Sol och bad runt Borneo i januari?

31 aug. 2014 20:58
Visningar: 1991
Jag och min sambo planerar en 4-veckorsresa till Asien i januari 2015, vi har bokat flyg ToR BKK.
Planen är att börja med ca en vecka i Thailand för strandhäng med vänner.
Efter det vill vi till Borneo. Antingen via ett par nätter i Singapore eller Kuala Lumpur.
På Borneo funderar vi på att börja med ett par dagar i Kuching med dagsutflykter till sevärdheter däromkring.
Sen tänkte vi flyga ner till Tanjung puting national park (Kalimantan) och ta båtturen där två nätter.
Sen vill vi gärna åka till ett så solsäkert strandhäng som möjligt sista veckan innan vi avslutar med ett par dagar I BKK.
Vi hade först tänkt stanna på Borneo, åka upp till norra/östra Sabah till tex Sipadan men såg att UD varnar för kidnappningar etc så det är ju inget alternativ.
Tittade även en del på öarna runt Natuna och Derawan men det känns lite föör oexploaterat på Natuna och lite väl krångligt att ta sig till Derawan, särskilt den tiden på året..
Jag har sökt igenom en hel del trådar om Boreo här men de flesta verkar tipsa om Sabah-området…
Var spenderar vi sista veckan tycker du? Tips? Gärna nåt hyfsat I närheten och vi vill helst inte åka tillbaka till Thailand redan då, vi upptäcker hellre nåt nytt.
Vi har vänner på Bali, är det ett bra alternativ för sol I januari? Nånting runt Singapore eller Kuala Lumpur? Langkawi?
Tacksam för tips!
Av Yessie
7 sep. 2014 12:09
Hej!
Låter härligt! Vi har nästan bestämt oss för borneo också, vi tänkte åka tre veckor över jul och nyår. Åk hellre till kuala lumpor då de har direkt flyg till kota kinabalu eller tawau annars måste ni ändå åka till kul från Singapore.
Vi vet inte heller riktigt vad vi ska ta vägen, går ju bara att hitta info om sipadan och sabah här på rg som du säger. Men Fredrik som bor där säger ju att det inte är några problem med kidnappningarna så det är inget du behöver oroa dig för!
Vi har dock kollat på kudat, the top of borneo, tar tre timmar med buss från kota kinabalu, perfekt! Samt tre hotell som man kan boka på nätet. Kolla på Tommys place det funderar vi på att boka. Sen funderar vi på att åka och hitta ställen längs med kusten ned mot sabah och flyg hem från tawau. Vi har ju tre veckor där så man vill ju åka runt lite!
Någon som varit i kudat??
Ser väldigt fint ut på bilderna i alla fall! Hur är vädret i dec/ jan?
Vi vill bara ha första boendet boka för att sen kunna vara lite spontana och stanna längre på de ställen som är bra. Därför tycker jag semporna låter så komplicerat man måste ha tillstånd innan tex för att åka ut till sipadan och det verkar bara finnas all inclusive trippar med mat och dykturer. Vi är inte intresserade av några gruppresor. Frågan är om man kan resa dit spontant, hitta en schysst folktom strand med en by i närheten som har lite restauranger att välja på?

Hoppas du fick några tips och att det var ok att jag lånade din tråd lite med mina frågor?
Mvh jessica
Av My53
7 sep. 2014 19:27
Om ni tänker åka till Mabul trots avrådan så finns det alla slags boenden där, från det billigaste till svindyrt lyx. Jag gillade den ön mycket men vet inte om jag skulle våga åka dit just nu. Vad gäller alternativ till Thailand så tycker jag att både lankawi och Pankor på Malaysia västkust är fina dock ingen snorkling.
Av Yessie
7 sep. 2014 20:10
Tack My!
Vi har varit på langkawi och gillade inte det, inga fina stränder och alldeles för mycket turister. Lästa en tråd om att det var dåligt med strandhäng runt sipadan, mabul och semporna, vad menas med det?
Viktigaste för oss är ju just det, kunna slappa på en fin nästan folktom strand med några mysiga restauranger att välja på. Kan man åka ut till mabul utan att ha bokat boende i förväg?
Vi funderar nu på kudat istället med tanke på ud:s avrådan men frågan är om det finns tillräckligt många bra ställen att backpacka runt på i tre veckor där uppe? Vet du hur stränderna är samt öarna i/runt kuta kinabalu? Tänkte om man skulle vara där en vecka?
Vad tror du annars om indonesiska delen eller finns det fina ställen på malaysiska västkusten på Borneo alltså?
Tack för att du tar dig tid My!
Med vänlig hälsning, Jessica
13 sep. 2014 23:46
Hej,
inga problem att du lånade tråden Yessie :)
Vet inget om Kudat eller Mabul, så kan tyvärr inte hjälpa dig där. Men det ser magiskt vackert ut!
Vi känner ändå att vi vill undvika den norra delen.
My - tack för tipsen om Langkawi och Pankor, ska kika mer på det!
mvh Ida
Av My53
14 sep. 2014 23:21
Mabul är ju en ö med en filippinsk befolkning vilket jag tyckte var jätteintressant att kolla på folklivet. Sedan är inte stränderna jättefina om det är solbadande på sandstrand ni är ute efter. Vi badade från piren och åkte ut med snorklingsbåt. Vad gäller öarna utanför kk var vi bara på två och där var det mycket folk och sandstrand där det intevar värst fint att snorkla. Däremot gick vi en djungelstig över till andra sidan o där var det koraller o fin snorkling. Jag vet att när jag själv letade ö så hittade jag en ö på västsidan som jag inte minns vad den hette men som jag tror låg lite mer norrut från kk och där man kunde övernatta i enkla boenden. Det gick båtturer dit även bara över dagen. Sedan ligger det en drömö norr om Borneo, Lankayan,men där finns bara ett jättedyrt lyxboende. Lycka till med letandet!