Sardinien - en italiensk söderhavsdröm

Annebente
Reseguiden, besökt 25 länder

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Med kristallklart vatten som håller sig varmt och härligt till långt in i september kan du förlänga sommaren på denna vackra italienska ö. På Sardinien kan du kombinera solsemester med kultur, dramatisk natur, shopping, aktiviteter och kulinariska upplevelser.
Publicerad 25 augusti 2015

Sardinien är Medelhavet näst största ö, men ändå är det kort väg till många spännande och varierande upplevelser. Reser du med charter kan du bo längs västkusten, i bland annat Alghero, Stintino, Castelsardo eller Bosa. Med hyrbil eller cykel är upplevelserna aldrig långt bort.

Medelhavets bästa stränder

På Sardinien finner du några av Medelhavets vackraste stränder med vit sand omgivet av kristallklart turkost vatten och gröna pinjeskogar. I Alghero ligger den långsträckta vita stranden strax utanför den gamla delen av stan, och en kort cykeltur bort finner du vackra och idylliska badvikar som bjuder in till långa lata dagar i solen. Stintinos stränder upplevs ofta som en Söderhavsdröm, och kallas med all rätt för Italien Maldiverna. Vykortsvackert med turkost vatten och vit sandstrand gör att platsen är den perfekta att vila upp sig på inför en lång vinter i Sverige.

Trånga gränder och intim stämning

Gillar du att strosa omkring i smala gränder med kullerstensgator, färgglada blommor och klädsträck i luften ovanför? Slå dig ner på en mysig taverna och känna dofterna, ljuden och stämningen? Då kan du glädja dig åt att resa till vackra Sardinien. Den gamla stadskärnan i Alghero är omgiven av stadsmurar och räknas som en av de finaste och bäst bevarade i Italien. Här lever turister och lokalbefolkningen sida vid sida. Njut av solnedgången från stadsmuren, eller smaka på den berömda glassen i en av de många glassbarerna. Castelsardo är en vacker och charmig liten ort med färgglada hus som omringar den mäktiga borgen från 1100-talet. Här finner du gallerier, små butiker och mysiga tavernor som frestar med kulinariska smakupplevelser från havet. I medelåldersbyn Bosa blir du bekant med det italienska vardagslivet i historiska omgivningar.

Spektakulär natur

Hyr du bil på Sardinien får du uppleva mer av den mäktiga och varierande naturen ön har ett erbjuda. Kuststräckan mellan Alghero och Bosa är en av Sardiniens vackraste, med bergen på ena sidan och en fantastisk utsikt över havet och klipporna på den andra. Ta returen via inlandet och bergen så får du utsikt över långsträckta gröna dalar och vacker, vild natur. Väster om Alghero passerar du frodiga olivlundar och inbjudande badvikar innan du kommer till Capio Caccia, Sardiniens mest västliga punkt. Här finner du de berömda Neptun-grottorna. Turen ner för de 654 trappstegen som klamrar sig fast i den branta klippväggen är en attraktion i sig. Själva droppstensgrottan är en imponerande syn där den öppnar sig som en katedral inne i klippan. Vill du slippa gå i trapporna, kan du välja att ta en båtutflykt som tar dig ända fram till grottans ingång.

Cykelparadis

Är du redo för en aktiv semester kan du njuta av cykelturer mitt i olivlundar, längs branta klippor, förbi vakttorn från medeltiden och vackra badvikar. Antingen om du vill få upp pulsen, eller cykla till närmaste badbukt och ta livet med ro, kan cykeln ge dig oförglömliga upplevelser med lukt, ljud och närhet till natur som du bara kan få från cykelsätet.

Utflykt på havet

Det kristallklara vattnet ger dig perfekta förhållanden om du vill uppleva livet både under och över vattenytan. Med ett rikt fiskliv, djupa grottor och röda koraller är Sardinien ett populärt resmål för dykare och snorklare från hela världen. Tar du en båtutflykt kan du njuta av en avkopplande dag på havet, hoppa ut i det frestande vattnet, snorkla och utforska livet under vattnet eller kolla efter delfiner.

Smaken av Sardinien

Du kan inte vara i Italien utan att smaka på pizza och pasta. Njut av det sardinska kökets smakfulla rätter lagade med lokala råvaror som skinka, oliver, ost och mat från de lokala bondgårdarna och färsk fisk från havet. Sardinien är känt för gott vin och många vingårdar tar gärna emot besökare för vinprovning och andra kulinariska upplevelser.

Så tar du dig till Sardinien

TUI och Airtours har charterresor till Sardinien. Väljer du reguljärflyg kan du resa med till exempel SAS, Alitalia och Air France, men du får räkna med 1-2 mellanlandningar.


Charter till Sardinien i höst