2 veckor i Filippinerna - Boracay/El Nido/Coron

28 dec. 2013 13:28
Visningar: 4004
Hej,

Jag och min sambo som är runt 25års åldern ska åka på vår första resa utanför Europa och efter många om och men har vi ställt in oss på Filippinerna då det framstått som det mest paradisfyllda stället.
Vi lämnar Sverige 21 februari för att återkomma 8/9 Mars.

Tanken är att vi landar i Manila den 22a februari och tänkte ta oss först mot Boracay, och då har jag förstått att flyg är det bästa sättet att ta sig dit. Bör man övernatta i Manila om man landar på eftermiddagen?

Jag har fått lite olika tips från vänner som varit där kring att boka boende i förväg och i andra fall endast boka första 3 nätterna för att sen åka runt och kolla in nya ställen.
Vi söker mest budgetvarianten där vi talar om kostnader på 1-500 kr/natten.
Boende ska endast nyttjas för sömn. Är det lätt att fixa boende på plats?
Har kollat upp några boende på agoda, lämna gärna tips på ställen ni själva varit nöjda med.

Framför allt är det svårt att bygga upp sig en bild av hur många dagar som behövs på respektive ställe.
Är det överdrivet att befinna sig 6-7 nätter på boracay för att sen köra 6-7 nätter mellan El Nido & Coron.

Sen har jag hört att det är lite av en mardröm att ta sig till El Nido, skulle uppskattas med tips hur man lättast tar sig dit.
Har ni synpunkter på mina resemål så dela gärna med mig för jag har egentligen väldigt dålig koll.
Finns det smidigare sätt att resa på, t.e.x. Malapascua istället för El Nido?

Skulle gärna uppskatta info/tips om utflyktsmål om någon har något att dela med, d.v.s. båtturer till olika öar, var man kan ta dykarcertifikat, vad man inte får missa osv.
28 dec. 2013 22:29
Hej!

Vad roligt att ni valt Filippinerna!

Vad gäller resan till el nido så handlar allt om ens inställning. Jag hade läst en massa om hur hemsk bilturen upp dit var, men vi upplevde det inte alls så! Visst, minibussen körde helt galet och man satt rätt oskönt (dåligt benutrymme) men det var samtidigt mkt att titta på och man kände definitivt att man var ute på äventyr! Så låt inte resan dit avskräcka er, el nido är värt resan! Enklast är att ta flyg till Puerto princesa (ca 300 sek) och därifrån boka minibuss upp till el nido. Tror resan tog 5 eller 6 timmar. Vi bokade genom hotellet, annars fanns det ställen på gatorna som sålde resor dit.

Malapascua blev ju väldigt förstört i orkanen, så vet inte alls hur läget är där då. Vi var aldrig på Coron eftersom det var en relativt dyr och lång båtresa dit från el nido, men det ska tydligen vara väldigt bra dykning och snorkling.

Åker ni till el nido måste ni åka ut med båt till öarna, det är där paradiset väntar:) Vi hyrde moppe några gånger också, jättemysigt!
30 dec. 2013 20:07
Hej!

Var i Malupasqua för ett år sedan och det var väldigt fint. Har fortfarande kontakt med Sea Explorer dykcenter och visst skadades det väldigt mycket men de är igång med resorten från 1 december. Flera resorter har öppnat igen och restaureringen håller på för fullt. Jag har en kompis som är där nu och bor på resorten som heter Exotic. Skall vara helt okey också.
Skall i februari åka till Manila och sedan till Palawan, Puerto Princessa för att ta landvägen upp till El Nido. Sedan vidare norrut i övärlden för att avsluta på Coron Busanga med flyg därifrån till Manila.

Kan tipsa dig om hur det ser ut då jag har varit där samt vad det kostar att åka båt mellan öarna. Skriver på bloggen om det finns wifii när jag är där.

Har bott några gånger på http://www.microtel-manila.com då jag fått sova över på grund av flyget. Ligger på 5 minuters gångväg från Mal of Asia och har ett hyggligt pris med frukost. Skall kosta 150-200 ph för resan mellan flygplatsen och hotellet. (Gul taxi)

Det är helt avgörande hur flygen går om man kan åka vidare samma dag. I regel får man byta terminal och det kan vara lite tidskrävande om man gör det för första gången så rekommendationen är att ha gott om tid. Flera timmar. Det går i och för sig gratisbussar mellan terminalerna men det kan vara kö så man får stå och vänta.

Har du några funderingar så hör gärna av dig. Är ingen expert men har varit där några gånger så jag kanske kan tipsa om något i alla fall.

Ha en bra resa!
Håkan
Av Lain
29 jan. 2014 06:05
Hej Tompamalm! Jag och min sambo är i en liknande situation. Vår första resa utanför Europa ihop, vi åker nog i mitten på februari och stannar ca två veckor. Vi är också nyfikna på dels Boracay, dels El nido.
Har ni kommit längre i er planering? Vore intressant att ta del av den. Särskilt hur ni tänkt ta er från Boracay till El nido. Vilka utflykter siktar ni på?

Vi flyger från Gbg, mellanlandar i Amsterdam och är framme i Manila runt kl 19. Vi ska nog övernatta i Manila för att morgonen därefter ta flyget till Kalibo. Vågar inte flyga med de små planen till Caticlan samt att det verkar besvärligt med bagage-begränsningen. Hur gör ni?
Av Php
8 feb. 2014 20:47
En övernattning i Manila är klokt.
Det är absolut inga problem att flyga till Caticlan, planen är inte små (cebupacificair) men det finns andra bolag som använder minde plan.
Bagagebegränsningen blir kanske ett problem dock max 10 kg incheckat utan möjlighet att välja till extra Kg.

Alternativet är att åka till Kalibo i stället med större jet plan & boka hämtning där med southwesttoursboracay.com, det är inte dyrt, resan är en fin tur på 2 timmar med mycket att se.


2 veckor att hinna med både boracay & el nido är lite kort men det går.
Men räkna med en heldag att ta er från Boracay till El Nido. Det går inga direktflyg (cebupacificair) från Boracay (Catiklan eller Kalibo) till Puerto Princessa (på ön Palawan där El Nido ligger).
Planen går via Manila eller Cebu.

Väl i Puerto Princessa kan du redan ha bokat pickup med ex. http://eulenjoyexpress.com/
Funkade finfint vi bokade en privat Van riktigt skönt, resan tar 6 timmar inkl stopp för lunch. Sista timmen är lite skumpig på grusväg men ingen fara, det finns mycket & se & resan i sig blir en upplevelse!
När du väl är framme kommer du inte att ångrat dig! El Nido är grymt vackert!