Paros – Det bästa av Grekland på en ö

Vilma
Reseguiden

Foto: iStock
Foto: iStock
Paros är som ett litet Grekland i högkoncentrat, här finns allt man kan önska av en semester. Njut av trevliga tavernor, livligt nattliv, ta oändligt många bad och upplev historia, kultur och fina utflykter på ön.
Publicerad 29 maj 2018

Här bor du

De flesta som besöker Paros, som tillhör den grekiska ögruppen Kykladerna, bor i huvudbyn Parikia där man kan spatsera mellan trånga gränder, vackra valvbågar och skinande vita hus med blå detaljer samt kyrkor. Du hittar också ett brett utbud av nöjesliv på barer, softa jazzklubbar och livliga nattklubbar som ligger likt ett pärlband längs med hamnpromenaden. De som söker boende i ett lugnare område söker sig ofta till byn Naoussa som ligger i en skyddad bukt med en pittoresk liten hamn där färgglada fiskebåtar trängs. Med ett stort utbud av tavernor längs kajen som serverar pinfärsk fisk är möjligheterna till minnesvärda luncher och middagar mycket goda. På senare tid har byn utvecklats och har nu ett större utbud av allt från restauranger till butiker, utan att göra avkall på sin forna charm
Hitta hotell på Paros

Äta gott och roa sig

Med tavernor direkt vid vattnet eller med lummiga innergårdar och genuin grekisk stämning som serverar allt från oliver, fetaost, havsräkor, färsk fisk, moussaka till tzatziki, souvlaki och mycket mer – kan vi konstatera att det inte är särskilt svårt att äta gott på Paros. Det enda som kan vara svårt är att bestämma sig för vilka av alla mysiga tavernor man vill testa på, men det får väl ändå klassas som ett lyxproblem.

För den som vill ut och svänga sina lurviga efter en härlig middag så har Paros nattliv en hel del att erbjuda, framförallt i Parikia men också i Naoussa. Annat man kan roa sig med under semestern på Paros är att besöka den omtyckta fjärilsdalen, eller Petaloudies som den heter på grekiska. Dalen är en grön oas som ger välbehövlig svalka i den grekiska värmen. Du ser det inte förrän du kommer nära – men det kryllar av fjärilar. När fjärilarna är stilla är deras vingar nämligen välkamouflerade men när de flyger lyser deras vingar vackert klarrött.

På Paros ligger också en av Grekland äldsta kyrkor, den bysantinska kyrkan Ekatontapyliani. Just Ekatontapyliani betyder “med hundra portar”, men räknar man så kommer man (kanske inte så snabbt) fram till att det bara är 99 stycken. Det påstås att den dagen den sista porten hittas ska Istanbul åter bli grekiskt. Kyrkan består egentligen av tre kyrkor som med tiden har byggts ihop, där den äldsta delen härstammar från 300-talet före Kristus. I anslutning till kyrkan finns även ett museum för den som vill lära sig mer om kyrkans historia.

Bada loss

Det finns många härliga stränder på Paros och att upptäcka flera av dem genom att ta sig runt ön på egen hand är att rekommendera. Mittemot fiskebyn Naoussa ligger barnvänliga och lagunliknande Kolymbithres med sina långgrunda stränder som ramas in av häftiga klippformationer. Ett tips är att ta med snorkel och cyklop för att utforska det lilla djurliv som finns kring klipporna. På sydöstra Paros hittar du bland annat vindsurfarnas favorit Golden Beach. Här finns också alla tänkbara faciliteter.Den som vill bada nära huvudbyn Parikia kan exempelvis besöka Parasporos strax söder om staden, eller Livadia där det också finns en mängd tavernor, affärer, caféer och barer.

Utforska ön på egen hand

Att hyra bil, moppe eller cykel är perfekt på Paros. På så sätt kan du upptäcka byar, stränder och andra sevärda platser i ditt eget tempo. När klockan slår lunch kan du till exempel ta cykeln till någon trevlig taverna och sedan bara ta dagen som den kommer. Trevliga stopp är bland annat byn Lefkes mitt på ön och fiskebyn Piso Livadi. Den förstnämnda var en gång huvudstad på ön, men är idag en genuin by med lite mindre turistig känsla än badorterna. Från Piso Livadi kan du följa med på någon av dagsutflykterna till exempelvis närbelägna Naxos. Tänk på att köra lugnt, vägarna är ofta riktigt slingriga och med branta kanter.
Hitta hyrbil på Paros

Resa hit

Den som reser charter anländer till Santorini och tar sig vidare med båt till Paros. Båttrafiken är tät och det är lätt att ta sig till och från både Santorini, men också närliggande öar som Naxos och Ios. Det gör att Paros är ett givet stopp i Kykladerna även för många båtluffare. Ett annat alternativ är att flyga till Aten och sedan ta en snabbåt på 2,5 timmar till Paros.

Planera din greklandsresa på Reseguiden

Hitta charter till Paros
Hitta flyg till Paros
Alla charterresor till Grekland


Sista minuten till Grekland

Bästa erbjudandena till Grekland