Åka bil hela vägen till Tjeckien.

Av Happyh7
12 juli 2016 02:58
Visningar: 3085
Hej.
Jag och några vänner ska ner till Tjeckien på en festival, och vi funderar på att bila ner hela vägen, och inte ta några färjor.
Min fråga är: Hur besvärligt är det att ta sig genom Danmark och Tyskland? Är det väldigt besvärligt vid gränserna nu med flyktingkatastrofen? Eller är det smidigt ändå?

Och om det finns nån annan anledning att inte åka bil hela vägen? Är färjan bättra på nåt sett?

Jag har aldrig varit ute och rest direkt, så jag har inga erfarenheter alls, och vill gärna inte falla i alla fällor som finns på vägen.

Tack på förhand // Micke
12 juli 2016 11:05
Hej Micke,

Jag har ingen erfarenhet av gränsövergången Tyskland - Danmark denna sommar men kan lugna dig med att ID-kontroll med bil vid Öresundsbron tar någon minut, inte mer. Lite stökigare med Öresundståget men du ska ju åka bil. :)

Personligen skulle jag inte tveka att ge mig ut i bil i Europa i sommar. Ha så kul!
Av Happyh7
12 juli 2016 16:58
Tack för svaret.
Finns det nån anledning att inte åka bil ner? Är det bättre på nåt sett att ta båten över eller är det ingen direkt skillnad?

Tack // Micke
12 juli 2016 17:05
Du tjänar väl ca. en timmes körning med färjan till Rostock. Bor du norrut kan det kanske passa med en längre båttur från Trelleborg eller Ystad, då kan man ta nattbåten och få en natts sömn innan man fortsätter sista biten ner. Mycket är alltså en smaksak och mycket beror på var du bor och vart i Tjeckien du ska.
Av David88
12 juli 2016 21:37
Jag tog Trelleborg - Travemunde bara för att man fick sova en hel natt 22:00 - 7:30. Från Stockholm är det ganska lagom att ta paus då men är ni fler som kör är det ju ingen fara. Stockholm - Flensburg är det längsta jag kört men tänk på att det kan vara köer i Danmark. Förra året var det jättemycket för de byggde om motorvägen men jag vet inte hur det är nu.
Kan även säga att TT-line båten jag åkte var ganska sunkig och handdukarna luktade vinäger....
Glöm inte att köpa Vignette för Tjeckien det kostar 12 euro vid tyska gränsen. Det är ganska mycket ombyggnationer och så om ni åker mellan Dresden och Prag men för mig gick det rätt smidigt ändå.
Gränskontroller har jag bara sett mellan Tjeckien och Österrike. Sen kollar de såklart ID på färjeläget.
Mitt tips är självklart att flyga om det är ett alternativ just för enkelheten/ekonomin men det beror ju på vartifrån ni åker och vart ni ska.
Mvh David
Av Happyh7
17 juli 2016 02:58
Tack för alla svaren. Mycket hjälpsamt.

Vi är två eller tre som kan turas om att köra, så det blir nonstop hela vägen om vi kör via Danmark och Tyskland. Men det verkar som att båten kanske är det bättre alternativet ändå. Vi åker från Motala och vi ska till Jaromer.
Vi försöker komma undan så billigt som möjligt, därför försöker jag kolla in alla olika alternativ.
//Micke
Av Birgere
18 juli 2016 01:58
Förstår nog inte grejen med att undvika färjor.. ska ni åka utan färjor o broavgifter får ni väl åka runt Östersjön.
Snabbast o billigast blir nog Helsingborg-Helsingör (inkl ett kort matstopp) samt Gedser-Rostock (med en längre paus o sen lunch).
Om ni sedan väljer att köra in i Tjeckien från Polen eller Tyskland är nog hugget som stucket.
Resan klarar ni lätt om ni startar tidigt så är ni framme sent på kvällen.