Parga för barnfamiljer

Stineb
Medlem sedan 2015, besökt 18 länder

Foto: Stine Berg
Foto: Stine Berg
Vackra Parga på det grekiska fastlandet är känd som ett perfekt resmål för par, gärna på bröllopsresa, men det är också ett resmål som lockar till sig många barnfamiljer. Här får du våra bästa restips till denna underbara delen av Grekland.
Publicerad 6 juli 2018

Resan dit

Efter en flygresa på tre timmar från Göteborg landar man på flygplatsen i staden Preveza, och härifrån skall alla på planet ta sig vidare till sin semesterort. Många skall till Parga som vi, andra skall till ön Lefkas eller några av de lite mindre orterna på kusten; Zagoria, Sivota, Vrachos, Ammoudia och Lichnos. Efter en smidig transfer på en liten timma är vi framme i Parga. Det är motorväg nästan hela vägen förutom den sista kvarten då det är slingriga väger ned mot havet och Parga. Hotellet vi skall bo på ligger på stranden Valtos Beach, precis utanför staden, och heter Parga Beach

Välj rätt hotell

Reser man utan barn så är det många bra hotell att välja på, ett tips är att välja ett som ligger nära hamnen och stranden i Parga, det är ändå där man kommer att spendera mycket tid. Reser man med barn vill man ofta bo på ett hotell med pool, och då blir urvalet snabbt mindre. Det finns några hotell i Parga med pool, men de som ligger nära havet har ingen barnpool och de som har barnpool ligger oftast en bit att gå till centrum och staden. Dock kan man som vi välja att bo på Valtos Beach där det ligger en handfull hotell direkt på stranden, och just hotellet vi valde att bo på har flera pooler och barnpooler. Att det också ligger direkt på stranden är en stor fördel då man slipper korsa en bilväg för att komma dit.
Les mer og se priser på Parga Beach Hotel

Valtos Beach

Detta området ligger bara fem minuter från Parga stad med bil, dock är det inte en speciellt promenadvänlig väg, inte med barn i alla fall. Det finns en gångväg från stranden med en riktigt brant backe som tar dig direkt till Pargas mysiga gamla gränder, som tar cirka 15 med barnvagn. Svettigt, men ändå helt okej. Skönaste sättet att ta sig mellan Valtos Beach och Parga stad är ändå båttaxi som går minimum 2 gånger i timmen, gärna oftare, och kostar 2,50 euro per vuxen, barn åker gratis. Båtresan tar 5 minuter och är ett uppskattat transportsätt för barnen.

På Valtos Beach finns flera restauranger och snackbarer, de flesta på hotellen och priserna är lite högre än inne i Parga stad. Det finns inte heller några små och mysiga tavernor som vi gärna vill äta på så middag valde vi att äta i Parga, lunch beställde vi hem till hotellet och bestod av en pita gyros per person, alltid. Så gott och billigt. Vi hittade et gyroshak i Parga som hade utkörning och det kostade inget extra.Fråga i recepetionen eller plocka med en meny när ni är och promenerar i stan.

Stranden Valtos Beach är riktigt bra, inte speciellt långgrunn men ändå helt okej även för mindre barn. Oftast lugnt utan stora vågor, och många fina segelbåtar och lyxyachter stannar till här. Vårt hotell hade sin frukostrestaurang med utsikt över stranden, bättre start på dagen är det svårt att få!

Utflykter i området

Det finns massor att hitta på i detta området av Grekland. Många tar entaxibåt till den fina stranden Sarakiniko, en snabb båtresa och en perfekt dagsutflykt om man vill sola och bada på en annan strand en dag. man kan också åka med på en heldagsutflykt till ön Paxos med sitt nästa overkligt blå vatten och vackra huvudstaden Gaios med sina pastellfärgade hus. En helt lagom lång utflykt att göra även med små barn. Har man lite äldre barn kan man även åka över till Korfu över dagen, eller till de mäktiga klipporna i Meteora och ta sig upp till toppen där det ligger ett kloster.

Ut och äta i Parga

Det finns otroligt många bra restauranger att välja mellan i Parga stad, dyrast blir det såklart att äta på några av de som ligger på hamnpromenaden, så våga dig gärna in i de små gränderna bakom. En personlig favorit blev Sakis som ligger längst uppe på toppen när man går mellan Parga och Valtos Beach, när du kommer till borgen som ligger längst upp går du in till höger (om du kommer från Parga-hållet) på en liten gata och efter cirka 100 meter hittar du den. Gott och bra priser! Fortsätter du ned mot Valtos Beach kommer du snart till Stefanos som har riktigt bra sjömat. Precis under Stefanos ligger en skön snackbar som har lättare maträtter, goda fruktsallader och våfflor med nutella. En vinnare hos både förälder och barn! På Krioneristranden mitt i Parga stad finns också felra mysiga restauranger, och ett tips är mysiga The Old Garden på Hotel Sol, god kaffe och lättare maträtter perfekt till lunch eller om man vill ta en drink efter maten.

Hitta din resa till Parga

Charter till Parga
Sista minuten till Parga

Upptäck de andra semesterorterna i området
Lichnos
Ammoudia
Sivota
– Zagoria


Charter till Parga-områdetErbjudanden till Grekland

Om Parga Grekland, Europa

Barnvänligt
Begränsat nattliv
Romantiskt
Sandstrand
Sol & bad
Stenstrand

Det här är det perfekta grekiska resmålet för dig som gillar att få färg. Först kan du sola några timmar på stranden – sen kan du fotografera de färgglada husen i hamnen.

Det smidigaste sättet att ta sig hit är med flyg till Preveza, men många väljer ett billigt sista minuten-flyg till Korfu och sedan båt den korta biten till Parga. Här finns flera stränder att välja mellan, Krioneri vid centrum och Valtos en bit västerut. Med hyrbil kan du dessutom ta dig till mer avlägsna stränder som du kan ha helt för dig själv.

Vid det lilla berget i hamnen ligger de vackra ruinerna av en gammal fästning från 1300-talet. Om ett besök där väcker ditt intresse så finns det ytterligare ruiner inom promenadavstånd från Parga. Den bästa souveniren att köpa med sig hem från besöket är en burk med den berömda lokala Pargahonungen.

Glöm rustningen eller den skottsäkra västen. Om du vill bli osårbar så ska du åka till floden Acheron, en dryg mil sydost om Parga. Enligt antikens legender var det i den här floden som hjälten Akilles fick sin styrka. Hans mamma Thetis doppade honom i vattnet men höll honom i hälen och gav honom en enda svag punkt. Floden är rätt lugn och är perfekt för ett bad eller en kanottur.

1 / 10
Thinkstock
2 / 10
Thinkstock
Valtos stranden i Parga
3 / 10
Utisk över hamnen
4 / 10
Meteora "For your eys only-klippan/klostret"
5 / 10