Backpacka i Afrika, budget?

25 feb. 2016 11:44
Visningar: 2940
Hej!
Jag är en 19-årig tjej som nu har börjat samla mod till att backpacka och uppleva östra Afrika. ( Tanzania, Rwanda, Zimbabwe, Seychellerna och troligen något mer). Tanken är att besöka Viktoriafallen, bestiga Kilimanjaro, besöka bergsgorillorna i Rwanda, Zanzibar, någon safari och sedan bara uppleva.

1, Har någon här inne någon aning om vad en budget borde ligga på?

2, Även övriga tips om Afrika, ställen att besöka, råd, hur man enklast tar sig fram mm. Allt uppskattas!

3, Finns intresse av att följa med? Hör av er!

Mvh Julia Hultberg ((Logga in för att se e-postadress))
26 feb. 2016 13:11
Jag har bilat genom Afrika (Tanzania - Malawi - Zambia - Zimbabwe - Botswana - Namibia - Sydafrika - Leshoto - Swaziland - Sydafrika - Mozambique - Zimbabwe - Botswana och tillbaka till Sydafrika igen) och även varit i Rwanda, Uganda och Kenya.

När det kommer till budget så är det lite halvknepigt. Jag vill minnas att jag levde på cirka 1500 SEK i veckan när jag åkte genom Tanzania - Malawi - Zambia - Zimbabwe (Zimbabwe var nog något dyrare än de andra 3 då de använder dollar istället för Kwasha/shilling).
Vi bilade som sagt och vi bushcampade en hel del, ibland bodde vi på hotell.

Jag tror att om du räknar med 2000 per vecka så har du antagligen tagit i lite i överkant, men det finns inget värre än att pengarna tar slut i ett land där det inte fungerar som hemma. :)

Vet inte hur mycket du har kollat upp runt olika aktiviteter, men ett "Gorilla pass" kostar från 750 dollar om jag inte minns fel. Kan vara så att de höjt till 800 till och med. Å andra sidan är det värt pengarna för att få komma så nära dessa fantastiska djur.

Inträde till Victoriafallen är relativt billigt, tror det ligger på cirka 20 dollar. Ska du bo i staden Victoria Falls ska du bo på Shoestring Backpackers (http://www.shoestringsvicfalls.com/) Ett riktigt nice ställe! :)

Jag kan tipsa om www.4x4expedition.se, de har en otrolig kunskap och erfarenhet av att resa i Afrika i allmänhet. Dessutom kan de nog ta dig ifrån Tanzania till Zimbabwe om du vill åka med dem. :)
26 feb. 2016 22:23
Tack för svar!
Hur mycket i svenska kronor tror du det hade kostat att bestiga Kilimanjaro (med bra guide, kock osv), besöka Victoria fallen (med bungyjump) samt besöka bergsgorillorna?

När, var och hur bokar man dessa aktiviteter?
Tacksam för svar// Julia :)
26 feb. 2016 23:48
Citerat från Juliahultberg:
Tack för svar!
Hur mycket i svenska kronor tror du det hade kostat att bestiga Kilimanjaro (med bra guide, kock osv), besöka Victoria fallen (med bungyjump) samt besöka bergsgorillorna?

När, var och hur bokar man dessa aktiviteter?
Tacksam för svar// Julia :)
Jadu, bra fråga. Att bestiga Kilimanjaro verkar som att det kostar någon stans mellan 2000-3000 USD om man googlar lite. Det går säkert att få billigare men det tar runt en vecka att göra det. Går man kortaste rutten kan man klara det på 5 dagar men då är det inte säkert att man hinner vänja sig vid den tunna luften osv. Det finns inga garantier för att man kommer klara det oavsett vilken rutt man väljer. Du får titta lite på det.

Det finns en del svenska bolag som säljer detta som paketresa med, oftast vill de då erbjuda flyg och allt men man kommer givetvis billigare undan om man redan är på plats. När vi ändå talar om att vara på plats. Står man där vid foten av Kilimanjaro så kan man säkert hitta billigare arrangörer där, men det är ju lite av en chansning. Här är två svenska bolag och deras priser:

http://www.afrikasafari.se/kilimanjaro/resor/kilimanjaro-machame-route.htm
http://www.aventyrsresor.se/Resor/Kilimanjaro-vandring/Bestigning-av-Kilimanjaro-Marangu/

Och här två andra matnyttiga länkar..
http://www.climbmountkilimanjaro.com/practical-information/budgeting/
http://www.ultimatekilimanjaro.com/prices.htm

Att hoppa bungejump vid Victoriafallen kostade när jag var där (jag var där 2012...) 100-120 dollar. För samma summa kan man även köra forsränning som varar längre och är roligare. Just my opinion. Men det är säkert en känsla när man faller ner mot det forsande vattnat nedan. Bungejumpet måste du gå förbi border control, man kan få ett särskilt tillstånd för att gå över bron men inte in i Zambia- Bubgejumpstationen är på mitten av bron. Man behöver inte boka något i förväg, det är bara att gå dit. Eller, det var så 2012 i alla fall.

Nu ska vi se här... Bergsgorillorna i Rwanda, jag vet inte om det finns fler ställen än Ruhengeri som man kan utgå ifrån när man ska se dem, men när jag var där 2013 så kostade ett gorilla permit 700 dollar, nu verkar det kosta 750... Här får du en länk som kan hjälpa dig på vägen!
http://www.bwindiforestnationalpark.com/rwanda-gorilla-trekking.html

Du får göra den egen research från där! ;)

Jag vet inte vart du tänkt börja eller hur du tänkte ta dig fram genom Afrika, men för att komma till Zimbabwe ifrån Rwanda så måste du ta dig genom Tanzania och Zambia eller möjligtvis Kongo till Zimbabwe men Kongo är inte så stabilt i allmänhet. Men visst är det möjligt att backpacka sig fram båda vägarna. Lär ta några veckor men åker man i Afrika så är det oftast resan som är viktigare än destinationen. Eller så tycker i alla fall jag. Hade det inte varit för alla människor jag träffat och alla platser vi sett på vägen dit vi var på väg så hade mina resor genom Afrika definitivt inte varit lika intressanta.
26 feb. 2016 23:56
Tack så mycket för alla svar! Verkligen till supermycket hjälp 😁
Hade även tänkt forsränna i Victoriafallen, glömde nämna det :)
Jag vill ju genom Tanzania osv, verkligen inte via Kongo!

Var tror du det är bästa att börja? Samt vilken "ruttordning"?
Målen är som sagt- Seychellerna,Tanzania, Rwanda & Zimbabwe. Allt därtill blir typ en bonus. Beror lite på hur långt pengarna räcker och när man börjar längta hem 😂
26 feb. 2016 23:58
Har du dessutom någon koll vad gäller valuta och visum? Internet?
Växlar man pengar i Sverige, eller det finns möjligheter på plats?
26 feb. 2016 23:59
Jag måste göra ett tillägg.
Att resa i Afrika, att äta och sova i Afrika behöver inte vara dyrt alls. Man kan komma undan riktigt billigt. De flesta måltider jag åt i Tanzania kostade mig inte mer än 2-20 kronor med dryck till. Men då ska man hitta rätt ställen eller laga maten själv.
Jag vet att åka "bush taxi" är svinbilligt och de kan ta en långt och det är säkerligen ett mycket spännande sätt att resa på för man lär träffa mycket folk den vägen. Och man lär få se varenda liten håla utmed vägen också. :)

Man lär också riskera att nästan bli bortgift, dansa afrikansk dans, bli jagad av barn som vill ha den nästan urdruckna cola-flaskan man håller i handen, bli kallad mzungo och bli hälsade/stirrad på utav alla som går förbi för att man är den enda vita människan på 10km håll. Allt detta har jag råkat ut för. :)
Det är en udda känsla men det är också mycket trevligt att möta folk där! De har en skön syn på livet.

Jag misstänker att enklaste sättet att ta sig fram är genom att åka långdistansbussar. De avgör någorlunda reguljärt ifrån större ställen och ställen som inte ens finns på kartan. :)

Det är dock en jäkla sträcka att transportera sig. Hoppas du har tiden för dig! :)
Om du undrar något mer får du nog ställa specifika frågor, för rent allmänt så är mitt bästa råd att du googlar det du vill veta. Särskilt runt bergsgorillorna och bestiga Kilimanjaro.
Victoriafallen är en no-brainer. Vill man kan man flyga dit, det ligger en flygplats inte så långt därifrån och sen åka till staden Victoria Falls. Därifrån kan man gå till fallen, de ligger alldeles utanför staden. Ifrån Shoestrings som jag länkat till tidigare tar det kanske 20 min max att gå. På Shoestrings kan de dessutom hjälpa dig boka andra utflykter och sånt om jag inte minns fel. Plus transfer till olika ställen om du vill det.
27 feb. 2016 00:05
Låte helt fantastiskt.
Rent krasst har jag all tid i världen, nog mer orolig för pengadelen. Vet inte hur lång tid man kan tänka sig resan skulle kunna ta.

Känns som det finns en del billiga alternativ, men som du säger att det tar längre tid. Flyga hade ju varit gott, men känns som att man skulle missa mycket.

Har du någon aning om det finns möjligheter att jobba som volontär, gratis?

Hoppas det är okej att jag återkommer, om jag får upp fler funderingar 😁 Tackar så jättemycket för alla svar än så länge :)
27 feb. 2016 00:06
Tänker lite också- vad tar man egentligen med sig? I klädväg, skor, väskor, mediciner osv.
Man vill inte ha för mycket att bära, glömma något viktigt hemma, eller råka ut för stöld.
27 feb. 2016 00:22
Citerat från Juliahultberg:
Tack så mycket för alla svar! Verkligen till supermycket hjälp 😁
Hade även tänkt forsränna i Victoriafallen, glömde nämna det :)
Jag vill ju genom Tanzania osv, verkligen inte via Kongo!

Var tror du det är bästa att börja? Samt vilken "ruttordning"?
Målen är som sagt- Seychellerna,Tanzania, Rwanda & Zimbabwe. Allt därtill blir typ en bonus. Beror lite på hur långt pengarna räcker och när man börjar längta hem 😂

Citerat från Juliahultberg:
Har du dessutom någon koll vad gäller valuta och visum? Internet?
Växlar man pengar i Sverige, eller det finns möjligheter på plats?
Jag hade nog försökt resa i en linje, så man slipper "åka tillbaka". Om du kollar på maps.google.com och ser vart de olika länderna ligger så ser du att du bör börja i antingen Rwanda eller Zimbabwe eftersom Tanzania kommer imellan. Sen om du ska till Seychellerna så får du nog se ifrån vilka flygplatser du kan flyga dit utan att du ska åka halva jorden runt också.

Du har två val här, men jag hade nog börjat med att flyga till Harare i Zimbabwe för att sedan ta ett mindre flyg till Victoria Falls. Stockholm-Harare kostar cirka 7800 ser det ut som med Emirates. 1 mellanlandning. Inte så illa pinkat. Att flyga Harare - Victoria Falls kostar cirka 1500 om man vill flyga i morgon. :)

Så.. Resrutt, Zimbabwe - Zambia - Tanzania - Rwanda - Tanzania - Seychellerna

Det verkar som att det är enklare att flyga till Seychellerna ifrån Tanzania eller något av arabemiraterna än att flyga ifrån Rwanda. Sen får du lista ut hur du ska ta dig fram som sagt. :)

Du vet väl om att allt söder om ekvatorn är bara lerhyddor med grästak och häxdoktorer? :D
Nej, Afrika är välutvecklat på sitt eget sätt och ATM's finns det gott om. Fungerande ATM's finns det färre utav och ATM's som tar just ditt kort är nästan omöjliga att hitta. :S

Så... Bästa sättet att klara sig är att ha 2-3 olika kort, MasterCard och VISA är att rekomendera. Kanske ett AmEx också, eller ett till av endera slaget. Det finns gott om västerländska banker representerade i dessa länder så det är inga problem. Det skadar inte att ha en näve dollar när man åker ner, för de går åt.

Visum måste du söka för alla länder där och kostar generellt runt 50 dollar om jag minns rätt. Kan variera lite. Valutan i Zimbabwe är dollar och det är vad du får i ATM'sen också.
Valutan i Zambia är Kwasha och är lite som monopolpengar. Många nollor alltså.
Valutan i Tanzania är shilling och det är en del nollor på dem med.
Minns inte vad valutan i Rwanda heter.

När du lämnar ett land finns det alltid "växlingsagenter" vid gränsstationerna som man kan växla med, de ger oftast en bättre kurs än de officiella växlingskontoren. Och det går fortare dessutom. Nackdel, man kan bli lurad med.

Tänk på att du oftast får bättre växlingskurs om du gör stora uttag än flera små. Säkerheten runt ATM's och banker brukar vara stora killar med skottsäkra västar och automatvapen och dessutom är ofta ATM'sen inne i små bås så man kan stå ostört utan att någon kikar över axeln.

Internet finns också hör och häpna. Köp ett lokalt sim-kort, köp så kallade "data bundels" och surfa! Påfyllning säljs i varenda gatukorsning. Vodafone är stora där nere. De målar hela hus röda! :)
Många ställen har dessutom Wifi. Sen är det inte alltid jättebra uppkoppling men det räcker för att skriva till mor och far att man lever och mår bra och skicka en selfie med sig själv och semesterflirten till bästa polarna! :)

Köp en billigare smartfone (en sådan för 700 pix) för tar man med sig en dyrare så är det stor risk att den går sönder. Det hände mig. Plus att det är surt att förlora en dyr telefon till något rövhål som tycker att du är lovligt byte bara för att du är turist.
27 feb. 2016 00:29
Citerat från Juliahultberg:
Tänker lite också- vad tar man egentligen med sig? I klädväg, skor, väskor, mediciner osv.
Man vill inte ha för mycket att bära, glömma något viktigt hemma, eller råka ut för stöld.
Volontärarbete = betala för att jobba någon stans gratis.
Jag hade inte gjort det såvida jag inte tillhörde någon organisation typ Röda Korset eller liknade och de anordnade det hela. De jag känner som gjort det, betalat för att volontärarbeta har sagt att första veckan är fantastisk fram till att du inser att du betalt för att utföra det riktiga skitjobbet. Man får aldrig göra det som man tror att man ska få göra... Just my 2 cents.

I klädväg...
Underkläder räcker i flera dagar. Sen vänder man på dem och så kan man använda dem ett par dagar till.
4-5 t-shirtar/linnen, 2-3 par shorts, ett par långbyxor (kan låta varmt men det är faktiskt rätt skönt även i stekande sol), en tjockare tröja (jag hade en träningströja ifrån Craft), en vind/regnjacka. Något att ha på huvudet. 2-3 par strumpor. Flip-flops köper man på plats för nästan inget, sådana där "vandringssandaler" kan man ju ha om man vill. Annars är ett par rejäla skor ett bra tips. Marken är ojämn över allt i Afrika.

Hygienartiklar till viss gräns, skippa smink och sånt. Det är bara tungt att bära på.

Stöldskydd är väl någon form av "lönnficka" som man kan bära under pengarna. Ett tips här är att ALDRIG förvara passet i ryggsäcken. Samma med kort och sånt. Det finns många fina tricks att stjäla ryggsäckar på. Jag har sett det och det är inte roligt att vara "papperslös" i Afrika.
Nu ska jag sova. Fråga gärna om du undrar något annat.
17 nov. 2019 22:17
Intressant å lärorik tråd! Funderar själv på backpacka tanzania, kanske själv. Flyg till kilimanjaro å sen ner till der es salaam å zanzibar på ca 3 veckor å 15 000:- (exkl flyg) för lite bekvämare backpacking å bo på airbnb