Alghero – Sardiniens semesterparadis

Jannie1988
Medlem sedan 2012, besökt 12 länder

Foto: jannie1988, medlem sedan 2012
Foto: jannie1988, medlem sedan 2012
Vacker natur, god mat, shopping och massa sol och bad. Reseguidens medlem Jannie, alias "Jannie1988", har besökt Alghero och ger oss sina fem bästa tips.
Publicerad 12 mars 2012

Alghero ligger på Medelhavet näst största ö – Sardinien. Staden har mycket att erbjuda vilket innebär både sol och bad, shopping, kultur, god mat och en mycket vacker natur att ta del av. Alghero för mig är en stad med stor charm. En känsla av de här gamla historiska som man alltid finner intressant men samtidigt väldigt modern med sin mysiga hamn där den ena lyxyachten är större än den andra. Och apropå lyxyacht är Sardinien ett semesterparadis även för kändisar som åker hit och runt om ön med sina stora båtar.

Fem tips i Alghero

Strosa runt i Gamla stan

Här kan man gå runt hela kvällen. De smala ojämna kullerstensgatorna tillsammans med de gamla husven som ligger tätt skapar en otroligt äkta mysfaktor i en blandning av Italiensk och Katalansk stil. Så att äta sin middag inne i denna härliga atmosfär är en bra start på kvällen. Sedan är det bara att bege sig ut och shoppa i butikerna eller gatustånden som duggar tätt runt varje hörn, här finns en smak för alla!

Capo caccia och Neptunusgrottan

Ta en tur till kalkstensklipporna i Capo Caccia och beskåda den vackra utsikten över berg och hav. 656 trappsteg ner ligger grottan Neptunus som man får lägga en peng för att gå längre in och se. Här nere lägger även turistbåtarna från Alghero till för att lämna och hämta sällskap från grottvandringen. Hyr man istället bil eller moped och drar iväg i sin egen takt, kan man ju passa på att göra flera stopp och utforska vad som möter ens väg. Det finns till exempel några fina stränder att stanna till vid och ta ett svalkande dopp.

Slappna av på café

Något som jag tycker är bland det bästa på semestern är att efter en dag på stranden slå sig ned på ett kafé och ta en kaffe i eftermiddagssolen. Man tänker sig inte att matoset från köken blandat med avgaser kan tillfredsställa ens sinnen så väl. Samma är det med trafiken, allt tutande kan jämföras med vårens fågelkvitter i Sverige. I Alghero finns det gott om kaféer. Vill man inte sitta längs med huvudgatan kan man gå in i gamla stan där det är trafikfritt. På kvällarna är det extra mysig stämning ute på stan när alla härligt galna italienare har intagit sitt rätta element i form av sång och hetsiga diskussioner. Jag som älskar glass såg mycket fram emot att få pröva den berömda italienska glassen på plats, och jag blev inte besviken! Så jag säger bara – prova!

Le caramelle dei pirati

Ett tunnlandskap med godis – vem kan motstå det? Det finns två godiskällor och de är belagda inne i gamla stan. Väldigt fräscht och mysigt och det är en upplevelse i sig att besöka, då jag aldrig sett något liknande. Det är dock ganska dyrt.. Så har man små barn med sig kanske man ska passa sig för att hugga in allt för mycket, men jag tycker ändå det är värt att köpa några bitar i den här lilla guldgruvan.

Pizzan och pastans hemland

Är man i Italien så är så klart pizza och pasta bara ett måste! Det är något speciellt med pizzadegen här nere som gör den gudomligt god! Både mjuk som man vill ha den men ändå frasig. En pizza kostar ungefär samma som hemma, och finns nästan överallt! Likadant är det med pastan, verkligen en italiensk specialitet, särskilt med tillbehör från havet. Eftersom utbudet och variationen är så pass stor kan du klara dig länge på dessa två ”nationalrätter ”

Så tar du dig runt

Hyrbil och vespa är två bra alternativ. Lokalbussar till Algheros centrum och mot stränderna Maria Pia och Le Bombarde går var 30:e minut.

Så tar du dig hit

Vill man åka charter till Alghero så erbjuder TUI resor hit. Ryanair har även direktflyg.

Psst! Visste du att…

Bra att veta är att i augusti har Italienarna själva semester och det finns risk för att de kan bli trångt på stränderna. På stränderna finns det endast ett fåtal solstolar och parasoll. De som finns kostar ca 24 Euro/dag för 2 stycken, vilket är ganska dyrt. Merparten ligger nämligen på sanden med egna parasoll.


Charter till Alghero