Bilsemester från Stockholm till Luleå i sommar

29 maj 2009 15:20
Visningar: 10976
Hej!

Ska ta och semestra hemma i år med start i Stockholm och slutmål Luleå. Jag skulle gärna vilja ha tips på sevärdigheter och "att göra" utmed kustvägen på väg mot Luleå.

Kommer att göra två stopp på vägen upp till Luleå - någon som har tips på bra övernattingsställen och gärna i anknytning till något att se eller göra.
29 maj 2009 22:07
Stanna till vid Höga Kusten. Man kan ta av på Höga Kusten-slingan. Det är en mindre väg där man kör förbi flera små fina fiskelägen. Kommer man söderifrån börjar den strax efter Höga Kusten-bron och man återvänder till E4:an vid Ullånger. Efter den här vägen finns flera B&B och även en stor camping vid Norrfällsviken.

Man kan också åka på en båttur till Ulvön. Höga Kusten-båtarna går dagligen från flera orter. Se deras hemsida.
http://www.hkship.se/

En annan rolig sak att göra vid Höga Kusten är att besöka Skuleberget. Man kan åka linbana upp till toppen och ta en promenad ner till den stora grottan. Om man är i någorlunda fysisk form kan man också klättra upp och ta linbanan ner. Det går guidade klättringar och den enklaste ska enligt reklamen passa barn från 4 års ålder. Jag har inte provat själv, men det verkar väldigt kul.
http://www.highcoastcenter.se/viaferrataklatterstigar.4.1594a8f411830f60e878000898.html

Ett annat ställe att besöka kan vara Pite Havsbad, Norrlands riviera. Här finns både camping, stugor och hotell. Här finns hur mycket som helst att göra. Det finns restauranger, dans, äventysbad, tivoli, minigolf, ja allt du kan önska. Se deras hemsida
http://www.pite-havsbad.se/

Jag har några album på min sida med bilder från de här ställena som du kan titta på
http://www.reseguiden.se/forum/resor/norrlandsresor-sommaren-2006-941
http://www.reseguiden.se/forum/resor/norrland-2008-1148
1 juni 2009 15:26
Hej

Jag kan varmt rekomendera att ta en avstickare från kustvägen emellan Sundsvall och Sollefteå, och se Indalsälvens dalgång, otroligt vackert. Stanna gärna till på Vättaberget, åk upp och titta på den otrolig utsikten. Några mil upp i Ragunda kommun ligger Thailänska paviljongen, också väl värt ett besök. Trevlig resa!
Av Leo_leo
18 juni 2009 03:15
behöver du sällskap.??? jag kunde tänka mig köra ....

mvh
18 juni 2009 09:01
Hej Marika!

Jag blev tipsad av en kompis att man kunde vinna en gratis bilsemester genom Sverige om man var med på en tävling.
Gå in och kolla på http://www.freedomtravel.se/?p=924 om det kan vara något för dig och din familj.

/Camilla
18 juni 2009 11:04
Har väl några tips om stopp efter vägen upp,åker själv sträckan flera gånger om året och efter så där 25 mil är det ju dags för fika paus och det kanske skulle vara skönt att komma ifrån stora vägen ett slag förvisso är det lätt o bli hemmablind för mig som bor här men en kort avstickare via jungfrukustvägen http://www.jungfrukusten.se/ till Axmarbruk för en fika på sommarcafèt http://www.axmarbruk.se/page05.php där kan ju vara nåt eller en matbit vid den riksomtalade Kustkrogen Axmabrygga
http://www.axmarbrygga.com/
och där finns även en gammal hytta och slottssparken som ligger i anslutning till cafèt att ströva runt i och inte blir det nån större omväg trots allt det är bara att fortsätta till ljusne där det bara är ett par kilometer upp till E-4 an igen.

Övrig info om Hamrånge där jag bor hittar du här. http://www.hamrange.nu/

Nästa stopp är ju lämpligt uppe vid höga kusten som gbanskar skrev tidigare, här upe har jag tillbringat mycket tid och det finns hur mycket som hellst att se o göra både för barn och vuxna, boende finns allt från simpla stugor mysiga pensionat till större och dyrare hotell boende i billiga men fina stugor hittar du här http://www.skulebergetsstugby.se/
och har ni mindre barn med er brukar de tycka om det här lekstället som ligger precis bredvid. http://www.rovarbyn.se/

bara några hundra meter längre in finns liften upp till skulebergets topp som är en enastående upplevelse med utsikten över höga kustens skärgård vilket verkligen kan är fantastiskt fint ,faktiskt värt pengarna att åka upp bara för att ta en fika eller en glass i den mysiga toppstugan och känner ni er riktigt hurtiga finns faktiskt en väg för fyrhjuling i skidbacken, men stigningen är verkligen grym förvisso smakar fikan än bättre då när man väl kommer upp till stugan ha ha!. http://www.rovarbyn.se/toppstugan.html

Dessutom finns Naturrum höga kusten bra ett stenkast därifrån kan ju vra intressant att se litet om inlandsisens framfart och vad som kom efter det med landhöjningen osv. http://www.naturumhogakusten.se/

Skulle boende på hotell vara aktuellt finns ju hotell höga kusten bron. http://www.hotellhoga-kusten.se/hotellet.asp
där finns också jättemycket kul för barnen i lekområdet där, den fina utsikten får man på köpet.

Övrigt boende och vad man kan göra hittar ni här. http://www.turistinfo.kramfors.se/

Anledningen att jag lägger så mycket info om höga kusten är att det ligger perfekt geografiskt för er för en första övernattning , nära vägen och det finns mycket att se och göra att sen omgivningarna är vackra är ju ett extra plus och varför inte sova ett par nätter här och få en extra resa i resan så att säga jag vågar lova att det är värt vad en extra övernattning kostar.

Angående ulvön som gbenskar tipsade om så kan jag bara hålla med, där är helt underbart och faktiska kan man övernatta där också om man vill det http://www.ulvon.info/ .

Ett annat ställe att besöka vid ullånger om man är intresserad av trädgård och växter är http://www.villafraxinus.se/
där finns också en jättemysig servering. http://www.3gronarum.se/index.htm

Tyvärr så är sträckan ovanför här mest en transportsträcka för mig när jag ska till mitt kära lappland men det finns många ställen att stanna på både för mat och boende , personligen föredrar jag att åka inåt i landet efter höga kusten om jag vill uppleva nåt att vila ögonen på efter vägen, kuststräckan ovanför hk kan bli litet enahanda efter ett tag men E-4 an är ju ett snabbt sätt att ta sig norröver men tyvärr är den dragen utanför nästan alla samhällen här numera vilket förvisso gör vägen effektiv men ack så tråkig..
mvh. Bosse.
3 juli 2009 10:40
Ang. övernattningsställen skulle jag vilja rekomendera ett ställe vid Höga Kunsten som heter Dutch Harbor (8 mil norr om Sundsvall). det är en gammal skola som är byygd om till vandrahem. Jag har bott där under några dagar och var jättenöjd. alla rum har utsikt över Ångermanälven och självklart kan man bada i närheten och det finns ju mycker mer att göra där.
jag rekommenderar varmt!
kolla på deras webbsida www.dutchharbor.se