Boende Delhi - Tåg mellan Goa-Bombay

Av Nick11
13 apr. 2013 18:43
Visningar: 2622
Vi är 2 vuxna och 2 barn(10,14 år) som åker till Indien för första gången i december. Vi skall bo 2 nätter i Delhi och hade då tänkt besöka Taj Mahal. Vill gärna ha tips på hotell i Delhi, vilket område man skall bo i osv. Tips på hur man får ut det mesta av sitt besök på Taj Mahal, guide, boka via hotellet eller kanske tåg?
Efter Delhi tar vi oss till Goa, och från Goa till Bombay och vidare hem. Vi väljer mellan flyg eller tåg mellan Goa och Bombay. Synpunkter och erfarenheter vad som är bäst mottages tacksamt.
13 apr. 2013 21:01
Ni får säkert en massa bra tips på www.indien.nu men annars kan jag säga att från Delhi åker ni tåg till Agra. Jag tror tom Mats på indien.nu kan svara exakt vilka tåg osv osv...men han är just nu i Delhi själv.
Visst kan man gå guidad tur men vi valde att gå själva och bara förundras, det är så häftigt att se det, det är så vackert så man blir matt. Man ska passa sig lite för någon som kommer innan ingången och säger att de kan ta er förbi kön osv osv. gå inte på det utan gå i vanlig kö och lås in väskorna om ni har några för man får inte ta in större väskor där.

Själv skulle jag flyga till Goa då inrikesflyg är ganska billigt, t.ex. med IndiGo som har mycket fina och fräscha plan. Det kan ju säkert vara ett äventyr att åka tåg men det tar mycket längre tid. Flyget tar ju knappt et timma.

Det finns tips även på bra hotell i Delhi på indien.nu t.ex. här: http://www.indien.nu/forum/aentligen-ett-hotell-man-vill-komma-tillbaka-till

Mvh
Av Annl
14 apr. 2013 09:36
Jag och maken har besökt Delhi och Agra och vi reste utan ungdomarna som var hemma.

Delhi är väldigt smutsigt och fattigt och med mängder av människor som bor på gatorna - detta är viktigt att ha med sig när man väljer boende så att ni inte hamnar i "fel" område. Man ska också tänka på att det inte är något vidare att förflytta sig till fots i Delhi.

Vi bodde på ett hotell som heter La Lit New Delhi och det låg i ett bra område med mycket andra hotell. Detta kan rekommenderas och de hade pool också.

Vi åkte tåg mellan Delhi och Agra den ena vägen och det är inte något jag kan rekommendera och då särskilt inte med två barn. Det finns ett speciellt tåg för västerländska turister men detta var fullbokat så hotellet bokade in oss i den högsta klassen på ett tåg som heter Kerala Express. Den högsta klassen till trots så var det vidrigt - smutsigt, råttor och kackerlackor och bara hål i golvet som toalett. Men indierna var vänliga (vi var de enda västerlänningarna på tåget) och de månade om att vi skulle komma av på rätt station. Hotellpersonalen i Delhi körde oss till tågstationen och gick med oss ut på perrongen och väntade där ända tills tåget rullade iväg. Det var vi tacksamma för - har aldrig sett maken till större kaos (det var folk överallt och de satt och låg precis överallt). I Agra kom hotellpersonalen och hämtade oss och det var också bra för att ens tänka att försöka ta sig fram var uteslutet.

På vägen från Agra tillbaka till Delhi blev vi körda av en egen chaufför. det tog fem timmar men de har tydligen öppnat en ny mottorväg som gör att resan bara tar några timmar i stället.

Taj Mahal är makalöst vackert och spännande men även Agra är fattigt och skitigt och även där bör ni tänka på var ni bor. Vi bodde på det hotellet som ligger närmast Taj Mahal - tillhör Oberoi Hotel-kedjan. Ett fantastiskt hotell och vi hade balkong som vette mot Taj Mahal så vi satt där ute och käkade middag och skymtade TM.

Maten är en annan sak som är viktig att tänka på i Indien liksom att vara väl vaccinerade och att ha med massor av handsprit, våtsavetter, magtabletter (Probi Mage är bra). Vi åt bara på de hotellen där vi bodde liksom på ett annat hotell i Delhi och vi klarade oss men annars är det inte ovanligt att man blir magsjuk.

Delhi var väldigt intressant och ett bra tips för er som har så kort tid där är att ordna med en guide och en chaufför som kör er runt till de intressantaste platserna i Old Delhi och New Delhi. Maken hittade en artikel i New York Times om ett företag som anlitade sådana resor för folk som vill se stan men som har kort om tid. Det var en toppendag och mycket intressant och så kunde vi styra dagen själv med lunchpaus och hotellrestaurnag som vi valde själva m.m.

Vi var väldigt nöjd med vår resa men Indien är enligt min uppfattning ett inte helt okomplicerat resmål och det gäller att saker och ting är väl planerade och omhändertagna för att det ska fungera så bra som möjligt och äve n viktigt att tänka på säkerheten.

Ett annat tips gäller klädsel; de kvinnliga resenärerna bör inte ha shorts (och då menar jag även shorts som är långa och slutar precis vid eller ovanför knät). Capri-byxor eller långa byxor.
Av Nick11
14 apr. 2013 17:59
Tack både till både Indianturbo och Anni. Mycket matnyttigt och har nu fått en del att fundera på...
Har hört eller läst någonstans om ett visst område i Delhi där man bör bo, men kommer inte ihåg vad det hette. Någon som vet???
15 apr. 2013 01:02
Citerat från nick11:
Tack både till både Indianturbo och Anni. Mycket matnyttigt och har nu fått en del att fundera på...
Har hört eller läst någonstans om ett visst område i Delhi där man bör bo, men kommer inte ihåg vad det hette. Någon som vet???
Du kanske menar Pahar Ganj?
Ja där finns mycket billiga rum men man ska nog kolla på rummen innan.
Vi bodde inte där men det är roligt att gå där och fika på taket vid en större plats. Som en film och jätteskoj.

(Vårt tåg fanns det inga odjur på som förre skribenten skrev om, det var jättefint ena vägen och andra vägen åkte vi egen kupé i första klass men det var inte lika bra.)

Mvh
15 apr. 2013 09:41
Hej! Vi var där i år med 2 barn (11,13 år) och vi bodde på The Pearl, som vi bokade i förväg via hotels.se. Det kostade ca 400 kr/natt för fyra. Man kan gå in till centrum men det kostar inte många kronor att tränga in sig i en MC-taxi alla fyra. Kul är det också. Delhi är så intressant att bara gå omkring i och ungarna tyckte det var fantastiskt. Vintern kan vara kall. Vi hade +2 grader på morgonen och trottoarerna var fulla med små eldar som folk tänt för att hålla sig varma. Till Agra är det lättast att åka tåg. Det kan vara fullbokat långt i förväg men det går att boka on-line (krångligt). Lättare att boka via lokal resebyra i förväg om man bara är där i två dagar. Det finns även turer med tåg dit. Tänk på att det är en lång dag om man ska besöka Agra utan att övernatta där. Det finns mycket att se i Delhi. Det nya templet Akshardham är lika enormt som Taj Mahal.
Av Nick11
15 apr. 2013 21:22
Tack igen. Vi har nu bokat ett familjerum på The Pearl, ser bra ut och fått bra recensioner...
Av Ziesta
16 apr. 2013 12:20
Hej,

Jag kom hem från Delhi för bara några dagar sedan. The Pearl ser ut att ligga i Paharganj enligt kartan. http://www.reseguiden.se/hotell/the-pearl-delhi/l6503192
Vi var där en sväng och promenerade på Main Bazaar Road där det ligger massa roliga butiker - åtminstone om man gillar färgglada tygväskor, säckiga byxor, sjalar etc. så personligen var det mitt favoritställe i Delhi för shopping. Har hört att det är "backpacker"-kvarteret i Delhi.

Själva bodde vi på The Park som vi hittat bra priser på via Reseguiden (femstjärnigt hotell, fast jag skulle väl i och för sig mer tycka att hotellet kändes fyrstjärnigt.. fint, men inte direkt lyxlyx.. fast vi hade ju inte direkt betalat lyxpris heller.. :-) ). Det låg i området Connaught Place, som jag tyckte kändes som ett bra område att bo i, samt besöka om man vill shoppa. I mitten av CP ligger en stor park och runtomkring går flera gator med butiker och restauranger. Rätt turistigt, så av alla ställen vi besökte i Delhi var det här vi blev tilltalade flest gånger av folk som absolut ville visa oss en viss bazar etc. Framför parken ligger Palika Bazar - en underjordisk marknad med främst kläder.

Personligen tycker jag att Delhi inte var så smutsigt och fattigt som jag trodde det skulle vara. Vi såg bara ett fåtal tiggare, men det beror ju säkert på vart man går.

Instämmer i Annl:s tips om våtservetter, handsprit och magmedicin... Och undvik råa grönsaker. Det lärde vi oss den hårda vägen.. ;-)

Några andra tips på sevärt i Delhi tycker jag är Lotus templet (ett tempel som ser ut som en lotusblomma), Haus Khaz Village (gränder med lite annorlunda butiker, caféer och restauranger.. rätt annorlunda från resten av Delhi-myllret) och Garden of Five Senses. Old Delhi är också värt ett besök!
Vi var lite trötta på alla människor som ville tipsa oss om allt möjligt, så istället för att hyra en chaufför köpte vi ett tredagars tunnelbanekort (för 300 rupees) och åkte runt som vi ville. Funkade kanon! Vid vissa ställen låg dock sevärdheterna en bit från tunnelbanan så då tog vi en tuktuk en liten bit på slutet.

Vi var också i Agra och Taj Mahal men med en ordnad gruppresa så då ingick guide. Jag hade dock oturen att bli sjuk just den dagen så satt på en bänk i skuggan och kikade på Taj Mahal i en timme istället för den guidade turen. Personligen tyckte jag att det var minst lika sevärt att sitta där och bli förundrad på egen hand, såsom Indianturbo skriver, som att fösas runt med en guide.
16 apr. 2013 20:34
Hej
Var i Indien för en månad sedan och anlitade en firma som heter SAAR Holidays och hade kontakt med en
Ramesh som också ägde företaget.
Han kan sätta ihop ett paket som passar era önskemål.
Vi var helnöjda med hotellen och guider och priset, transporten mellan Dehli och Agra skedde med bil vilket
var en upplevelse i sig att få se Indiens landsbygd. Tyckte personligen att Agra kändes fräschare än Dehli.
Tänk inte ens tanken att ordna biltransporten på egen hand, risken att bli lurad är stor. Åk i så fall tåg istället.
Av Nick11
17 apr. 2013 07:50
Tack Ziesta o Vittjarn. Skall även kolla på The Park, kanske bättre område att bo i för barn!? Tur att man kan omboka kostnadsfritt...
Gällande Agra och Thaj Mahal så lutar det väl att boka något paket från hotellets utflyktsdisk, tänkte ev bil med chaufför inkl guide...