Djerba

Av Mommen
20 okt. 2010 15:56
Visningar: 292
Läste i någon tidning att resebolagen satsar på Tunisien sommaren 2011. Tänkte därför kommentera lite om hur jag upplevde Tunsien när jag var där. Resan gick till Djerba i mitten av Oktober. Vädret höll goda 25-30 grader, dock var det lite molnigt, blåsigt och faktsikt åskade det ett par gånger. Inget att säg om det, hösten lär väl komma även dit MEN tempen var härlig. Shorts& t-shirt varje dag. Flyget gick från Kastrup med Nouvelair, och som i de flesta plan jag har åkt med fick jag vika in benen under mig för att få plats, ändå är jag inte våldsamt lång(187cm). Vi avstod maten men det hamnade ändå en folielåda på min plats. Dock var jag glad att jag inte hade betalt för detta då det var riktigt dåligt...Men,men alla har vi olika smak.... Efter 3h20min landade vi på ön. transfer hade vi betalat för och bussen tog oss till vårt hotell,Riu palace Royal Garden. Ett all inclusive hotell med en fantastisk pool, bra service, rymliga rum. Ja, jag ger hotellet 10/10. Riu bedömer det som 5-stjärningt, dock har Apollo det som 4½. Enda anledningen som jag kan se det är att hotellet ligger c:a 200 meter från stranden(en rak stenlagd gång tar en dit ned). Hotellet är handikappvänligt, rullstolsburna kan utan problem ta sig runt överallt på hotellet. Mer om hotellet finns att läsa på www.riu.com.
Då så gott som alla hotell ligger i den s.k "turistzonen" och denna zonen nästan bara består av hotell med någon liten Supermarket mellan så tycker inte jag det var så spännande att på det sättet se omgivningarna. Nä, bra mycket roligare då att vifta in en taxi(finns 700 på ön) och ta sig de 6-7km till staden Midoun eller de 15-17 km in till "huvudstaden" på Houmt Souk. Att ta sig till Midoun kostar c:a 4 dinarer=20 kronor och till Houmt Souk går resan på c:a 35:-. Att handla är billigt men "som vanligt" så får man vad man betalar för(när det gäller kläder) Däremot är hantverk både billigt och vackert. Keramik och mattor verkar göras på varenda ledig yta. Dock satt jag och funderade på hur jag skulle checka in en matta på 2x3 meter?! :)

Tunisien är inte som andra sidan medelhavet. Det är en helt annan kultur. Man får ta det för vad det är.Engelska pratas i liten utsträckning. Däremot franska, italienska och tyska verkar alla tala så gott som flytande. Låt bara inte språket hindra er. Själv åkte vi dit med bra engelska men inte mycket annat...

När man går för att shoppa får man vara beredd på att så gott som ALLA innehavare av affärer vill ha in dig. Räkna med hälsningar och kommentarer från alla håll. Går du väl in i en affär och skall handla så för guds skull PRUTA. Lägg ett skambud, han, för det är alltid en han, ojar sig naturligtvis över ditt bud och han säger han kommer gå bankrutt...Sedan är spelet igång. Roligt ibland och väldigt enerverande ibland. Det finns även en hel del affärer med "fixed prices". Dit är det ingen som skriker in dig utan du går in i lugn och ro. När du väl är där inne så räkna med att du har en expedit i hälarna hela tiden. Att besöka en marknad, en Souk, är ett annat sätt du kan handla på. Dock skall man räkna med två saker. Säljarna är MYCKET mer påträngande och, vilket visade sig när vi satt på ett cafe utanför souken, har inte säljarna det du frågar efter så springer de snabbt in affärerna med fixed prices köper och springer tebax in i souken igen. Vill/kan du inte pruta så sikta på affärerna med fixed prices.

Du åker till Djerba om du vill ha:
Härliga hotell
Bra stränder
Lugn och ro
billig shopping
Golf

Du åker INTE till Djerba om du vill ha
Hålligång
Åka på mycket utflykter
lugn och ro när du shoppar
Alkohol(serveras så gott som bara på hotellen)

En liten kommentar till hur jag ser på Djerba. Finns säkert många andra som ser ön på andra sätt.