Vårweekend i Prag

Stine
Reseguiden, besökt 19 länder

Foto: iStock
Den tjeckiska huvudstaden är den perfekta weekendstaden, och med ett stort utbud av både kulturupplevelser, shopping och ölstugor är det ett resmål som kan passa för de flesta. Och de bästa av allt; här får du mycket för pengarna!
Publicerad 4 mars 2019

Prag är inte bara en billig storstad, det är även en otroligt vacker stad med så många mäktiga byggnader att du utan problem kan spendera hela helgen åt att utforska stadens arkitektur. Om du föredrar att spendera tiden i butiker med visakortet i handen så har du också kommit rätt. Här tipsar vi om det bästa du kan göra under en helg i Prag.

Kyrkor, kyrkor, kyrkor …

Och en synagoga, för den som verkligen inte vill missa något när du är här. Det är Europa äldsta synagoga och Prags äldsta gotiska byggnad, du hittar den strax norr om Gamla stan. Prags kyrkor är välkända och det finns otroligt många vackra att besöka om du vill det. Det finns en vid nästan varje gatuhörn och det är gratis att gå in och titta. Ett besök i St. Vitus-katedralen är också något du inte får missa, den tar andan ur dig. Katedralen är en del av slottet.

Karlsbron

Så gott som alla som kommer till Prag befinner sig en eller flera gånger på Karlsbron, en medeltidsbro som är hela 520 meter lång och 10 meter bred. På bron står flera statyer, bland annat en staty av St. Johannes från Nepomuk, och det sägs att om du rör foten på statyn så får du en önskan uppfylld. Den bästa tiden att se Karlsbron är tidigt på morgonen. Senare på dagen fylls den av turister och försäljare, något som i och för sig bara det är en upplevelse.

Slottet

Det enorma slottet i Prag täcker ett område på 70 000 kvadratmeter och är en av de mest populära sevärdheterna i staden. Det är faktiskt det största slottet i världen, och här kan du se det tjeckiska kronjuvelerna, St Vitus-katedralen och St. George-basiliskan.

Mat och öl

Restauranger hittar du överallt i Prag, och en tumregel är att ju närmre centrum desto dyrare blir det. Väljer du något lite utanför centrum så kan du få en bra middag för runt 120 kronor per person inklusive öl till maten, och kanske en liten avec till kaffet efteråt. Typiska maträtter i Tjeckien består ofta av snitzel, fläskkött eller anka, och du kan jämföra maten med det du är van vid i Tyskland, Österrike och Ungern. Till maten dricker man gärna öl, och det lokala bryggeriet Staropromen är kanske den mest kända, men det finns många fler. Fråga gärna de som jobbar i restaurangen vad de rekommenderar.

Shopping i Prag

Oavsett vilken typ av shopping du föredrar så finns det något för alla i Prag. Allt från exklusiva märkesbutker till små, lokala marknader och vintagebutiker. Palladium är ett stort köpcentrum med över 170 butiker – perfekt om det regnar. Ett besök på en av stadens många marknader bör du också göra, den mest kända är Havelmarkedet som ligger mitt i Gamla stan. Det är även här i Gamla stan som du hittar Prags mest exklusiva shoppinggata med märken som Dior och Hermes. Det är också populärt att köpa kristaller när du är i Tjeckien, eftersom priserna ligger mycket lägre här än i Sverige.

Så tar du dig till Prag

Det går flera direktflyg från Sverige till Prag, och flygresan är på ungefär 1 timme och 50 minuter. Från flygplatsen som ligger 20 kilometer utanför centrum tar det cirka 30 minuter med buss, som även är det billigaste transportsättet. Det går också att ta taxi eller tåg.

Vårweekend i Prag


I Reseguidens jämförelsetjänst hittar du resan till Prag:
Alla resor till Prag
Flygbiljetter till Prag
Hotell i Prag


Flyg till Prag