Cingue Terre/ Pisa

3 mars 2014 11:24
Visningar: 4412
Hej!
Vi åker för att njuta av mat och vin och vandring i augusti (5 dgr).
Vi landar i Pisa. Jag undrar i vilken by vi ska bo?
Vi vill ha strand och ett rikt restaurangliv. På dagarna hade vi tänkt att vi skulle vandra/ta tåg mellan byarna.
Jag har läst de gamla trådarna!
Med vänlig hälsning Cissi
3 mars 2014 19:24
Hej,
Jag vandrade I CT för några år sedan med min vännina. Vi flög också till Pisa och därifrån tog vi tåg till den sydligaste byn -Riomaggiore där vi bodde på ett litet B&B. Om ni vill ha strand så skulle jag rec bo I Monterosso. Den är nr 5 om man kommer med tåg från Pisa. I Riomaggiore fanns det bara liten stenstrand.
När vi vandrade så tog vi tåg från vår byn upp till Monterosso och vandrade genom alla byar tillbaka till Riomaggiore. Vi upplevde den första sträckan ( från Monterosso söderut) som mest kupperad med mycket trappor upp o ner, och den sista stäckan som lättast (man går vanlig promenade längs havet). Helgerna brukar det vara mycket folk. Vi gjorde även några vandringar inåt landet till några kloster.
Hämta vandrings kartan på turistbyrån. Rec också ta båt mellan byarna- vackra vyer!
Tips- om ni åker tåg- glöm inte att stämpla biljett I de gula automaterna innan ni stiger på tåget.
Skulle gissa att det är mycket varmt I augusti. Vi vandrade I slutet av april.
När ni tar tåg från Pisa till CT, kolla att tåget stannar I den byn ni ska av.
4 mars 2014 07:45
Hej,

Men mitt tips är ändå Moneglia i Ligurien. Det ligger perfekt om man flyger till Pisa - det går tåg hela vägen.
Det är en av städerna strax norr om det kända italienska turistmålet Cinque Terre (4 byar bort) och ligger supervackert i en dalgång mot havet (se bilder på länken nedan).

Fördelen med Moneglia jämfört med Cinque Terre är att du slipper massturismen - i Moneglia bor det mest italienska turister - och tempot är avslappnat. På kvällarna samlas folk på restaurangerna på torget och i gränderna och äter långa middagar och vandra lite på gågatan. priserna är lägre och bil är mer besvär än nytta (väldigt långsamma, slingriga vägar).
Stranden är väldigt bra och mysig.

Som sagt, Moneglia är ett perfekt förstaresemål i Italien. Nära till flygplats, till klassiska turistmål men med italienare istället för tyskar och fantastiska vyer.

I somras fick jag tom min svägerska med man att åka hit bara abserat på våra instagrambilder och de älskade också byn.

Läs mer här: http://runtklotet.com/2013/07/22/moneglia-battre-an-cinque-terre/
4 mars 2014 07:50
Vill bara tillägga att jag har varit där flera gånger och senast bodde vi på ett litet B&B som heter Ca D’Ancioa.
Det ligger jättefint med balkong ut över taken och vattnet och ägarinnan är fantastisk. Superservice och hon bakar själv alla kakorna på morgonen till frukost och hjälper till med alla tips som behövs för vandring och restauranger mm.

Notera att vissa av de ursprungliga vandringsvägarna över vattnet har spolats bort (för ca 2 år sedan) och det har inte återställts så man får antingen vandra andra rutter (också superfina), ta tåget eller båt mellan städerna i själva Cinque Terre - Själv stannar jag helst i Moneglia och tar en Negroni på Il Centrales uteservering i skuggan :)
11 mars 2014 21:14
Tack för tipsen! Jag tänkte boka boende nu!
Runtklotet: Efter ditt förslag tänker jag mig tåg till Moneglia (från Pisa). Vara där två dgr och sedan tre dgr i Vernazza.
Kan det vara en rimlig rutt? Eller tvärtom? Vad kan det ta i tid med tåg mellan Pisa och Moneglia?
Tack! mvh Cissi
11 mars 2014 21:37
Hej Merseburg,

Som du kanske läste på min blogg och i mina kommentarer så är jag inget superfan av Cinque Terre mer än för dagsbesök så jag hade definitivt gjort tvärtom, dvs 3 nätter i Moneglia och 2 i Vernazza (eller jag hade valt 5 i Moneglia och noll i Vernazza…)

Jag ska inte tjata på dig hur du ska göra men om din bild stämmer och du har 2 barn så vill jag bara påpeka att Vernazza inte har någon strand, något som däremot Moneglia har och den är väldigt barnvänlig med långgrunt innanför vågbrytarna (som går ganska långt ut).

Tåget tar mellan 1:30 och 2:00 timmar om man åker på dagtid beroende på hur lång väntan man får i La Spezia där man byter tåg. (Pisa-La Spezia ca 1 tim, La Spezia-Moneglia 35 min)

På min blogg så ser du Vernazza på bild 1. Det är huvudgatan och den är knökfull med turister, sen finns det några mindre sidogator också men inte mycket mer.
På Bild 2, 3 och 4 ser du Moneglia.

Oavsett vad du väljer så kommer du förhoppningsvis få en jättebra resa. Hör av dig om du har några fler frågor.
12 mars 2014 10:29
Helt rätt att jag har två barn. Men de stannar hemma... När man läser om de olika byarna är det svårt att förstå närheten mellan dem. Strand är inte det viktigaste då vi kommer precis från en två veckors charter i Turkiet veckan innan. Tack än en gång för tipsen!
Med vänlig hälsning Cissi
Av Amp1967
29 mars 2015 12:59
Hej!
Jag och min man åker nu i juni, har du några tips att ge? Var bodde ni? Vi funderar på att bo antingen i La Spezia eller Moneglia.