Bil från Sthlm till Norrland-vad ska ses?

24 mars 2012 23:46
Visningar: 10197
Hej!
Jag, min man och vår 2-åring ska bila från Stockholm upp till Norrland nu i sommar under 2 veckor. Tanken är att vi ska köra kanske 20-30 mil om dagen och sedan stanna för att övernatta på små vandrarhem.
Vi vill jättegärna upptäcka nya ställen i Sverige och har aldrig rest norrut förr.

Har någon något bra tips på vad vi skulle kunna se?
Vi har inte ens bestämt någon rutt mer än att vi har vänner i närheten av Haparanda som vi ska hälsa på.

Hoppas på svar!

mvh/M
25 mars 2012 12:47
Citerat från mimimimi:
Hej!
Jag, min man och vår 2-åring ska bila från Stockholm upp till Norrland nu i sommar under 2 veckor. Tanken är att vi ska köra kanske 20-30 mil om dagen och sedan stanna för att övernatta på små vandrarhem.
Vi vill jättegärna upptäcka nya ställen i Sverige och har aldrig rest norrut förr.

Har någon något bra tips på vad vi skulle kunna se?
Vi har inte ens bestämt någon rutt mer än att vi har vänner i närheten av Haparanda som vi ska hälsa på.

Hoppas på svar!

mvh/M
Vi gjorde en "roadtrip" i somras Malmö, Skövde, via Örebro, Sundsvall, Umeå, Luleå, Kiruna, Narvik, via Lofoten Bodö, Arvidsjaur, Östersund, Mora, Karlstad, Malmö.
Vi övernattade en eller två nätter på varje ställe och det är ganska lagom för att se det viktigaste plus att man ser massor på vägen mellan städerna. Otroligt vackert men allra vackrast var det i Norge. Sundsvall och Umeå var de trevligaste städerna även om alla är fina, minst "fin" var Kiruna men där är det mer naturen runtomkring som lockar, en rundvisning i gruvan är dock väldigt intressant. Vi tog lite bilder under turen om du vill se lite av vad vi såg http://foto.floridasidan.se/#home
26 mars 2012 12:08
Hej mimimimi!

Det beror ju på hur långt ni tänkt åka?

Höga Kusten är fin
Inlandsälven mellan Sundsvall och Östersund är fin
Sundsvall, Härnösand, Umeå har sin charm - svenska (små)städer helt enkelt :) med mycket vatten
Byskehavsbad och Pitehavsbad (trevligt om ni har turen med värme)
Gammelstad utanför Luleå har historia - Luleå själv är en trevlig kuststad
Tornedalen visar en annan del av Sverige även om det inte går att peka ut direkt sevärdheter
Kukkolaforsen och Haparanda (åk över till Tornio och handla choklad och salmiak och lakrits :)
E10 upp till Kiruna har sin ödemarkscharm :) Kiruna har en superfin speciell kyrka som luktar tjära och ett äventyrsbad utomhus :) Gruvan precis som florida oven säger är värt ett besök (kolla tider i förväg)
Midnattssolsvägen upp till riksgränsen är otroligt vacker. Beroende på när ni åker kan där fortfarande finnas snö på topparna. Dock är boende här uppe aningen dyrt kan tyckas.
Åk ev över kalfjället till Narvik. Man känner sig verkligen som vid världens ände :)

Sen kan ni ju köra inlandet hemåt
Över Jokkmokk och Lycksele t ex.

Förbered er på mycket ödemark och skog och att vara ensamma på vägarna - en underbar känsla :)
Ha med er kylväska som ni kan köra mot cigguttaget i bilen - för njutningen häruppe är att rasta i naturen - inte att äta på vägkrog :(

Var också beredd på mygg och knott främst vid älvarna och vattendrag - men det är bara köra vidare om de är för jobbiga :)

När har ni tänkt åka? Vill ni ha lite liv i luckan så kolla när alla otaliga sommarfestivaler äger rum - då lever städerna upp :) eller så undviker ni de helgerna ;)

Bilder från Kiruna (vsserligen vinter men byggnaderna ser ju lika ut) med en hel del spännande arkitektur om intresse finns:
http://www.reseguiden.se/minsida/nisse2ears/bilder?forum_trip_id=1646
1 apr. 2012 01:36
Tackar så jättemycket för de utförliga och trevliga svaren!
Ska precis iväg på en annan resa fast utomlands nu om ett par timmar men när jag kommer hem ska jag anteckna vad ni skrivit och även gå in och kika på era bilder ;)

Känns som att planeringen inför sommarens Norrlandsäventyr har tagit sitt första steg nu- härligt!

mvh/M
Av Luluck
21 apr. 2018 08:03
Vildmarksvägen mellan Vilhelmina och Strömsund är ett måste på alla roadtrips läng fjällkedjan!
www.vildmarksvagen.eu
Bilresa stockholm-luleå juli 2015
Sverige Robbelibob, 20 juli 2015
Updaterad av Gunillad för 3 år sedan
6
Tjena! Har fått för mig att ta med mig familjen upp till min släkt i Luleå. Korkad som jag är tänkte ta bilen (fast jag inte gillar att bila). Tänkte fråga om lite tips där man ska stanna för mat,fika,vila övernattning m.m.Åker nog redan nu 22-23 juli så snabba svar önskas. Trevlig sommar på er ...
Bilsemester från Stockholm till Luleå i sommar
Sverige Marika67, 29 maj 2009
Updaterad av Hanna_lj för 9 år sedan
7
Hej! Ska ta och semestra hemma i år med start i Stockholm och slutmål Luleå. Jag skulle gärna vilja ha tips på sevärdigheter och "att göra" utmed kustvägen på väg mot Luleå. Kommer att göra två stopp på vägen upp till Luleå - någon som har tips på bra övernattingsställen och gärna i ...
Lättast med bil till Stockholm
Sverige Kryddmix, 19 juli 2009
Updaterad av Micke75 för 9 år sedan
1
Tänkte ta en tur med bilen till Stockholm om någon vecka. Inget speciellt planerat. Någon som kan tipsa om lämpligt boende när man har bilen med sig. Vill inte lägga en förmögenhet på dyr parkering. Något boende där man lätt tar sig kollektivt in till city. Även andra tips välkomnas. ... Micke75: ...
Parkering i Stockholm runt Slussen?
Sverige Nisse2ears, 20 juli 2013
Updaterad av Robbowan för 5 år sedan
8
Hej! Vi skall med bilen till huvudstaden nästa vecka och undrar hur det ser ut med P-hus alt parkering på gatan runt Slussen? (Ok att gå 5 min) Dygnspris för parkeringshus? ... Pelle77: Gratis gatuparkering kvällstid väl? kolla runt Mariatorget så har ni nära till Hilton Slussen! ;) ... ...
Råd om att bila till norrland
Sverige Canada2000, 5 apr. 2013
Updaterad av Sussie_ för 6 år sedan
6
Hej gott folk! Om ni skulle tipsa om bästa rådet om att ta sig till Norrland. Hittar inte längre några flyg med Norwegian, de var billigas då vi sist flög dit. Skulle nu bila själva hela vägen eller flyga och hyra bil på flygplatsen? (hyrbil kostar från 2.500:- ca för den tiden vi tänkte). ...
Turista i Stockholm
Sverige Annel_i, 20 juni 2009
Updaterad av Mpc för 10 år sedan
5
Man blir lite avundsjuk när man ser alla som ska ut och resa i sommar. Själv blir det en tur till Norrland och sedan hemma i Stockholm hela sommaren. Men det kanske inte är så illa som det låter? Dela med er av era bästa platser, badplatser, museum, restauranger( gärna trevliga för plånboken också), ...

Stockholm Sverige, Europa

Det sägs att kärt barn har många namn. Mälardrottningen, Norden Venedig eller Staden mellan broarna är bara några smeknamn på den svenska huvudstaden.

Stockholm är en av världens nordligast belägna huvudstäder och den största staden i Norden. Staden ligger vid floden Mälaren som har sitt utlopp i Östersjön där slutligen Stockholms skärgård tar vid. I hjärtat av Stockholm ligger Gamla Stan, hem åt slottet Drottningholm samt den anrika Storkyrkan. Stockholms gamla stadsdel är full av gränder där restauranger och butiker samsas om utrymmet och är mycket populärt bland turister.
Mittemot slottet ligger Sveriges Riksdag och det pampiga Medeltidsmuseet. Tycker du om museum ligger Nationalmuseet inte långt därifrån liksom Moderna muséet. Shoppingutbudet är stort, den huvudsakliga shoppinggatan är Drottninggatan som löper rakt norrut från Riksdagen. Där finns också Sergels Torg och gallerian NK. Ett stenkast därifrån hittar du den vackra Kungsträdgården, i maj månad blommar körsbärsträden och uteserveringarna sätter igång.
Öster om gamla staden ligger Djurgården med nöjesparken Gröna Lund och djurparken Skansen. Här ligger också Vasamuseet med det bärgade Regalskeppet Vasa. Stockholms hipsterkvarter ligger på Södermalm, ett före detta arbetarområde som idag präglas av nytänk, mode och second hand. Här finns många trevliga barer och klimatet är öppet och välkomnande.

En stad i vatten
1 / 33
Djurgården Prins Carls väg
2 / 33
Nordens Venedig
3 / 33
Stortorget, Gamla Stan
4 / 33
Mor 79 i Stockholm
5 / 33
Kungliga slottet i Stockholm
6 / 33
Victory Hotel, Gamla Stan
7 / 33
Kungsträdgården I
10 / 33
Höst i Stockholm
11 / 33
Ballongflyg över Stockholm
12 / 33
Gata i Gamla Stan
13 / 33
Utsikt från Katarinahissen
14 / 33
"Min Nordenfavorit"!
16 / 33
Svamp till salu på Hötorget
20 / 33
Stockholms Stadshuset
21 / 33
Söderkåkar högt över Södra Mälarstrand
24 / 33
Stadshuskajen
26 / 33
Alla har kommit..nu åker vi!!
27 / 33
Söder Mälarstrand
29 / 33
Konserthuset och Orfeusstatyn
31 / 33
Grabbarna vid Nytorget
32 / 33
Söndagsflanörer på Skeppsholmen
33 / 33