Publicerad 4 januari 2024

Julledigheten är precis över, och många glömmer därför att planera vad de ska hitta på när det är sportlov. Plötsligt är det här och då kan det vara bra att ha en aning om vart du och den eventuella familjen ska ta vägen. Hämta inspiration hos oss till vad du ska hitta på, antingen om du vill resa utomlands eller stanna kvar i Sverige.

Sol och sommar - sista minuten och charter

Väldigt många önskar resa till värmen efter flera månader av kyla och rusk. Eftersom sportlovet är här inom en snar framtid är det en god idé att kolla resor. För än så länge finns de, men som vanligt gäller först till kvarn. Vad sägs om en vecka på Kanarieöarna, Kap Verde, Dubai eller exotiska Thailand? Möjligheterna är många, och priserna överkomliga.

En annan möjlighet är att boka en vanlig charterresa. Kom hem nysolad och fräsch till mars med allt vad det innebär. De billigaste charterresorna går just nu till Kanarieöarna. Vi har letat fram de mest prisvärda alternativen för dig som saknar sol och värme, men hellre vill använda pengarna till god mat och upplevelser på plats.

Se var det är varmt i februari
Alla charterresor
Alla sista minuten-resor

Skidsemester i Alperna

Sportlov - det hörs ju på namnet att man ska ägna sig åt en sport och så här års är det ju skidåkning man tänker på först av allt. En skidsemester i alperna ä rverkligen något extra. Här är några förslag på fina skidorter.

Mayrhofen i Österrike

Det största resmålet i den populära Zillertal-dalen. Många barnfamiljer väljer att resa hit.

Söll i Österrike

Den bästa skidorten för dig som vill bo centralt och att lätt kunna ta dig till alla backar i området. Använd ditt liftkort i mer än 250 kilometer med backar.

Schladming i Österrike

En vanlig liten ort som förvandlas till ett mysigt skid-mekka på vintern. Det finns fyra berg runt Schladming som är fulla av skidbackar. Här finns det speciellt många bra backar för nybörjare. Priserna på restaurangerna i området är relativt låga, vilket gör Schladming till ett prisvärt resmål.

Livigno i Italien

Här finner du riktigt alpkänsla; långa breda pister, mycket sol och underbar italiensk mat, prisvärd shopping och ett sprudlande nattliv. Många familjer åker hit år efter år.

Cervina i Italien

Gångavstånd till det mesta och ett enormt stort skidsystem där merparten av backarna ligger på sydsluttning - vilket ger dig många soliga åk och stunder på härliga uteserveringar.

Mürren i Schweiz

Denna genuina och vackra skidort ligger på 1650 meters höjd och erbjuder förstås enastående utsikt, men också långa pister, offpist och skidäventyr i James Bonds skidspår.

Les Deux Alpes i Frankrike

En av få skidorter i Alperna som har massor av snö året runt, 1600 meter över havet. Den bästa skidåkningen får du på en Europas största skidåkningsbara glaciärer som ligger hela 3 450 meter över havet. Les Deus Alpes erbjuder 220 kilometer med backar och väldigt bra off pist.
Sök skidresan här

Storstadsweekend

Temperaturerna i Europas storstäder är inte jättevarma ännu, men de flesta städer bjuder ändå på varmare temperaturer än hemma i Sverige. Ta med din partner eller kompisgänget och utforska en ny storstad. Vad sägs om sol och goda bakverk i Köpenhamn, shoppingtur och show i New York, London eller Paris, eller vandra i filmkulisserna till Game of Thrones i Dubrovnik? Möjligheterna är många, och flygbiljetterna har rimliga priser nu. Se vår översikt över de billigaste flygbiljetterna till de mest populära storstäderna just nu.
Här kan du hitta alla weekendresor

Skidsemester i Sverige

När vi pratar om vintersemester är det inte bara Alperna som gäller. Vi har ju många fina skidorter även på hemmaplan, där du kan njuta av härlig skidåkning, våffelstugor, after ski och trollskogar. Här har vi valt ut några av våra Sverigefavoriter.

Sälen, Dalarna

Familjernas skidparadis. Här finns sju vintersportanläggningar; Hundfjället, Tandådalen, Lindvallen, Högfjället, Kläppen, Näsfjället och Stöten. Lindvallen och Hundfjället passar extra bra för barnfamiljen då till exempel maskoten Valle kommer på besök. Här finns även badhus om ni vill ta en paus från backen. I Tandådalen finns lite mer avancerad åkning och en populär after ski. Du kan även åka längdåkning och hundsläde på de flesta anläggningarna.

Åre, Jämtland

Hit vallfärdar såväl barnfamiljer som skidproffs och partyglada kompisgäng. Bara ett stenkast från pisterna finner du utmanande offpist. Vill du åka lite lugnare, i pistade backar finns det många att välja mellan, i olika svårighetsgrader. Åre har varit värd till otaliga världscuptävlingar och erbjuder därför fantastisk åkning, med bra beslysning på kvällarna. Åre by är otroligt mysig och har restauranger, uteställen och shopping som passar allas plånböcker. I närområdet ligger Åre Björnen som är ultimat för barnfamiljen och Duved som passar den som vill ha lite lugnare åk.

Säfsen, Dalarna

Säfsen är perfekt för barnfamiljen med ett brett utbud av fartfyllda och avslappnande aktiviteter för hela familjen. Här finns 17 nedfarter och massor av längdspår så risken att bli uttråkad är mycket liten. Områdets maskot Filurius bjuder på en massa roligt bus, och många bra erbjudanden för familjen. Barnen trivs kanon i Barnens Skidland medan mamma och pappa kan grilla korv i grillområdet alldeles i närheten. Besök gärna Säfsen söndag till torsdag så sparar du pengar som du kan lägga på annat kul.

Branäs, Värmland

Branäs blir mer och mer populärt för varje år. Här trivs de flesta. Här finns allt från svarta branter till flackare familjebackar för lek och lite långsammare åk. För barnen finns flera pulkabackar som är upplysta på kvällen, så att de minsta också kan få ha lite kul. Branäs erbjuder dessutom snögaranti hela säsongen, vilket innebär att du får pengarna tillbaka ifall inte minst två pister är öppna. I Branäs
Snowpark kan du flyga högt i big jump-hopp och i Pepsi Fun Park finns hopp, rails och boxar för de som inte är särskilt rädda av sig. För den som är lite mer försiktig finns en Big Air Bag där du kan testa nya trick, men vara säker på att landa mjukt.

Idre, Dalarna

World Cup i Skicross, 71 nedfarter, skoteråkning, längdskidor, samiska upplevelser och barnvänligt. I detta kompletta skidområde hittar du skidåkning i fyra väderstreck., vilket innebär att du alltid kan vara på sol- eller läsidan och trots att systemet är stort slipper du skidåkning på transportsträckor. Idre består av 4 anläggningar; Idre Fjäll, Fjätervålen, Idre Himmelfjäll och Grövelfjäll, så här kan hela sällskapet hitta något som passar dem, oavsett om du är nybörjare eller proffs. Här finns även Dalarnas brantaste (Chocken) och längsta backe (Dalarnas längsta). Den förstnämna har 46° lutning och den andra är 2800 meter lång.

Riksgränsen, Lappland

Det här skidområdet i de norra delarna av vårt vackra land lockar främst till sig skidåkare som föredrar offpist och lite mer utmanande skidåkning. Här finns 6 liftar, 29 pister och massor av offpist. I början av 1900-talet avvecklades Riksgränsen på grund av att man såg all snö som ett problem, idag lockar orten till sig skidåkare från alla jordens hörn. Gillar du att utmana dig själv ska du definitivt testa backarna Uffes Vägg, Rimfors och Nordalsfjäll. I den sistnämnda arrangeras NM i extremskidåkning i maj varje år.

Förutom dessa finns en massa bra anläggningar runt omkring i Sverige, här är några exempel:

- Isaberg, Småland
- Funäsdalen, Härjedalen
- Hovfjället, Värmland
- Kittelfjäll, Lappland
- Kungsberget, Gästrikland
- Sunne, Värmland
- Storlien, Jämtland
- Vemdalen, Härjedalen
- Ulricehamns Skicenter, Västergötland

Weekend på hemmaplan

Besök Göteborg, Stockholm, Malmö eller någon annan av våra härliga städer. Se någon av deltävlingarna av Melodifestivalen, ta en fika i Alingsås, boka in ett härligt hotellpaket eller varför inte koppla av på ett av landets alla härliga SPA? Möjligheterna är många.