Bila till Italien - tips på resmål i Europa? (Tyskland, Österrike, Italien)

Av Ulfasa
19 mars 2011 13:54
Visningar: 22372
Hej!

Vi har hyrt ett hus utanför Rom i sommar och vi tänkte bila ner. Vi är 2 vuxna och en 9-årig tjej. Har börjat titta på resväg och funderar på att åka ett långt pass första dagen så vi kommer en bit in i Tyskland, Kassel är ett tänkbart stopp. Vi har nog mest tänkt sova där, vet inte om det finns några sevärdheter i närheten?

Sedan skulle vi gärna åka vidare och göra ett lite längre stopp i Österrike 2-3 dagar, någon som har tips på bra ställen i Innsbruck-trakten?

Nästa stopp blir kanske vid Gardasjön, har inte varit där men det ska visst vara väldigt vackert?

Vi har varit i Italien flera gånger tidigare (för två somrar sedan hyrde vi ett hus utanför Florens och var även några nätter i Lido de Jesolo då vi bl.a. passade på att göra Venedig), men tar gärna emot tips även på sådant som kan vara kul eller bra att ha koll på i Italien. Utöver vår vecka utanför Rom så är vi sugna på att tillbringa några dagar på västkusten på vägen hem. Någon som vet något bra ställe, gärna lägenhet där man kan bo 2-3 nätter?

Kan tillägga att vi är väldigt roade av mat och vin, så tips på bra vingårdar och restauranger är alltid kul!

Tack!
Åsa
19 mars 2011 17:26
Tips är ett stopp i vackra Rothenburg ob der Tauber. Om inte annat för att besöka julsaksbutiken (jag vet, skumt så där mitt i sommaren men det är kul!). Den heter Käthe Wohlfahrt. Vet inte om det är något speciellt runt Kassel att göra. Har iofs övernattat där 1 gång men vi hade inte koll då om det fanns nåt att se i närheten.

Gardasjön är jättehärlig. Det finns hur mycket som helst att göra. Mysiga byar runt om, Garda, Bardolino (vin!), Sirmione, Dezensano mm mm.

Jag tänkte tipsa om vingården Terreno som är svenskägd men den ligger ju lite utanför där ni ska vara denna resan. Kanske ni var där när ni bodde utanför Florens? Den ligger i alla fall utmed väg 222 mellan Florens och Siena. Ca 1 km innan man är framme i Greve di Chianti.

Tips för stopp på hemvägen är helt klart Cinque Terre, det ligger ganska långt norrut, söder om Genoa men norr om La Spezia. 5 små byar som 'klänger' på klipporna. Med på UNESCOS världsarvslista. Man vandrar mellan byarna, finns längre och kortare leder, lätta och svårare. Via del a'more går mellan dom 2 sydligaste byarna, tar ca 20 minuter att gå, men det är ju kärlekens stig....så ett måste om man är lite romantisk... Man kan också åka tåg mellan byarna. Nu är det några år sedan vi var där men planerar att åka dit nästa år igen.

Kolla gärna in mina album med tips för stopp på bilsemestern, här finns också Cinque Terre med, och vingården Terreno. Även Gardasjön är med där. Men vi var också vid Gardasjön i oktober 2008 så en länk till det albumet hittar du också nedan..

http://www.reseguiden.se/forum/resor/gardasjon-1-5-okt-2008-1461
http://www.reseguiden.se/forum/resor/bilsemester-tyskland-italien-frankrike-196

Lycka till med planeringen och trevlig resa!
Av Trea
19 mars 2011 21:43
Gardasjön är väldigt fint! Vi tyckte att det var vackrast i norr, t.ex. vid Malcesine, men det var varmare att bada i söder. Eftersom ni gillar vin ska ni ju absolut också besöka vindalarna i Valpolicella och Negrar, här finns vingårdar överallt och väldigt goda Amaroneviner! Vi var där sommaren 2009, ni kan se lite av våra bilder och reflektioner här:

http://www.freedomtravel.se/2009/07/gardasjon/
http://www.freedomtravel.se/2009/07/soderut-langs-gardasjon/
http://www.freedomtravel.se/2009/07/vinprovning-i-valpolicella/

Ett alternativ, om ni inte vill åka samma väg hem, är att åka genom Tjeckien och Polen och sedan ta färja till Sverige. Polen är väldigt fint och där finns mycket att se!
Av Annl
20 mars 2011 14:26
Hej,

Ett riktigt bra förslag för det fallet att ni inte vill köra hela vägen till Italien är att åka biltåget - Die Bahn från Hamburg till Verona. Man lastas på fredag eftermiddag och tåget rullar ut från Hamburg Altona fredag kväll klockan 18.00. På tåget finns en restaurangvagn men de senaste gångerna vi har åkt var det riktigt dålig mat så det bästa är att ha med sig mat från Sverige till middagen alternativt att köpa något på stationen Altona - dä finns både mataffär samt Mc Donalds, sushiställe, kebab-ställe m.m. I stället för att stå i kö på Autobah och svära över dina medtrafikanter ägnar man fredagskvällen åt att spela spel med barnen och ta ett glas vin och kolla ut över nejden när tåget tuffar fram.

På lördag morgon när du vaknar bli det frukost i de italienska alperna och ni får en fantastisk frukostutsikt. Ett bra tips är att ta med sig eget pålägg för det har varit så där när vi åkt - knepig tysk leverkorv som barnen inte gillar. Tåget kommer fram till Verona strax före halv tolv lördag lunch. Och då är ni utvilade och fått en fin morgon/förmiddag genom alperna.

Man skall inte boka sovvagn utan liggvagn. I sovvagnen finns bara tre sängar och där är väldigt trångt och det enda som skiljer från liggvagnen är att det finns en vask så att man kan borsta tänderna inne i sin egen vagn. I liggvagnen - som innehåller fem sovplatser (men är man en familj om fyra
så är det bara att köpa loss den femte platsen så att det inte kommer på någon främmande person) är det mycket bättre plats och där ingår också riktiga sängkläder. Så stuvar man bara in den packning som man har med sig på tåget (resten ligger ju i bilen) på ett bra sätt så har man gott om plats.

Många har felaktigt fått för sig att biltåget är så dyrt men det är inte korrekt om du jämför med kostnader för att köra, övernattningar, mat, vägavgifter m.m. Biltåget står sig även i jämförelse med att flyga plus att hyra bil. Och en stor fördel med biltåget är ju att du har din egen bil i stället för slöa hyrbilar - i Italien är det ju höga hastigheter som gäller och då är det ju rätt gott att ha lite motor att kunna ge på...

Och på tal om Rom så har jag ett riktigt bra tips och det är att hyra en svensk guide. När vi var i Rom var barnen 9 och 11 år och då hyrde vi en egen guide som under tre timmar guidade oss runt Forum Romanum, Pallatinen och Collosuem. Det var väldigt intressant och helt klart värt pengarna även om det kostade en del - vi betalade 1 500 kr.

Vad gäller restauranger så vill jag - som jag skrivit i flera tidigrare inlägg - tipsa om den röda Guide Michelin. Är man intresserad av mat och vin är den perfekt att ha med sig på resan och den tipsar inte bara om stjärnkrogar utan även om billiga och prisvärda ställen . Ett bra redskap för att man inte skall riskera att hamna på en sylta och bli lurad. Du beställer den till bra pris på Amazon eller liknande.

Trevlig resa!
Av Zimmer
20 mars 2011 23:46
Vi har varit flera gånger vid Gardasjön och vi kommer säkert att åka dit igen för att det är så vackert. Sist åkte vi runt hela Gardasjön och besökte flera vingårdar med gott vin.
Den allra bästa vingården var "Maso Roveri" och ägs av en man som heter Tony. Vingården ligger vid ett samhälle som heter Avio och det är samma avfart från motorvägen som när man skall till Riva del Garda.
Vingården är väl värt ett besök och Tony visar gärna runt. Du kan även köpa mycket gott vin till relativt låga priser. Glöm inte att skriva in er i gästboken för om du kommer dit en andra gång så får du en vinflaska gratis när ditt namn står i gästboken.
Om ni skall ligga över på hotell så finns ett hotell som heter "La Perla" i Riva del Garda. Det är ett fyfsat bra hotell med pool. Dessutom har dom en danska som arbetar där. Det är lätt att förstå språket då. Speciellt om man inte är så bra på italienska.
Ni måste även åka till Verona och titta på amphiteatern där och även besöka Julias balkong som finns där.
Om det är något du vill fråga om så kan du skriva i detta forum så skall jag gärna ge dig mer information om jag kan. Ha en trevlig resa.

Hälsningar Christer
Av Lan
22 mars 2011 19:36
leroslover tidigare resor med besök i Madonna della corona som inte ligger långt från Gardasjön kan rekomenderas.
Av Stoffs
22 mars 2011 23:33
Hejsan!

Vad kul med en stundande roadtrip.

Sommaren 2010 åkte jag och tjejen en liknande tur som den ni planerar att göra. Vi tog dock färjan över från Sverige ned till Tyskland och brände sedan ned till Frankrike dagen efter och där kan man säga att äventyret började.

För detaljerade resvägar, sevärdheter, hotellinfo, praktisk information samt en hel del foton och videos besök gärna min resedagbok på http://www.stoffs.se/2010/08/roadtrip-ett-aventyr-i-europa.html

Vi besökte bland annat Strasbourg, Alperna, Milano, Sirmione (åkte även runt Gardasjön), Venedig, Salzburg, Prag, Berlin, Oranienburg (med sitt konc läger) och sedan Rostock för färjan hem igen.

Gardasjön är fantastiskt och är klart värt ett besök - åk gärna runt den....
Innan Gardaskön så passa på och njut av bergspassen i Alperna...

Finns så mkt att berätta från resan - men uppstår det några frågor kring den rutten vi valde så tveka inte att höra av dig!

Lycka till med resan!
17 juli 2011 17:30
Hej tänkte åka till sirmione vid södra Gardasjön.Nån som varit där är det dyrt ställe resan blir nog nästa år hoppas jag.
Av Linkita
29 apr. 2012 22:35
Hej!

Jag chansar att skiva på denna tråd fast den är gammal. Jag undrar bör man boka hotel i förväg eller finns det gott om hotell i juni? Undrar även behöver man boka någon visning/runtur i förväg när man besöker vingårdarna?

Tacksam för svar.

Mvh/Maria
Av Annl
30 apr. 2012 07:09
Hej,

Svar på din fråga är att min rekommendation är att alltid boka boende i förväg hemifrån - tänk på hur lång tid det tar hemma när du skall kolla och leta. Den tiden vill man ju inte slösa på plats utan vill ha till annat i stället.

Sen en annan sak och ett gott råd; det är bättre att du öppnar en egen tråd än att hänga på en gammal tråd. Nu innebär det att den personen som skrev tråden kommer att få ett meddelande och det kanske den inte ä intresserad av. En egen tråd kan du ju dessutom designa hur du vill och få svar på dina helt egna frågor. Bara ett tips som sagt.

Trevlig resa!
Citerat från linkita:
Hej!

Jag chansar att skiva på denna tråd fast den är gammal. Jag undrar bör man boka hotel i förväg eller finns det gott om hotell i juni? Undrar även behöver man boka någon visning/runtur i förväg när man besöker vingårdarna?

Tacksam för svar.

Mvh/Maria
Av Linkita
30 apr. 2012 08:54
Tack för svaret.

Absolut, du har rätt. Ska skiva i egen tråd.

tack