag har tidigare haft mina bästa dyk kring komedo Island i indonesien...(bättre än Colombia, honduras och röda havet som är Mona andra erfarenheter)

Vi väljer mellan Cebu och Sipadan som det det ut nu...

Vad kostar ett Open water ungefär (min sambo ska ta) och vad kostar fun dives?

Kan inte scrolla upp med iphones och sudda det med Opartiska svar... Skrevs med glimten i ögat vill jag säga! =)

Super bussigt
Av Emh87
14 jan. 2014 21:32
Hejsan,

Vi hade riktigt bra dyk i Cebu (Moalboal).

Sikten var bättre i Röda havet, men vi såg mer i Moalboal. Riktigt bra dykning med andra ord. Och då är jag nybörjare som endast gjort 17 dyk. En annan mer dykerfaren kanske hade svarat annorlunda...

Vi betalade 1400 pesos för ett dyk vilket är billigt. Vet tyvärr inte vad det kostar att ta OW. Men det är inget att tveka på om manvill ta det. Det är inga summor liksom.

VÄLJER ni mellan Cebu och Sipadan... alltså 'the' Sipadan? "...Efter att ön uppmärksammats av den franske marinforskaren Jacques-Yves Cousteau blev den erkänd som en av världens mest spektakulära dykplatser..."

Som sagt Moalboal var fantastiskt, men Sipadan är väl en av världens mest erkända dykspots?
15 jan. 2014 04:02
Tack för svaret!!!

Ja, svårt att veta hur mkt bättre sipadan är egentligen utifrån att bara läsa recensioner tycker jag. Vore skoj att veta vad någon som dykt på båda ställena tycker!!!

Vad jag tycker verkar tråkigt med Sipadan är att man inte kan bo på ön... Och då sambon vill ta OW gissar jag att mycket av den skulle ske på Mabul eller nära Semporna vilket inte verkar jätte bra och mindre mysiga öar än de på fillipinerna... Men jag kanske har fel?
15 jan. 2014 05:36
Jag tycker det hade varit tråkigt om folk kunde bo på ön.
Finns en bra anledning varför dem förbjöd resorter på ön.
Hade vi fortfarande kunnat bo på ön hade säkert sipadan var i sämre skick.
Dem har turtle hatchery , unika fåglar på ön även ödlor. Så bara där är en bra anledning till att man inte ska kunna bo ön.

Sipadan är en klass för sig själv när det kommer till dykning.
Massor med pelagiska fiskar.
Grå fenad revhaj, vit fenad revhaj är dem vanligaste hajarna.
Du kan även se Valhaj, hammarhajar , thresher sharks , leopard haj, black tip och silver tip .
Du har tonfisk , stora Stim med barracudor, Stim med Jack fish, bumphead parrotfish,
Kan se upp mot 60 sköldpaddor på ett dyk.

Har även sett eagle rays and manta ray där.

Så du har alltid dem vanliga sakerna där sen ibland så ser man något unikt!
Förra veckan såg vi mola mola och spermwhale.

Dykningen på sipadan är är för pelagiska fiskar.

Mabul är hur bra som helst!
Väldigt speciell liten ö. Som erbjuder grym dykning. Väldigt bra för makro även har vi rays och sköldpaddor där.

Gå in och kolla med www.scuba-junkie.com

Jag tycker Mabul och sipadan är bättre än Filippinerna .
Här får du en bra blandning mellan makro och de pelagiska

Med vänlig hälsning,
Fredrik
20 jan. 2014 17:33
Tack Fredrik!!

Har några fler frågor som du kanske har koll på!!

Hur är dykningen på sipadan om man bara har Open water? (som min sambo kommer ha) Finns bra dyk sp grunt?

Var tar flesta sin Open water? På malabu?

Vad kostar ett dyk ca. Och vad kostar en Open water tror du??

Tack igen för all hjälp!
21 jan. 2014 01:18
Hej!

Vet inte exakt vad ett dyk kostar.
Man brukar köpa ett dykpaket med mat,boende,dykning . För dyka på sipadan måste man göra 2 dagar dykning runt Mabul tror jag. Men mailar du dem så får svar på dina frågor.

Ow kurs kostar runt 990 ringit vilket är runt 2000kr
Då har man en dag teori och två dagar i havet.

Ja sipadan funkar hur bra som helst för ow dykare. Du set massor som ow.
Hajar,sköldpaddor, stora Stim med barracudor och jackfish.förra veckan såg ow dykarna även hammarhajar :)

Hoppas detta hjälper dig lite :)
23 jan. 2014 05:29
Absolut! Superbussigt!

Hur är det att resa annars på Malaysia....min flickvän är orolig för att det ska vara överexploaterat och bara en massa pensionärer... =)

Finns det "backpacker" häng?
23 jan. 2014 11:51
Hej! Jag har en allmän fråga eftersom ni verkar vet mycket om Filippinerna och dyk. Kan man flyga från Filippinerna till Sorong (Raja Ampat)?

Jag vill kombinera dessa platser men hittar bara flyg till Sorong från Jakarta, Singapore eller Kuala Lumpur via Sulawesi, har redan varit mycket i Malaysia och Indonesien och vill besöka ett nytt land men ändå dyka i Raja Ampat som jag tyvärr har missat.
23 jan. 2014 15:13
Hej!

Nej jag tror inte du kan göra det. Inte utan att behöva mellanlanda i Jakarta eller Bali.

Vill du ta dig till Sorong så måste du nog tyvärr ta dig till Manado, Jakarta, Bali.
Inte farligt dyrt om man bokar i tid. 1500kr t/rt har jag hittat för från Jakarta och Bali.

Så du får nog räkna med en jobbig flygtur. Såvidare där inte går något svindyrt flyg dit från Filippinerna som jag inte vem.

Mvh

Fredrik