Sex rafflande rivieror

Louisewinberg
Medlem sedan 2010, besökt 35 länder

Du kan inte misslyckas med en semester vid Sydeuropas rivieror. Här är en guide till kusten och några orter du inte får missa.
Publicerad 4 maj 2011

Rivierorna är långa och inbjudande med sandstränder, klippor eller runda stenar. Här finns underbara badorter, mysiga byar och sorliga kuststäder.

Franska favoriter

Den franska rivieran börjar i Saint-Tropez och fortsätter med glassiga orter som glamourösa Cannes där världens rika och berömda samlas för filmfestivalen varje år, och kustfavoriten Nice med sin långa strandpromenad och många uteserveringar. Runt Cannes finns vackra naturstränder, medan det i Nice finns stränder med duschar och mjuka rundar stenar att vila på. Här finns även orter som pittreska Antibes. Besök Picassomuséet, strosa i de vindlande gränderna och ät på någon av de trevliga restaurangerna.

Den nya rivieran
Det finns även den nya franska rivieran, väster om Côte d'Azur mot spanska gränsen. Här är det mindre glammigt men kusten blir allt mer populär och har fina bad.

Atlantkusten
Atlantkusten sträcker sig från Belgien ner till spanska gränsen, och har pärlor som Biarritz och Saint-Jean-de-Luz. Missa heller inte Trouville som är en relativt okänd pärla med en lång och inbjudande strand. Badorten ligger nära Caen i Normandie och här njuter du av svalkande bad, god mat och upptäcktsfärder i den lilla staden. På andra sidan floden ligger den glassiga semesterorten Deauville. För att ta dig hit flyger du till Paris.

Italien bjuder upp

Italienska rivieran löper utmed Liguriska och Tyrrenska havet från Ventimiglia till Toscana. Här finns pittoreska byar, enorm charm och vacker natur. Stränderna består av grus och sten. Här finns bland annat området “Cinque Terre” som är ett grönt naturparadis. Njut av de vackra gamla stenhus och lugnet som finns tack vare att det fritt från störande trafik och bilar. Rapallo är en äldre by med ett mysigt och historiskt centrum. Byn ligger fyra mil öster om Genua och nio kilometer norr om lyxiga Portofino, en av de mest exklusiva byarna i hela Italien. Även i Rapallo kan prisnivån vara något högre än normalt i Italien. Bakom hamnen ligger gågatan med butiker i alla prisklasser och längs med vattnet ligger ett stort utbud av barer och restauranger. För att ta dig hit flyger du till Pisa eller Genua.

Kalabrien – det riktiga Italien
En riviera som är relativt ny för oss nordbor, är Kalabrien i södra Italien. Den består av “tån” på stöveln som går ut i Medelhavet. Det sägs vara här hittar det geuina Italien och priserna är något lägre än på många andra större turistorter. Många av charterhotellen ligger i området dCapo Vaticano, i närheten av orten Tropea på västkusten. Den medeltida staden har ett bra restaurang- och kaféliv och på kvällen samlas man gärna på torget Piazza Canone för att umgås.

Kroatiska höjdare

Dalmatiens viktigaste orter är Split och Dubrovnik längst i söder. Därifrån tar man sig ut till skärgårdens vackra öar. Makarska rivieran ligger mellan Split och Dubrovnik. Det är en fem mil lång sträcka med orter som Tucepi, Podgora, Brela, Gradac och Baska Voda.

Dalmatien – med sina vackra öar
Dubrovnik är en fin stad som inte bör missas. Det är en medeltida stad med mysiga gränder och Gamla stan är med på UNESCO:s världsarvslista. Du badar framför allt från klippor, men det finns även ett par sandstränder. Åker man till Dalmatien vore det nästan kriminellt att inte åka ut på öarna. Där finns de perfekta stränderna med kristallklart vatten. Hvar, Brac och Vis har alla underbara stränder, fin natur och ett bra utbud av fina hamnrestauranger. Flyg till Split och fortsätt sedan med båt ut på öarna.

Hitta billiga resor till Frankrike här.

Flyg till Frankrike

Flyg till Italien

Flyg till Kroatien

Om Frankrike Europa

Frankrike är ett av världens mest populära länder att besöka då här finns något för alla smaker. Förutom världsmetropolen Paris finns också berömda vindistrikt, Rivieran, Alperna och mycket historia.

Frankrikes huvudstad Paris är den mest besökta staden i världen och det finns många anledningar till detta. Paris har blivit symbolen för romantik men faktum är att Paris grundades redan på romartiden. Några av de främsta muséerna finns här, som Louvren med världens mest berömda tavla Mona Lisa. Några välkända landmärken är också Eiffeltornet och Sacré-Cœur, den vita kyrkan i Montmartre där du har milsvid utsikt över staden. Utanför Paris finns dessutom slottet Versailles som grundades av Solkungen Ludvig XIV och där också Marie Antoinette bodde.

Utanför huvudstaden finns så mycket att se och uppleva att besöken kan delas upp i intressen. I norra och centrala Frankrike hittar vi många historiska platser som de gotiska katedralerna i Amiens och Chartres, och världsarvslistade klostret Mont-Saint-Michel i Normandie som blir en ö vid högvatten. Men även Europa högsta berg Mont Blanc ligger i franska Alperna som bjuder på fin skidåkning, och du kan både surfa på i Biarritz på Atlantkusten och uppleva lyxliv i solen på den franska Rivieran.