Upptäck Valencia

Ellinor
Reseguiden, besökt 19 länder

Bild: Thinkstock
Bild: Thinkstock
Bild: Thinkstock
BIld: Thinkstock
Bad och stad har alltid varit en bra kombination. I Valencia är mixen perfekt och det finns mycket att göra. Passa på att utforska den spanska kustpärlan innan alla andra gör det.
Publicerad 2 mars 2023

I Spanien tredje största stad hittar du citystränder, mysiga gator och genuina tapasbarer. Det finns mycket att göra på dagarna – och på kvällarna tar det sprudlande nattlivet vid. Varför inte testa Valencia istället för Barcelona nästa gång weekendsuget sätter in?

Att se och göra i Valencia

Längs stadens gator och torg ryms både ny och gammal arkitektur och det finns mycket att vila ögonen på. Valencias gamla stadsdel El Carmen ligger mitt i staden och är ett mysigt måste. På natten lever området upp med gott om restauranger och barer. Om du är intresserad av arkitektur ska du besöka den gamla silkesbörsen, La Lonja, som är en UNESCO-märkt gotisk byggnad från 1400-talet.

I kontrast till den gamla bebyggelsen ska du absolut inte missa det supermoderna komplexet City of Arts and Sciences. Det är ett häftigt landmärke i sig, men här finns också Europa största akvarium Oceanográfico och det interaktiva naturmuseet Príncipe Felipe Science Museum. De futuristiska byggnaderna ligger vid den gamla flodfåran Turion.

Idag är den en lång grön park som sträcker sig som en ådra genom hela Valencia. Förr gick floden här, men man tröttnade på att den svämmade över hela tiden och ledde om vattnet utanför staden.

Bada nära centrum

Det perfekta med städer som Valencia är att det går fint att kombinera shopping, nattliv och sevärdheter med lata dagar på stranden. Stränderna Playa de Las Arenas och Playa de Cabanyal ligger närmast hamnen. Lite längre norrut ligger Valencias populäraste strand Playa de Malvarossa.

Här är det full rulle på helgerna med aktiviteter och strandsport. Missa inte en promenad längs strandpromenaden Paseo Maritimo som sträcker sig från hamnen och norrut. Det är också perfekt för rollerblades eller en tidig joggingtur. För att ta dig till stränderna kan du ta spårvagnen från Pont del Fusta till ändstationen Dr Lluch. Den första stranden där är Playa de Las Arenas och sedan ligger de på rad efter varandra.

Äta och dricka

I Valencia finns en av Europas största matmarknader. Mercado Central är en saluhall som heter duga och här kan du köpa i princip allt i matväg. Köp gärna med dig lite godsaker för en picknick i parken Turion. Vad sägs om lite delikatesser som lufttorkad skinka, oliver och chorizo?

Här säljs även de söta apelsinerna från regionen. Om det finns plats i packningen kanske en paella-panna kan vara en rolig souvenir. Just paella är en vanlig rätt som du gärna ska testa när du äter ute. Precis som i Barcelona vimlar det också av tapas-barer. På kvällarna sätter du med fördel kurs på den gamla stadsdelen El Carmen där Calle Caballeros är en bra partygata att lägga på minnet.

Universitetskvarteren närmare vattnet är ett annat område med ett sprudlande nattliv. Valenciaborna gillar att festa och umgås, men nattlivet drar inte gång på allvar förrän efter midnatt. Lokalborna går från ställe till ställe, så gillar du inte en bar är det bara att gå vidare till nästa. En lokal dryck är Aqua de Valencia som består av apelsinjuice, cava och cointreau.

Ta dig runt i Valencia

I centrum kan du med fördel promenera runt, men det finns också taxi och väl utbyggd kollektivtrafik med spårvagn, buss och tunnelbana. Tunnelbanans sex olika linjer kopplar bland annat samman centrum med hamnen och stranden. Taxi är ett prisvärt och bra alternativ, som till och med kan vara nödvändigt om du vill ta dig runt sent på kvällen.

Weekend och paket till Valencia


Flyg till Valencia

Flyg till Alicante
Hotell i Valencia