Allmäna frågor

Av Jorovi
3 nov. 2009 13:25
Visningar: 894
Tjena!

Vi är 3st pågar från skåne som tänkte bege oss ner till Australien (till en början), och försöka jobba lite, samtidigt som vi har tänkt att se oss om!

1. Vi är alla utbildade inom Hotell&Restaurang så vår tanke är ju att hitta ett jobb inom denna bransch också. Vad vi förstått så ska det itne avara några svårigheter, men vi läste att man behövde en "kurs" för alkoholhantering och dyl. för att få jobba inom HR. Stämmer detta även om man har dessa kunskaper från hemlandet?

2. Vi skulle gärna också vilja ha tips på något "långboende" om man tänker bo på samma ställe i kanske 1månad, som är ekonomiskt.

3. Vi läste att köpa en bil där nere, gör att man kan göra sin upptäcksfärd lite mer som man vill, och billigare. Att det helt enkelt är värt det.
Någon som har erfarenhet av detta kanske har något tips vadman bör tänka på vid köp av en billigare bil?

4. Stämmer det att man måste ha en bokad flygbilett ut ur landet för att få komma in?

5. Om man vill ta ett inrikesflyg från ex. Sydney till Perth, är detta något man bör lösa på plats för att få så billigt som möjligt?

6. Inkomst vid jobb, rimligt vis borde man väll tjäna mer pengar om man arbetar inom ett yrke man är utbildad i? Någon restaurangmänniska här som har en hum om vad en dags-/månadslön ligger på som kock/servitör?

Tack på förhand / Jonas Robin och Vigge!
21 apr. 2010 18:09
Hejsan!
Vad gäller kurs för alkoholhantering är det ett fåtal dsom kräver detta, det beror på om du skaffar dig jobb på ett "backpacker-ställe" alltså inte nödvändigtvis en restaurang där de bara har backpacker-gäster utan där de har backpackers anställda, vilket är de flesta =) jag hade inget, och det var inget problem i någon bar/restaurang. För övrigt hade jag aldrig hällt upp en öl innan jag blev bartender.
Vad gäller månadslönen så är det ungefär samma som i Sverige, de flesta betalar enligt avtal, alltså minimilön. Men jag jobbade även i en bar som var snäppet "finare" där var även lönen bättre runt 120kr/timmen. detta är dock ovanligt!! runt 90kr/timmen är mkt vanligare!
Om du vill ha ett mer långtidsboende så är mitt tips att du bokar in dig på ett hostel och går runt på stan och letar efter handskrivna lappar som sitter uppe på anslagstavlor och liknande. Det är väldigt vanligt att backpackers går ihop och hyr en lägenhet och dessa är det givetvis en enorm genomströmning i så det är alltid rum lediga någonstans... Fördelen med att jobba är även att du lär känna människor som valt att stanna på samma ställe lite längre och får på så vis bra kontakter.
Enligt mina erfarenheter i Australien behöver du aldrig gå arbetslös om du inte är så kräsen, det finns alltid jobb. Däremot skulle jag inte räkna med att få högre lön än de som startar med noll erfarenhet. du är backpacker och får därmed inte jobba på samma ställe i mer än max 6 månader. detta för att du inte ska kunna konkurera alltför mkt med australiensarna, därav vill arbetsgivare inte heller gärna betala mer än minimilön. Men om du stannar i några månader och sköter dig bra finns det chanser att få en manager-position, då kan man få lite högre löner.
Men i slutändan handlöar det givetvis om hur bra du är på att tala för dig och hur kräsen du har möjlighet att vara.
Detta var några tips, vill du veta mer är det bara att höra av dig, jag bodde i australien i 14 månader (mestadels i Cairns). så jag ska väl kunna svara på några frågor kan jag tycka =)
1 maj 2010 01:05
Hej, jag jobbade och pluggade i Australien i nästan fyra år så här komme rlite tips.

1) Det andra svaret är nog rätt i teorin men jag skulle inte chansa på att inte skaffa ett tillstånd. Alla hyfsat seriösa kommer nog att kräva det dessutom. Alla olika områden (NSW, WT, SA, VC, QLD, TAS) utfärdar dessutom unika "intyg" även om du kommer undan med att ha från ett ställe. Det är lätt att klara också. Mycket är sunt förnuft. OM det blir en inspektion kan både ni och er arbetsgivare drabbas av dryga böter och som utlänningar kanske t o m era visum kan komma att upphävas. Jag läste min H&R i Australien så jag fick den på köpet.

2) Hostels har ofta bra dealer men då kommer ni också att hänga ganska mycket med andra backpackers snarare än lokalbefolkningen. I Sydney kan jag rekommendera olika (Pub) Hotels. Priserna kan bli lika billiga och det är mer "blandad" publik. Testa Excelsior Hotel eller KB Hotell vilka är schyssta ställen (Exc har egen rockklubb dessutom).

www.excelsiorhotel.com.au
www.kbhotel.com.au

3) Gjorde det aldrig själv men det är lätt att fixa bilar. Många försöker kränga sina gamla bilar de tagit sig runt med via internetkaféer och hostels.

4) Japp! Köp biljett med öppen "tidsrymd". Dvs ett sista datum men ett som du kan flytta utan alltför stora kostnader.

5) Precis som i Sverige/Europa kan du göra klipp på flygbiljetter om du har is i magen. Största bolagen är Qantas och Virgin Blue.

6) Har du/ni kockutbildning kommer ni inte ha problem alls med visumet (ni kan t o m få permanent eftersom detta är ett "preferred occupation" för immigration). Precis som i Sverige är denna bransch j-t reglerad och en låglönebransch. Dricksen kan vara bra om ni jobbar på hyfsade ställen men i det närmaste obefintlig på "sunkhak". Har ni erfarenhet förutom utbildningen så kan ni dessutom få en del riktigt schyssta jobb, men då kommer de antagligen kräva garantier på att ni stannar i tre månader.

Det finns ju en j-a massa shady arbetsgivare i Australien också så - som sagt - vill ni kan ni få jobb överallt.