Att vaccinera eller att inte vaccinera?- det är frågan.

22 mars 2014 13:16
Visningar: 4858
Själv är jag osäker på detta med vaccinering. Är det verkligen ett måste förrutom om man vill resa till ett land med vaccinations-tvång så klart?

Bör vi blint lita på sjukvården, staten och läkemedelsbolag med tanke på hur mycket sneaky stuff som förekommer inom dessa? Vill dom verkligen oss väl eller är det att sådant enormt pengaintressen som ligger bakom det hela?

Är det mest skrämselpropagande vi blir utsatta för när vi ser reklamen för vaccin på TV om en liten tjej som äter glass på ett all inclusive hotell på Rhodos? Som om det vilade en stor fara bakom henne. Är faran uppblåst till max för att vissa vill tjäna pengar?

Kan det till och med vara så att vaccinet är farligare i sig än dessa sjukdomar vi blir skrämda om?

Själv har jag och min familj rest både till Egypten, Dubai, Jordanien, Turkiet, Gran Canaria med mera och aldrig vaccinerat oss och heller aldrig blivit sjuka fast än vi ätit överallt.
Känner även många som rest lite var stans på jorden även dom utan vaccinering och allt har gått hur bra som helst.

Jag tror ju egentligen vi mest blir indoktrinerade pga vinstintressen men det "fina" med just indoktinering är att det lägger sig där i bakhuvudet ändå och man funderar hur det egentligen ligger till.

Såklart kan man bli sjuk men hur stor är risken? Och vad gör egentligen det där vaccinet med våra kroppar? Vi litar blint på väldigt korrupta människor och låter oss bli isprutade vad som helst utan en enda aning om vad det är vi får in i oss och vilken påverkan det har på våra kroppar.

Har vi slutat tänkt själva och istället följer staten som får i en flock och springer och massvaccinerar oss mot det ena efter det andra? Svininfluensan är ett bra exempel på ett sådant beteende.

Skulle vara intressant att höra era tankar om detta med vaccinationer?
Lyssnar även väldigt gärna på er som inte tror på vaccinering och vad era tankar om det hela är.

MVH Linda
Av Tazzo
22 mars 2014 15:58
Jag är lite skeptisk mot att ta för mycket vaccin faktiskt. När jag reser så kollar jag själv upp vad jag behöver /bör ha och avgör sedan om jag tycker det är nödvändigt eller ej. Var faktiskt tveksam till twinrix men valde sedan att ta de sprutorna innan jag åkte till Afrika. Men då ska tilläggas att jag redan vart i åtskilja länder som ex USA, Turkiet, Grekland och Spanien innan jag tog dem. Och jag har aldrig blivit dålig. Den enda spruta som jag inte tvekade att ta var förnyelsen av difteri och stelkramp.

Jag åker till Kina imorgon och har inte tagit några fler vaccinationer för det. Vi ska dock mestadels vistas i stadsmiljö. En kollega till mig ska åka nästa vecka till Kina och enbart vara i Beijing i 7 dagar. Hon hade blivit rekommenderad och även tagit 4 sprutor på vårdcentralen, twinrix, tyfoid, tuberkulos och (vad hon tror) rabies! Tittar man på nätet så är det vad man rekommenderas ta för att backpacka en längre tid på landet i Kina eller bosätta sig.. jag tycker själv att det var väldigt dåligt gjort av hennes vårdcentral! Skulle absolut inte vilja ha i mig för mycket onödigt om det kan undvikas.
22 mars 2014 17:05
Nope, vaccinerar mig inte heller om jag inte måste. Har inte ens grundvaccinet som man får när man är barn (förutom stelkramp som jag fick ta när jag blev hundbiten för några år sedan).
22 mars 2014 19:07
Halloj. Havrix (hepA) tycker jag är bra att ha. Jag vill gärna kunna äta allt och inte hålla på och tänka efter hela tiden. Kan vara till nytta även hemma i sverige där det förekommit hepA på bär och frukter. HepB vaxin kommer till nytta om man hamnar i en trafikolycka och behöver blod. Stelkrampsspruta är ju bra att ha - både vid resan och om man gillar att vara ute och pyssla här hemma.
Kort sagt - med Twinrix och Stelkramssputa klarar man sig i stor delar av världen.
Det är tråkigt att man exploaterar folks osäkerhet och lurar på dem både det ena och det andra. Malariaprofylax och Ducoral vid turistresor t.ex
23 mars 2014 01:47
Ja man behöver verkligen inte alla vacciner överallt.
Jag var nyligen i Indien och förutom grundskydd så hade jag ju redan de här sprutorna som räcker i 20 år, inga malariatabletter, ingen dukoral...och man klarar sig bra beroende förstås vad man ska göra och var man ska vistas.
Så inga sprutor behövdes i mitt fall.
Mvh
23 mars 2014 11:48
Vad skönt det är att läsa att även ni ställer er lite utanför vaccinering. Det verkar ju onekligen gå hur bra som helst att resa utan att spruta kroppen full av gift.
Själv har jag hållt mitt resande "nära" hemmet och inte vågat rest ovaccinerad till typ Thailand, Syd Amerika med fler. Men nu tror jag att jag nog skulle våga ta ut resesvängarna lite mer och inte låta mitt ovaccinerade jag sätta gränser för vart jag åker.
Förvisso så har jag vart i Afrika eftersom jag var i Egypten utan att vara rädd men det är ju skillnad på Nord och Syd Afrika gällande sjukdomar.
Tack för alla kommentarer!
23 mars 2014 13:32
Men du - ta twinrix om du ska till Thailand. Risken att råka ut för en trafikolycka kan du inte styra över själv - blodtransfusion kan rädda ditt liv i det läget.
Av Chilli
23 mars 2014 17:38
Personligen tycker jag det är självklart att göra det om det rekommenderas , för ett par år sedan var ju Frankrike i en blodskandal ,så man behöver inte åka till andra sidan jorden för att råka illa ut , en trafikolycka eller någon annan olycka kan hända var som helst i världen , behöver man då blod är bra att vara skyddad.
Må väl o väl mött någonstans
Chilli
23 mars 2014 22:51
Det värsta är att många rekommenderar lite väl mycket bara för att tjäna på det och det är lite dumt. Det borde vara samma regler för vilka vaccinationer man ska ta eller som de rekommenderar att ta men om du frågar 10 olika så får du nästan 10 olika svar också.
Mvh
24 mars 2014 00:09
Jag har också funderat lite på det där med vacc, men har inte varit till länder där jag ens tyckt det varit värt att kolla upp behovet.

Dock kan man ju fråga sig, hur många här vaccinerar sig mot fästingar när de vistas (bor) i södra Sverige (eller var nu gränsen går, lite högre upp nu för tiden gissar jag)???! Jag menar, man behöver inte vara särskilt äventyrlig för att drabbas av fästingbett som ju kan leda till både det ena och det andra.

Jag (ovacc) blev biten när jag gick i skogen bakom Botaniska i Göteborg - så inte behöver man ens vara utanför stadsgränsen för att råka ut för de små krypen. Dessutom har jag och min familj under flera år blivit biten mer än en gång varje sommar på klippt och välansad gräsmatta i Uppland (ej kust eller ens nära).

Jag gissar att jag och många med mig skulle tänka till extra om vi åkte till ett land där risken för farliga insektsbett var lika stor. Man får lite perspektiv på det hela om man utgår från det :) med det inte sagt att man inte skall vaccinera sig.
24 mars 2014 00:20
Tack alla som tar sig tid att kommentera om detta. Dock blir jag mer och mer övertygad om att vaccin är lite utav en ulv i fårakläder och att vi alla skulle må bäst om vi höll oss på avstånd från sånt.

www.vaccin.me Något som är betänkvärt?
Av Marilcj
24 mars 2014 06:13
Twinrix stelkramp har vi sedan 10 år tillbaka pga att vi åker till Asien en gång per år men Malaria, dulkoral o allt vad det nu heter hoppar vi över.
Hepatit i olika former är ju så vanligt i de länder vi besöker så vi vill ha en grundskydd i alla fall, sen som sagt behöver man inte så långt för att smittorisken ska finnas, har en bekant som smittades i Polen på ett sjukhus.