Boracay-Malapascua-Alona Beach 2012

Av Rikset
3 apr. 2011 20:17
Visningar: 8436
Har varit och nosat lite tidigare men ej fullföljt. Men nu skall vi åka! Tre veckor i februari inklusive sportlovet.
Vi är fyra personer, två vuxna, en 3-åring och en 11-åring. Har läst trådarna här och tagit del av infon som finns.
Har dock några "spörsmål" ytterligare. Lite handfasta tips efterfrågas kort sagt.
Tanken är att inte flänga omkring för mycket utan max tre ställen, de nämnda ovan ligger bäst till. Vad tror ni som vet, hur lång tid tar det att förflytta sig mellan dem? Vilken ordning blir bäst?

Flygrutten: vad är bäst? Stockholm-Manila? Eller skall man ta Cebu direkt istället? Vi tänkte inte stanna i Manila utan endast transfer. Vad är bäst som utgångspunkt för inrikesflyg? Eller skall man boka Manila t/r hemifrån och köpa inrikesbiljetter på plats istället?

Boendet: Boracay: vilken av de tre pirena rekommenderas? Vi vill bo nära havet men lugnt. Budgeten sträcker sig till ca 800-1000 kr/natt.

Själva transfern mellan de olika ställena. Färjor: vilka är bra/inte bra? Bussar, taxi, bil. Vad skall man ta/inte ta. Tänka på?

Vore oerhört tacksam för alla svar från denna informativa och sköna webbplats. Tack!
/
Jan E
Av Rikset
4 apr. 2011 12:19
Ytterligare en fråga.
Var inne på Cebupacificair hemsida för biljettinfo.
Om man skall till Tagbilaran/Caticlan kan man alltså inte ha med sig incheckat bagage? Eller har jag missförstått det hela?
Verkar vara som Ryan Air med bara en "kabinväska" per man med maxvikt 10 kg. Nu skall ju inga vinterkläder med men det brukar ändå bli några kilon till slut.
Likadant med Philippine Airline?

Någon som har åkt som kan förtydliga det hela?
/
Jan E
4 apr. 2011 20:43
Hej,

Ni kan kolla med Qatar via Doha--Mnl. Bra bolag med ett stopp. Alt Finnair via Hong Kong, sen Cebu Pacific
till Mnl. Ni får ha 15kg incheckat & 10kg handbagage om jag inte minns fel. finnair har den kortaste resan vilket jag uppskattar..rakt på österut.
Inrikes gäller samma vikt med både C.P & Philippine airlines. Fr Caticlan--tagbilaran går det inte åka, men till cebu, sen tar ni Ocean jet till Tagbilaran.

Det är bättre att åka via Manila,sen direktflyg till tagbilaran och slippa taxi o båt.

Boracay finns mycket boende att välja på, ni har skaplig budget så det är bara att välja. station 2 tycker jag är bra. Då är man i centrum. Villa creselda, Nigi Nigi..mm har bra boende.

Behöver ni boende på Alona, så skicka ett meddelande bara..

MVH Micke/Alona Studios Hotel
24 apr. 2011 15:21
Själv föredrar jag KLM. Amsterdam - manila 13timmar.
Kolla Zest air, manila - tagbilaran (bohol) sen taxi/van till panglao

Boracay
Station 3, lite lugnare, lite längre att gå till D'mall och flertalet restauranger som ligger på beachwalken.

Station 2, mitten på ön, nära till allt, har man otur kan man hamna nära pub/discotek. Men det finns MÅNGA olika resorter/hotel att välja på. Själv har jag aldrig betalat mer än 300kr (2000php) för ett dubbelrum med dusch/ac.
Av Tima
27 apr. 2011 15:05
Hej

Flyg direkt till Cebu City, ni tappar bara en massa tid och krångel ifall ni flyger in Manilla och har inga planer på att stanna där. Flygresan från Sverige är rätt lång så det kan vara skönt att komma på plats så fort det bara går :)
Vi gjorde exakt det du undrar över, alltså flyga in Manilla och ta sig vidare till Cebu med inrikesflyg samma dag - den var tuff, lång, svettig och stressig! (Också under sportlovet, totalt 3 veckor).

Vi gjorde rutten Malapascua-Boracay-Panglao Alona. Att börja med Malapascua var nog superbra, vi blev upplockade på Cebu flygplats av hotellet vi bodde på, 3 timmar tog det till lilla deras båt som tog oss ut till den lilla resorten (vi sov gott i bilen de 3 timmar det tog). Att få komma från kalla Sverige till den här lilla tysta ön utan bilar var som att stiga in i paradiset :-)
Den underbara resorten heter 'Malapascua exotic dive resort', supertrevlig personal och beachen var helt underbar. http://www.reseguiden.se/forum/resor/1596?daily=1

Boracay - vi bodde vid pir 3, våra bekanta rekommendera oss det just för att det var lite lugnare och bort från allt oväsen vid centrumet och nattklubbarna (pir 2), de rekommenderade även stället vi bodde på som var kanon.
Villa Camilla, perfekt läge, beachfront och bra priser http://www.reseguiden.se/forum/bilder/291981

Panglao är bra då det är köravstånd till en hel del seevärdigheter, Alona beach är ok men inte (enligt mig) finare än malapascua och boracay.

Filippinerna påminner om Thailand, det är bara lite krångligare att ta sig runt men annars är maten god, folket supervänliga och de olika naturupplevelserna är helt fantastiska.

Lycka till!
Hälsningar,
Tima
8 maj 2011 22:50
Hej Jan

Jag ser att du har fått en del bar tips tidigare. Jag tänkte bara dela med dig av mina erfarenheter. Jag var på Boracay och Malapascua i februari. Vi flög KLM till manila och sen dirket vidare till Caticlan (Boracay) med cenupacific, tog totalt dörr till dörr från Göteborg till hotellet 24h. Med cebupacific får du ta med dig 10kg incheckat bagage, jag och min kompis reste med ryggsäckar och hade ca 6kg övervikt tillsammans och tror vi betalde 50kr i övervikt. Övervikten kostar nästan ingenting så det tycker inte jag ni ska vara bekymmrade över. Om ni evt hur länge ni ska vara på varje ställe så förslår jag att ni bokar flygbiljetterna hemma, det är samma princip i Filippinerna som här hemma, ju längre inna du bokar ju större chanse har du att hitta billiga biljetter. Vi flög med cebupacaific och Zest air och hade inga problem med någon av dom.

På Boracay ska ni bo på boatstaion 3 framförallt om ni har barn uppe vid 2:an var det mycket liv på kvällarna. Jag kan rekommendera Villa Camilla och Tree house men det finns många fler... det flesta hotell på Boracay kan även ordna med hämtning från flygplatsen både Caticlan och Kalebo (Kalebo ligger ca 1h från Boracay). Jag rekommenderar att ni tar den servicen för den kostar ungefär samma och ni slipper alla försäljare. De tar hela vägen till hotellet och hjälper till med väskorna, vilket bara det är till stor hjälp på boracay. Inga bilar eller mopeder får köra längs stranden där alla hotellen finns så man måste nästan alltid gå 5-10min innan man kommer fram till sitt hotell.

Ha en underbar resa.

jenny
Av Rikset
29 maj 2011 10:58
Nu är flygbiljetter klara. Köpta via AOB travel. Stockholm-London-Hong Kong-Cebu med Cathay Pacific. Avresa 17 februari och hem 12 mars.
Låååång resa (konstigt att börja åt fel håll!) men hyggligt pris: 28.000 för alla fyra inkl AOB´s extra "service priser". Nu börjar det roliga, all planering, hotellbokning m m.
Tack för alla tips på forumet!
/
Jan E
29 maj 2011 11:12
Hej,

Trevligt, alltid skönt när man har biljetterna färdigt. Bra pris dessutom. Catay har väl utnämts till en utav dom bättre bolagen dom senaste åren. Trevlig resa

//Micke
21 juni 2011 23:41
Hej Jan,

Gud va roligt, Filippinerna är ett toppenställe!

Tänk på att ni behöver visum om ni ska stanna i mer än 21 dagar på Filippinerna. Man kan köpa visa på ankomstflygplatsen för en tilläggsavgift. Problemet är att vissa flygbolag har börjat vägra resenärer påstigning på Arlanda om man inte har visum till ankomstlandet. Jag föreslår att fixa visum innan eller ringa flygbolaget för mer info.

Boracay:
Ni har budget för att stanna på station 2. Annars kan jag rekommendera Moreno's compound på Station 3. Det är ett litet område bakom Arwana Hotel med många bra hostels: Moreno's cottages, Treffpunkt, Escurel inn, Dave's Strawhat m.fl. Alla är bra och utgångspriset vid peak season är runt 1500 PHP för aircon, varmvatten, tv, kyl. Förhandlingsläget beror på hur länge ni tänker stanna, beläggningsgraden och relationen till förhandlaren/ägaren. För en vecka borde man kunna få ner priset 100-200 PHP/dag. Några av ställena har kokvrå om man vill laga mat själv. På Boracay kostar maten runt 200 PHP/rätt och uppåt.

Malapascua:
Det finns inga bankomater på Malapascua. Rekommenderar att ta ut pengar i Cebu. Maxbeloppet per uttag brukar vara 10 000 eller 15 000 PHP beroende på bankomat. Det tillkommer en uttagsavgift på 200 PHP per uttag för utländska bankkort. Max införsel av valuta till Filippinerna är 10 000 PHP. Vill man ta med belopp över det måste man ha tillstånd/deklarera (Inte för att dom kollar så noga.) Från bankomaten får man vanligen 1000 PHP-valörer. Många försäljare kommer att vägra växla stora sedlar vid små inköp. Rekommenderar att gå in på banken (9:00-15:00 vardagar) och be dom splitta sedlarna i mindre valörer (500, 200 och 100).

Om du inte fixar egen transport via stället där du bor (dyrt!), tänk på att sista reguljära båtarna från fastlandet från Maya till Malapascua går någon gång runt 4-5 på eftermiddagen, och att det tar 4-5 timmar att ta sig från Cebu till Maya. Exakt tid båtarna slutar gå är svårt att säga för principen på Filippinerna är att transport går när båten/bilen/bussen är full och så länge tillräckligt många vill åka. Efter den sista båten går måste man betala en "special ride", d.v.s. man hyr hela båten för sig själv. Om det händer, vänta ett tag och se om det kommer någon fler så kan ni splitta kostnaden. "Special ride"-principen gäller alla fordon på Filippinerna, en del förare kommer automatiskt anta att ni inte vill dela fordonet med ett gäng andra Filipinos och vill åka non-stop. Då blir det lite dyrare.

Flyg:
Rekommenderar Cebu Pacific och Air Philippines. Zest Air brukar annonsera fler flights än dom faktiskt flyger. Inte ovanligt att dom ställer in flights om dom tycker att planet inte är tillräckligt fullt. Det kan bli problematiskt om man har en anknytning. Kan man leva med det så är dom billigare.

Om ni tänker flyga från Cebu eller Tagbilaran via Manila rekommenderar jag att beställa en resa: förmiddagsflyg till Manila och eftermiddag till Caticlan eller Kalibo. Då får ni transfer i Manila, slipper flytta bagaget och behöver inte betala flygplatsavgiften på Ninoy Aquino på 750 PHP per boardingpass. Valet Caticlan eller Kalibo beror på dag och vart ni får bäst pris. Det går fler flights till Caticlan, men Kalibo är i allmänhet billigare. Minibuss från Kalibo till Caticlan kostar 140 PHP/person och tar två timmar.

Eftersom ni stannar ganska kort tid kan det vara bra att köpa flygbiljetterna redan i Sverige för bästa pris. Har man mer tid brukar man uppskatta flexibiliteten, men då kostar det lite mer. Ni är ju några stycken så variationer i pris blir kännbart.

Från Caticlan kan man ta passagerarbåtarna över till Boracay (25 PHP/person) och därifrån en tricycle till station 1, 2 eller 3, beroende på vart ni ska. Det blir automatiskt en special ride, kommer inte ihåg vad jag betalade men har för mig att det var 100-150 PHP.

Tips och trix:
Relationer är viktiga på Filippinerna. Min erfarenhet är att priser kan gå ner till självkostnadspris om man har goda relationer. Dom uppskattar ärlighet och tålamod. Dom tycker det är komiskt om man blir arg, typ Kalle Anka, så det brukar inte löna sig. Dom vill undvika pinsamhet och skam, så dom lägger inte gärna skambud om dom inte är rätt säkra på att dom kan komma undan med det. När det väl är lagt är prutmånen liten, för det gäller ju att övertyga dig att det inte är ett skambud. Sinsemellan prutar dom inte. Dom enda skambuden jag fått är från taxi- och tricycle-förare, och någon enstaka butik på Boracay. När det gäller taxi, be alltid om taxameter och säg att du tänker dricksa, "meter plus tip". Då övergår förhandlingen till dricksen vilket är enklare att hantera, 50 PHP är bra dricks. När det gäller tricycles kan man t ex först fråga någon på gatan hur mycket dom tror det kostar att åka dit. Jag brukar avsluta förhandlingen innan jag sätter mig i fordonet. Då är det lätt att gå vidare och fråga nästa förare om man tror man får ett skambud.

Hoppas nåt av det här hjälper!
Lycka till!
22 juni 2011 21:59
hej

Du har valt helt rätt land. Underbara människor. Du behöver inte vara rädd för att bli lurad. Oftast vill du ge mer än vad det kostar för det är så billigt. Om någon vill bära din väska för 20 PHP så är det ju rätt ok att ge honom 3 kr, eller hur. Istället för att de tigger.

På Boracay rekommenderar jag Islas boracay (Lorenzo south) längst söderut på station 3. Egen strand med egna stolar. Kanonställe. Lite dyrare men väl inom din budget.

På Alona beach rekommenderar jag Micke på Alona studios, ett kanonfamiljehotell, liten bit från stranden (ca 500m) men det är inga problem med en liten promenad, bara skönt. Det finns ett kanonrev strax utanför beachen (ca 200 simning) till vänster när ni kommer ner.

Ha det nu jättebra
Sebastian
22 juni 2011 23:00
Tänk på att skaffa Visum, om jag inte räknat helt fel så kommer ni stanna i landet i 23 dagar
Enklast/billigast är visa Filippinska ambasaden i Stockholm, 340kr/person. Om man går in på ett D.o.i(departement of immigration) kontor så kostar det 3000p (ca 480kr/person)

Till/från Boracay
Kalibo flygplatsen som ligger ca 2timmars bilfärd från boracay är oftast MYCKET dyrare, speciellt då flyg från boracay också generellt är dyrare än dom flyg som går till boracay. Hemrese priset låg på runt 5000p/person om man flög från caticlan, och från kalibo kostade det runt 1700p.

Från hamnen (caticlan) till Boracay
Enviromental Fee 75p
Terminal Fee 25p
Boat Fee 25p.
Totalt 120p/person

Gå inte på dom personer som befinner sig utanför flygplatsen och säger sig erbjuda hjälp med tranport från caticlans flygplats direkt till Hotellet. Jag hade "nöjet" att erbjudas den servicen för 1000p

Tricykle, från hamnen till station 2 (D´mall, mitt på ön) ca 50p/person
Av Rikset
15 juli 2011 21:25
Mer prylar mer bekymmer heter det ju... Hade bestämt mig för resrutten men snubblat över Bantaya Island. Är det någon här på forumet som varit där och kan dela med sig av erfarenheter. Är lite sugen på ön....
16 juli 2011 00:05
Träffade en tysk expat från Nya Zeeland som talade varmt om Bantayan. Hon gillade det bättre än Malapascua. Vackert -- off the beaten track.

Har inte vart där själv men skulle gärna åka dit =)
16 juli 2011 02:45
Hej, Vad jag har hört av mina gäster, att dom flesta föredrar Bantayan före Malapascua.
Det är finare och finns mer att göra. Finns några Svenskar där uppe som har verksamhet.

//Micke
Av Rikset
20 aug. 2011 13:27
Hej igen,

Boende på Malapascua, check!
Boende på Boracay, check!

Nu är det en vecka däremellan (3 -10 mars) som svävar lite. Panglao eller Bantayan Island. Är det någon här som har koll på detta?
Att ta sig från Malapascua till Bantayan verkar, så här på andra sidan jordklotet, inte alltför svårt. Eller? När man väl är på Visayas/Cebu ön så är det inte så långt (enligt kartan i a f) till Hagnaya och färja till Bantayan. Taxi eller dylikt, kan det fungera tro?

Eller går det att åka båt från Malapascua till Bantayan? Har inte hittat det någonstans så känslan är att det inte går, men någon kanske vet.

Sen skall vi den 10 mars till Boracay. Om det blir Bantayan, hur lång tid kan man tro det tar att åka till Cebu därifrån? Går flyg 14:30, hinner man dit om man åker från Bantayan på morgonen? Finns det någon "slut tid" på eftermiddagen/kvällen för att komma ut till Boracay per båt när man väl är i Caticlan?

Likadant om det blir Panglao, när måste man åka på morgonen därifrån för att hinna med flyg 14:30 från Cebu till Caticlan? Har förstått att det går en mängd olika snabbfärjor så det kanske fungerar bättre?
Cebu Pacific Air, Air Phillipine Express, Phillippine Airways, Zest Air (flyger dock inte Cebu-Caticlan) har jag missat något bolag?

Tacksam om svar!!
/
Jan E
Av Moltas
20 aug. 2011 19:34
Citerat från rikset:
Hej igen,

Boende på Malapascua, check!
Boende på Boracay, check!

Nu är det en vecka däremellan (3 -10 mars) som svävar lite. Panglao eller Bantayan Island. Är det någon här som har koll på detta?
Att ta sig från Malapascua till Bantayan verkar, så här på andra sidan jordklotet, inte alltför svårt. Eller? När man väl är på Visayas/Cebu ön så är det inte så långt (enligt kartan i a f) till Hagnaya och färja till Bantayan. Taxi eller dylikt, kan det fungera tro?

Eller går det att åka båt från Malapascua till Bantayan? Har inte hittat det någonstans så känslan är att det inte går, men någon kanske vet.

Sen skall vi den 10 mars till Boracay. Om det blir Bantayan, hur lång tid kan man tro det tar att åka till Cebu därifrån? Går flyg 14:30, hinner man dit om man åker från Bantayan på morgonen? Finns det någon "slut tid" på eftermiddagen/kvällen för att komma ut till Boracay per båt när man väl är i Caticlan?

Likadant om det blir Panglao, när måste man åka på morgonen därifrån för att hinna med flyg 14:30 från Cebu till Caticlan? Har förstått att det går en mängd olika snabbfärjor så det kanske fungerar bättre?
Cebu Pacific Air, Air Phillipine Express, Phillippine Airways, Zest Air (flyger dock inte Cebu-Caticlan) har jag missat något bolag?

Tacksam om svar!!
/
Jan E
I mitt tycke så anser jag att du kan stå över Bantayan.
Vi var där 2008 och hade före besöket varit på Malapascua och då är det klart att man tycka att Bantayan är lite för ruffligt.
Vi tog oss med båt från Malapascua till Bantayan, kanske inget att rekommendera om man inte gillar att vara till havs i dryga två timmar på öppet hav. Den resan vill jag personligen inte ha ogjord men smaken är som baken.
Vi hörde talas om att påskfirandet på Bantayan var något riktigt häftigt, men ska man dit då är det nog bäst att boka i förväg.
Annars tar man sig med buss eller taxi på ön Cebu mellan Malapascua och Bantayan.
Panglao är många gånger bättre som fortsättning på en vistelse på Malapascua. Mer att se och i mina ögon bättre stränder. Det är dock en dagstripp emellan ungefär.
Mycket bök för lite vinning med flyg, jag rekommenderar snabbfärjor istället.
27 aug. 2011 22:08
Hej!

Båtar går dygnet runt från Caticlan till Boracay. Undantag då det är dåligt väder eller går sjö. Då slutar dom runt 21-22. Kustbevakningen avgör.

Har som sagt inga förstahandsuppgifter på Bantayan men läser att Ceres Liner gör sträckan på 3 timmar ner till Cebu. Gjorde Cebu-Maya i februari 2010 4-5 timmar med bil. Sista sträckan ovanför Bogo är risig och det gjordes vägarbete efter vi var där så det är möjligt att det går snabbare nu.

Om ingen säger något annat så föreslår jag att kolla på klockan när ni åker upp till Malapascua. Stämmer 3 timmar när ni passerar Bogo så finns ju marginal.

Skulle ta Panglao innan Malapascua. Från Panglao kan man ju åka upp i Bohol också. Kan varmt rekommendera Nuts Huts i Loboc. Uppe i djungeln. Drivs av ett trevligt belgiskt par, Cris och Rita.

På Bohol kan jag rekommendera Mag-Aso fallen utanför Antequara. Så här såg det ut när vi var där.
http://www.reseguiden.se/forum/bilder/388889
Av Tima
29 aug. 2011 11:58
Hej igen

Skippa Bantayan och ta Panglao, efter att ha varit på Malapascua och Boracay är det rätt skönt att få ge sig ut på ny mark, nya naturupplevelser och spännande sevärdigheter osv på ön Bohol.

Ett litet tips ifall ni reser med barn och har olika efternamn. Vi sov över i Hongkong och när vi väl skulle checka in på krävde dem intyg (födelsebevis) på att jag var mor till min dotter! Att "hitta alternativa lösningar" pågick i över 1 timme och vi var nära att missa flyget - slutade med att vi skrev på ett papper där vi tog fullt ansvar vid eventuella problem vid passkontrolen i Manila och böter på 7000kr. Inresan gick bra men jag var tvungen att ta kontakt med svenska ambassaden för att få ut dotterns födelsebevis innan vi lämnade landet - förklaringen till dessa strikta regler är barntrafficking!

/Tima
Av Dnsnlsn
5 okt. 2011 13:08
Hej!
Hur blev resrutten?
Planerar att åka dit i februari med tre andra..
Är det bäst att boka hotell innan eller kan man ta det på plats?

Tacksam för svar! /Denise
Av Rikset
7 okt. 2011 20:54
Flygresan: Stockholm-London-Hong Kong-Cebu och samma väg hem med Cathay Pacific.
En övernattning i Cebu sedan en vecka på Malapascua. Där bor vi på Malapascua Legend (om de nu ger mig ett ordentligt svar någon gång.Lite sega gubbar där....). Därefter transport till Cebu och färja till Bohol där vi bor en vecka på Lost Horizon resort. Sen flyg till Caticlan och båt till Boracay och en veckas boende på Sea Wind resort. Flyg tillbaka till Cebu och en övernattning innan koma resa tillbaka till Sverige.
Jag har köpt flybiljetter via AOB travel vilket fungerade klockrent (har ju visserligen inte rest än men hittills inget att klaga på). Boendet har jag kontaktat hotellen direkt hemifrån. Vill ha det klart innan vi åker. Är för gammal för att fixa på plats och reser med småbarn. Vill ha den detaljen klar innan. Det har fungerat bra förutom på Malapascua, hoppas det ändrar sig. Kan inte svara på om det är bra eller inte att boka hemifrån, är nog upp till var och en och hur bekväm man är.
Lycka till med planeringen!!
/
Janne