Snabbmats-favoriter i Amsterdam

Virginia.aslund
Medlem sedan 2014, besökt 33 länder

Foto: virginia.aslund, medlem sedan 2014
Foto: virginia.aslund, medlem sedan 2014
Oftast guidas man till de mest exklusiva restaurangerna världen över, här har Reseguidens medlem Virginia, alias Virginia.Aslund, istället sammanfattat Amsterdams utbud av matställen som passar perfekt när du vill äta snabbt och gott.
Publicerad 19 mars 2015

Amsterdam - staden som är byggd på kanaler, där husen trängs och turister tjuvkikar fascinerat på coffee shops och red light district. Allt det där vet du så när du fotat cykeln på bron över floden, är det hög tid att frossa i den flottigaste och syndigaste snabbmaten i Amsterdam.

Stans bästa Fish ’n’ Chips

Fish ’n’ chips finns på nästan varje meny i Amsterdam men det finns en som slår alla, och den kan vara knepig att hitta om man inte vet vad man letar efter. Till och med Amsterdamborna missar den, så spana noga efter ett rödvit-randigt fiskstånd på Albert Cuyp-marknaden, bakom det ligger den lilla fiskbutiekn (Albert Cuypstraat 155 för att vara mer exakt, om du lyckas se husnumren).

Det ser inte mycket ut för världen men fisken är färsk och frityrsmeten tunn och krispig. Pommes fritesen är tjocka och majonnäsdippen krämig. Rätten serveras i enkla skålar som du tar med till den spartanska uteserveringen. Portionerna är stora, du kan lätt dela denna rätt, som är ljuvlig i sin enkelhet, med någon annan.

Husmanskost när den är som bäst

Du skulle förmodligen aldrig sätta din fot på Tomaz. Lokalen är tråkig, trång och behöver ny inredning. Dessutom ligger den på en liten gränd (Begijnensteeg 6-8) som du bara skulle hamna på av en slump. Men restaurangen är omskriven på matforum och sägs ha den bästa husmanskosten i Amsterdam. Och det är mycket möjligt att det stämmer. Lunch- och middagsmenyn varierar.

Kalfskroket (går även under namnet bitterballen beroende på form) är mald kalv med kryddor, örter, buljong och smör som du äter med stark senap. Riktig välgjord och god, och den och serveras med otroligt goda hemmagjorda pommes frites och en fräsch sallad. Om du bara ska välja en restaurang i Amsterdam så är denna given!

Stilla sötsuget med våfflor

Är du runt centralstationen missar du inte det pråliga shoppinghuset Magna Plaza. Mitt emot det, på andra sidan gatan finns det pyttelilla kafét Melly’s Cookiebar (Nieuwezijd Voorburgwal 141) som lockar med fluffiga våfflor och färskpressad juice. Våfflorna serveras med tillbehör som choklad, grädde eller färska bär. Våffelstånd finns det gott om i staden men få är lika mysig som denna.

Men det är trångt med turister och finns endast två platser i fönstret. I Magna Plaza finns även ett kafé som är värt ett besök – längst ner i (det annars ganska tråkiga shoppinghuset) finns ett snyggt och trevligt kafé i anslutning till mode- och inredningsbutiken Sissy boy.

Populär och smakrik dönerkebab

Det är inte ovanligt med en kö som slutar på gatan utanför Sinbad (Eerste Oosterparkstraat 139). Dönerkebabhaket är känt för sin mat och har blivit omskriven i lokaltidningen flera gånger. Kebaben är av god kvalité, kryddig och smakrik. Brödet är frasigt och grönsakerna fräscha. Tillhörande ”starksåsen” och ”vitsåsen” tar du på själv i önskad mängd till bords.

En holländsk klassiker är kapsalon, som översatt blir ”frisörsalong”. Det är allt på meny. Det kommer från en tid tillbaka då frisörerna i området under en stressad lunchrast helt enkelt beställde allt på menyn! Sinbad huseras till sent på kvällen och de anställda hejar ständigt på stamgäster.

Upptäck ekologiska godsaker

Holland har ett gäng typiska godsaker, bland annat stroopwafels - en kaka med karamellfyllning som du lägger över din kopp te eller kaffe så kakan mjuknar till och låter innehållet smälta en aning. Gevulde koek är en annan klassiker - en stor och mjuk kaka gjord på mandelmassa.

Butiken Stach (Nieuwe Hoogstraat 1) är en fin liten butik med ekologisk inriktning. Här trängs dessa stroopwafles, gevulde koek, bröd, choklad i fina förpackningar, juicer, te och mycket mer. Butiken har även en liten alkov för fikagäster. Helt klart värt ett besök!

Bonustips

Cirka 35 kilometer utanför Amsterdam ligger staden Beverwijk, en liten stad som är känd för sin stora mat- och prylmarknad Beverwijk Bazaar. Enklast är att åka bil men det går att använda kollektivtrafiken. Det är Europa största inomhusmarknad och här blandas många kulturer från Asien.

Amsterdamborna åker hit på helgerna och hävdar att ”här kan du hitta allt med nästa bästa kvalité”. Det är hektiskt, högljutt och precis alla matstånd lockar.

Resor med flyg och hotell till Amsterdam

Flyg till AmsterdamHotell i Amsterdam