Alkohol (sprit) på Bali?

Av Landl
10 mars 2017 17:13
Visningar: 11725
Hej!

I maj ska några kompisar och jag åka ner till Malaysia, Indonesien och Singapore. I Indonesien är det Bali vi har valt som ö och jag undrar helt enkelt hur det är med alkoholen där nere (främst Bali). Framför allt sprit, då jag har hört att det i vissa fall blandas i metanol. Ska man vara superförsiktig eller är det standardvett som gäller?

Det är inte så att jag och mitt kompisgäng ska supa oss redlösa, men självklart kommer vi att festa och vilja avnjuta drinkar lite då och då. Har en del andra vänner som har varit där nere, som säger att de mest drack öl (inte så dumt det heller förvisso) - just pga "farorna". Är det överdrivet, eller ska man vara mer försiktig än vanligt just här? Jag har druckit alkohol på rätt skumma platser under mina resor, men dit jag ska nu är det enda stället som jag faktiskt har hört att de blandar in det där giftet i drinkar.

Vissa av er kanske skrattar åt mig och åt detta, men jag vill ju vara på den säkra sidan. :)

Ha det fint!
Av Bibby
10 mars 2017 17:29
Skrattar mig harmynt :)

Allvarligt, aldrig hört nåt om det.
Det hade man nog läst om i Aftonblaskan, Turister förgiftade (döda) av metanol..
Kör på du, med vanlig försiktighet som du själv säger.
Have fun!! Skål :)
Av Landl
10 mars 2017 17:35 (redigerad)
Kul att kunna sprida skratt ;)

Det var faktiskt en dokumentär om det (sen finns det ju en del info på nätet om detta, förstås). Inte så att jag läst om fenomenet på Flashback och sen skrivit här, haha!

Men vad härligt att höra! Tack för snabbt svar. :)
10 mars 2017 19:04
Går ju att dricka öl osv också. Hörde också om det där innan jag åkte ner. Jag drack det som jag var sugen på och lever än idag. :) Men flera nämnde det innan jag åkte ner, vet inte om det stämmer eller inte.
10 mars 2017 19:44
Nja , det har ju faktiskt hänt att personer dött pga metanolförgiftning så det skadar inte att vara vaksam.

"Resande inom Indonesien uppmanas vara uppmärksamma på att ett antal dödsfall orsakade av metanolförgiftning har ägt rum till följd av intag av lokalt inhandlad alkohol på Java, Sumatra, Bali och Lombok (inklusive Giliöarna)."

http://www.swedenabroad.com/sv-SE/Ambassader/Jakarta/Reseinformation/Reseinformation-Indonesien/

http://www.vagabond.se/artiklar/nyheter/20150617/michaela-forlorade-sin-johan-pa-en-semesterresa-till-de-indonesiska-gillioarna-nu-vill-hon-varna-andra-for-riskerna-for-metanolforgiftning
Av Landl
10 mars 2017 21:01
Tack för svaren!

Då var jag trots allt inte helt ute och cykla, som det verkade efter det första svaret ;)

Däremot antar jag att det borde vara OK att dricka på hotellen, exempelvis? Hur gjorde ni när ni var där?
Av Strip
11 mars 2017 00:02
Hej!

Alltså, jag ska också ner till sydostasien nu om 2 veckor och känner typ samma sak som du. Och ja jag tror absolut att det förekommer att dom blandar ut med skit, inte bara på bali. Men tänker att det borde vara okej på större hotell och kanske restauranger som verkar hålla en viss standard? Är säkert okej nästan överallt, men själv så hatar jag att behöva noja. Jag kommer nog hålla mig till öl tror jag? Blir så himla nervös av sånt där haha.

Är btw inte alls fånigt att du frågar! Händer ju liksom titt som tätt att folk faktiskt dör så är väl självklart att man ska vara försiktig, även om man kanske egentligen inte borde låta sig begränsas för mycket.
Av Landl
11 mars 2017 00:36
Vad roligt!
Jo, men precis. Det känns som att det är hyfsat vanligt där på något sätt... Bästa som kan hända är att man blir lite magsjuk, men worst case scenario är ju döden tyvärr, vilket inte känns helt värt för en GT på någon klubb en sen natt.

Exakt. På hotell och fina matställen borde det ju inte vara något problem. Alternativet är ju att alltid beställa välkänd sprit som är emballerad, men precis som du säger, hatar jag också att noja och behöva tänka på sånt där. Får kanske hålla mig till öl på de mer sunkiga ställena - och det är ju inte helt fel det heller egentligen. :)

Jag menar det! Man får helt enkelt ha lite sunt förnuft, så brukar det lösa sig. Supertack för svar!
13 mars 2017 14:29
Enligt vad de rekommenderar så bör man undvika sprit och i synnerhet arrak på speciellt Gili öarna. Den importerade spriten är väldigt dyr, och jag löste att även den inhemska spriten har extra skatter. Därav att några då försöker göra sig en extra hacka utan att tänka på konsekvenserna och blandar då ut Arraken med metanol och säljer billigt till mindre nogräknade barer. Hotellen och mer respektabla ställen är det nog ingen fara med, men vi har inte vågat chansa. Bintang funkar kanon, finns en annan öl oxå som heter Bali Hai, men då är det godare med vatten ;-)
Vitt vin funkar, men är förhållandevis dyrt med tanke på kvaliten.
Ha det så gott när ni är på Bali. Fantastiskt ställe
Av Landl
13 mars 2017 14:45
Tack så mycket, @Ackrediterad!

Då var min "oro" ändå befogad, märker jag nu.
Av Landl
5 juni 2017 17:54
En liten update:

Vi bodde i Sanur och Kuta (och gjorde utflykter norrut). Vi drack inte särskilt mycket drinkar - mest för att de aldrig smakade något vidare, kändes alltid utspädda - men vi var inte direkt rädda för att göra det heller. Arak avstod vi helt och hållet dock.

Bintang-bärsen smakade väl! :)
7 juni 2017 00:53
Citerat från Landl:
En liten update:

Vi bodde i Sanur och Kuta (och gjorde utflykter norrut). Vi drack inte särskilt mycket drinkar - mest för att de aldrig smakade något vidare, kändes alltid utspädda - men vi var inte direkt rädda för att göra det heller. Arak avstod vi helt och hållet dock.

Bintang-bärsen smakade väl! :)
Vad trevligt att Du återkom med en 'up-date'. Det är så många gånger man läser och även svarar och det skulle vara trevligt att veta hur gick det sedan , var hotell rekommendationen bra, testades restaurangen osv osv.

Hälsningar