Sydafrika 3 veckor

Av Aamd
14 jan. 2020 19:39 (redigerad)
Visningar: 77
Hej! Hoppas att kunna få svar från alla kunniga här inne!! Vet inte om jag fått storhetsvansinne eller om denna resrutt faktiskt går att genomföra utan att behöva känna stress stress, vill ju njuta också!

Plan: flyga till Johannesburg 1 natt. Hyra bil och köra till Krügerparken, 2-3 nätter i parken.

Köra till st lucia 2 nätter.
Köra till drakensberg 3 nätter.
Köra till coffee bay 2 nätter.
Köra till Elisabeth bay 2 nätter.
Köra till wilderness 2-3 nätter.
Köra till Kapstaden 5 nätter

Är detta vettigt? Ska vara borta i 3 veckor. Är det något jag borde hoppa över eller borde jag göra på något annorlunda sätt? Ska resa själv.

Inne i Krügerparken vill jag inte köra själv utan vill ha guide eller någon som kör. Men tycker det är svårt att hitta boende och guide i samma paket när man rotar runt på nätet..

Någon som har ett ungefär vad en resa skulle kunna landa på utan flyg då? Bor gärna backpacker style men kan också unna mig fina boende.

Tack för mig!
Av Saintx
15 jan. 2020 15:46
Hej

Jag har gjort denna resa två gånger. En av gångerna var i kombination med Kruger. Vi tar det från början:
Johannesburg är en av världens farligaste städer. Båda mina resor gjorde jag tillsamman med en kompis som ÄR född och uppvuxen i Johannesburg. Våldsbrott, rån och bilkapningar är vanligt. I Johannesburg promenerar man inte. Du kör överallt och alla har murar och stålgaller på fönstren. Kapstaden är ljusår från det. Du känner det nästan i luften.
Jag skulle aldrig drömma om att själv hyra bil för att köra i eller runt staden. Skulle en tjejkompis till mig sagt att de tänkte hyra bil själv där så hade jag fått dem inspärrade på mentalsjukhus. Med detta sagt vet jag inte hur van resenär du är. Kanske det går jättebra. Bara en varning.
Kruger: Inga som helst problem att köra själv. Du får jättebra kartor vid entren. Fyll bilen med dryck och kör om kring med kamera och kikare. Boka boende på någon av campen men se till att komma dit innan mörkrets inbrott. På campen kan du boka tex sunset/sunrise tour med guide och lämna bilen i campen. Måste säga att köra själv och upptäcka i egen takt var absolut bäst.
Skulle nästan rek att skippa körningen till Kapstaden. Flyg dit och hyr bilen där. Kör upp till wilderness och på vägen dyker du med vithajar i Gaansbai. Njut av gardenroute i lugn takt. Kör sedan in i landet till grottorna i Oudtshoorn. Kolla vingårdarna i Stellenbosh och korsa över till Langebaan. Bara i Kapstaden vill du ha mer än 5 dagar. Tar minst en dag att köra ut till Cape Point.
Måste du nödvändigtvis köra hela vägen så skippa allt utom Drakensberg och Elisabeth bay. Alltså Kruger- Draken - Port Elisabeth - Garden route - Kapstaden. Lycka till! men som sagt, håll dig undan från Johannesburg
Av Aamd
16 jan. 2020 16:24 (redigerad)
Tack för ditt engagerade svar! Var hade du flugit som start punkt? Hade velat starta i Krugerparken. Är det en dålig idé att hyra bil i Johannesburg och köra till kruger då? Tänkte inte göra någon sightseeing i Johannesburg ändå av vad jag läst mig till..
Får kanske tänka om då.. kanske flyga till Kapstaden efter kruger och köra därifrån istället.. hmm
Av Saintx
17 jan. 2020 11:11
Hej
De två gånger jag har varit där så var alltid Johannesburg startpunkten. Det kommer du inte ifrån om du vill till Kruger.
Dubbelkollade med min vän som är därifrån och berättade dina planer. Hyra bil direkt från flygplatsen Johannesburg är helt ok. Kör direkt till Kruger med ev övernattning på vägen. Var dock noga med att inte köra in eller ut ur Johannesburg efter mörkrets inbrott. Oavsett tid på dagen, ha alla rutor uppvevade och dörrar låst. Ha koll backspeglar när du stannar vid rödljus.
På vägen dit eller tillbaka kan du kolla in Blyde River Canyon som kan vara ett alt till Drakensberg. Kolla Google maps efter BnB:s eller hotell.
Ang köra till Kapstaden så händer det inte så mycket förrän du kommer till kusten även om min vän säger att Coffee Bay hade varit trevligt. Hyrbilsmäsigt är det enklare, billigare och säkrare om du skulle flyga till Kapstaden och köra upp till tex Port Elisabeth och på vägen göra hajdykning, vingårdarna, Cango caves, Knysna, Langebaan, Cape point. Lämna tillbaka bilen och göra Kapstaden några dagar. Väl i stan behöver du inte bil.
Vet att en del av resan kan vara att planera den och upptäcka guldkorn. Jag har en del tips men du kanske vill kolla upp lite själv. Annars är det bara att fråga
MVH
Av Katrinl
19 jan. 2020 08:06
Jag har precis kommit hem efter 3 veckor i Sydafrika. Min resa liknar inte din men kan ändå komma med lite input.
Vi flög till Hoedspruit när vi skulle till Kruger och det minskade tiden i bil. Vi bodde på Mohlabetsi och jag kan varmt rekommendera den lodgen. Helt fantastiskt upplevelse. Allt var bra. Men framför allt att åka runt i parken med guide och spårare. Vi hade en morgon drive 5.30-9.00 och en eftermiddags drive 16-19.30. De var helt suveräna på att lokalisera djur och vi hade aldrig fått se allt vi såg annars. Magiskt! Dessutom hade vi tusen frågor om allt och fick så mycket info. Lärde oss massor. Vi hade inte ens sett skillnad på vit och svart noshörning- för särskilt vit var den inte. Vet du förresten hur man ser att en elefanthanne som är uppretad? Eller hur man snabbast tar sig därifrån? Eller hur man hanterar två lejon som just har fällt en giraff? Vi hade aldrig hittat lejonhonan med ungar eller flocken med mycket skygga vildhundar på jakt och hyenan som ville ge sig in i fajten om maten.När vi befann oss mitt i en elefantflock på över 100 elefanter var jag glad att vi hade en guide. Vilka upplevelser, kommer att ta tid att smälta..
Vi var i Kapstaden 1 vecka och det tyckte vi var lagom. Hann med mycket. Vi hade inte hyrbil där. Uber funkade utmärkt, tom på nyårsnatten. För att besöka kåkstäder bokade vi guidad tur. När vi besökte Cape point hyrde vi minibuss med egen chaufför ( var då 8 st). När ni åker dit ska ni se till att åka direkt dit utan en massa stop på ditvägen. Dem kan ni ta på hemvägen. Fram på dagen blir det sjuka köer för att ta sig in i naturreservatet.

I övrigt kände vi oss lika säkra som i vilket annat land som helst. Vi promenerade mycket i Kapstaden och tog gärna en löptur i området där vi bodde (Gardens hette området).
Kände oss mer påpassade/ osäkra i Zambia och Zimbabwe men det är en annan del av resan..
Av Aamd
19 jan. 2020 20:25
Tack för era svar!!! Ska fundera och tänka om lite :D