Borneo - Sabah

26 nov. 2013 21:06
Visningar: 1185
Hej allihoppa!

Jag har hållit på att leta och leta efter information här på reseguiden i en hel vecka nu. Varje dag, tillbringar hela mina eftermiddagar bara med att leta efter bra och användbara resetips, och jag har hittat grymma tips som har hjälpt mig extremt mycket. Men...

Jag och min kille flyger till Bangkok 29 maj-29 juni. Tanken just nu är att åka Bangkok-Borneo-Bali, men tycker att all information jag hittat om Borneo bara är helt snurrig. Vi hade tänkt att tillbringa 2 veckor i Borneo, och hade tänkt att åka till Kota Kinabalu-Sandakan-Mabul.

Vi är mest ute efter allt djungelliv, floderna och orangutanger, men hade också varit trevligt med dykning och avkoppling som vi tänkt att avsluta med på Mabul.

Så undrar om det är någon som har gjort en liknande rutt? Kan jag få ut det på de tre ställena och hinner man med allt på endast 2 veckor? Och är det någon som varit på Turtle island, är det värt att åka dit?

Är så TACKSAM för alla svar och skulle verkligen vara ett gott hjälpmedel på vår lilla Asien resa. Ni får jättegärna tipsa om andra saker också!

Stora kramar!!!
26 nov. 2013 22:03
Hej.

Har nästan gjort precis samma rutt. Vi började i Mabul och avslutade i Kota Kinabalu för vidare till Filippinerna.
Ni borde klara er på era 2 veckor. Hur många dykdagar har ni planerat in? Kan rekommendera Sipadan starkt. Väldigt bra dykplats. Sandakan var inget vidare tyckte vi. Stannade två dagar sedan fick vi nog. Vi gjorde djungellivet i Sukau som varade i tre dagar. Det kan jag också starkt rekommendera. Mitt tips är att inte tillbringa för mycket tid i sandakan. Finns Inte så mycket att se där och människorna var inte så speciellt trevliga. Men därifrån kan ni enkelt ta er vidare till tex turtle island och sepilok. Om ni väljer att åka buss i borneo till de olika ställena så förbered er på att det tar extremt lång tid.

Hoppas det var till eran hjälp, lycka till :) Borneo är fantastiskt!
26 nov. 2013 22:15
Vi är både nybörjare gällande dykningen, så har inte tänkt på hur många dagar...vad skulle du rekommendera?
Köpte ni något paket då på plats där i Sakau?

Tack så himla mycket för svaret, grym hjälp!
Av O_n
27 nov. 2013 15:49
Vi var på Borneo sommaren 2009.
Vi började med 4 dagar i Kota Kinabalu, sen hyrde vi bil och körde till Sandakan (tog bra så många timmar fast det bara är 35 mil eller så). Vi stannade till på vägen och gick på såna här hängbroar högt uppe i träden och det var häftigt.

Sandakan var inget speciellt alls.

Vi hade bokat en färdig utflykt från Sandakan som var en natt på Sköldpaddsön där man på natten fick se jättesköldpaddorna komma upp och lägga ägg, sen vi också släppa ut nykläckta ungar (sköldpaddsungar alltså) i vattnet. Nästa morgon åkte vi tillnaka till Sandakan och vidare till Orangutangcentret, också häftigt.

Sen var det ut i djungeln längs Kingabatan floden för 2 övernattningar på en lodge och utflykter på floden.

Vi tyckte det var perkfekt med utflykten eftersom allt bara flöt på och 3 nätter/4 dagar var lagom långt.
Juni/Juli är bra tid för detta då det är "torrperiod" och lågt vatten = många stora krokodiler på flodstränderna.

Mabui vet jag inget om, vi åkte till Perenthian efter Borneo och det var en fullträff (vi snorklade bara, men dom som dök var nöjda)

Tycker att är ni på Borneo så är Turtle Island och djungelutflykt ett måste.
27 nov. 2013 17:21
Tycker att man borde ha minst 1-2 dykdagar på Sipadan och minst 1 utanför mabul. Om ni vill dyka på sipadan så rekommenderar jag att ni bokar innan. För att dyka på Sipadan krävs tillstånd av marinparkförvaltningen.
Dessa tillstånd måste sökas långt i förväg för att man skall få en chans att dyka där. De flesta dykcenter på Mabul kan hjälpa er med detta. Massvis med marint liv, sköldpaddor och man träffar alltid på hajar.

Vi köpte djungelsafari paket hos Rose Guesthouse i Sandakan. Ägaren är grymt bra på engelska och det går bra att pruta på de olika paketen som man kan köpa hos henne.
27 nov. 2013 20:49
Verkligen, TACK för era svar och er tid! Har hjälpt grymt mycket!!!
27 nov. 2013 20:56
Tyckte ni att det var värt att åka till Turtle Island? För känns lite som en omväg att åka till Sandakan...