Nybörjarguide till Belgrad

Edwardscissorhands
Medlem sedan 2012, besökt 55 länder

Belgrad är en spännande weekendstad som passar perfekt för dig med en liten budget. Reseguidens medlem Martin Bild, alias "Edwardscissorhands", ger sina bästa tips i staden.
Publicerad 27 april 2012

Med en evig längtan för att se nya platser, men med en students budget, kliver Belgrad fram som den perfekta weekendresan. Billiga direktflyg lämnar såväl Skavsta som Göteborg och Malmö. Väl framme i Belgrad kan till och med en student roa sig utan att behöva kontrollera bankkontot i tid och otid.

På plats i Serbien

Första dagen i Belgrad lämnar jag kartan på rummet och ger mig ut på en promenad utan slutmål. Jag låter ödet och mina sinnen leda vägen och jag leds omgående till ett litet gatukök där det serveras pljeskavica. Det är en serbisk hamburgare som kostar kring 15-20 kr. Efter avslutad måltid gör jag som serberna själva gör, jag sitter kvar på uteserveringen en bra stund och känner lugnet medan jag dricker mitt kaffe. När jag till slut bestämt mig för att fortsätta min promenad kommer jag fram till en stor port. Min promenad vars tanke var att leda mig till annorlunda och okända pärlor ledde mig istället till Belgrads största turistattraktion, Kalemegdan.

Kalemegdan

Kalemegdan är en borg byggd pa 1700-talet på en plats vars historia sträcker sig tillbaka till
romarnas tidsålder. En vacker utsikt över Belgrad och de två floderna, Sava och Danube, som korsar varandras vägar gör ett besök till Kalemegdan mödan värt även om man inte är intresserad av den historiska byggnaden. I borgen finns också ett intressant och välplanerat militärmuseum som dock undviker att ta upp det jugoslaviska inbördeskriget. Utanför Kalemegdan börjar Belgrads shoppinggata Knez Mihailova. En gågata där det finns allt från dyra märkesbutiker till billiga lokala affärer blandat med caféer och uteserveringar. För är det något som kännetecknar Belgrad så är det alla restauranger och caféer där folk sitter timme efter timme och umgås. På ett av alla dessa caféer träffar jag på Bojan och det tar mindre än en minut innan vårt samtal glider in på fotboll. Det tar ytterligare en minut innan Bojan frågar om jag vill följa med honom och hans vän och se Röda Stjärnan spela Europa leauge-kval mot Ventspils fran Lettland.

Europas brassar

Vi köper matchbiljetter som kostar hundra kronor styck och beger oss mot Röda Stjärnans
hemmaplan Marakana. Då det var en kvalmatch mot ett okänt lag så förväntade jag mig en halvtom stadium. Men under den fem kilometer långa promenaden till stadion insåg jag snabbt nog hur fel jag haft. Tusentals serber gick samma väg, nästan alla klädda i rött, och de som inte promenerade hängde ut genom bil och bussfönster vevandes Röda Stjärnans flagga. Röda Stjärnan, världsmästare för klubblag 1991, vinner matchen men det är inte resultatet jag kommer att minnas utan det är fansens uppvisning pa läktaren. Nittio minuter av konstant sång och dans ger en oslagbar atmosfär.

Ett elektrifierande museum

Ett museum värt att besöka är Nikola Tesla museet, där en guidning och presentation av Teslas
uppfinningar ingår i inträdesbiljetten. Här kan man med egna ögon se elektricitet färdas som en blå ljusblixt fran en generator till ditt finger. Tesla hävdade att han knäckt koden till hur hela världen skulle få gratis elektricitet. Ett projekt som han påbörjade, men vars sponsor miljardären J.P Morgan drog sig ur då han insåg att med gratis elektricitet tjänar man inga pengar själv.

En oas i centrum och ett mausoleum med minnen

Ett par minuter med buss från centrum ligger Belgradbornas sommarparadis Adaciganlija, kort och gott Ada i folkmun. Ada är en konstgjord 4,2 km lång sjö med sjuttiotalet barer och restauranger längs med stranden. Under heta sommardagar kan så många som 100 000 människor samlas här för att njuta av värmen och de aktiviteter som erbjuds vilket är allt från bungyjump, klättervägg, vattenpolo och fotboll till paintball, vattenskidor och en niohåls golfbana. Ett par kilometer från Ada finner man Titos grav Kuæa Cveæa, vilket betyder blommornas hus. Gravkomplexet innefattar inte bara Titos mausoleum utan också ett museum med gåvor skänkta till den forne presidenten från bland andra John F. Kennedy och Elisabeth Taylor. Joseph Broz Tito var Jugoslaviens mycket omtyckta president fran 1953 fram till sin död 1980. Jugoslavien under Tito var kommunistiskt men hade en unik position då de tidigt bröt med Stalins Sovjetunionen och hade diplomatiska relationer med västvärlden, vilket gjorde att Tito ofta fick fungera som medlare mellan de olika politiska blocken. Tito tillgavs den svenska Serafimerorden och hans begravning var den då största statsbegravningen i världshistorien med presidenter, kungligheter och ministrar från 128 länder.

Prisvärt boende

Än så länge har inte de stora turistmassorna hittat hit men när man väl varit i Belgrad en gång, då vill man garanterat tillbaka. Belgrad känns som en väldigt kompakt stad trots sin storlek, man är aldrig långt bort från det man vill göra. Nya vandrarhem öppnar i takt med att turisterna blir fler. De flesta vandrarhemmen ligger i stadskärnan, aldrig långt från fest eller shopping, och en plats i en sovsal kostar runt hundra kronor. För ett dubbelrum får man räkna med att betala mellan två-trehundra. Att äta pa restaurang är ett skönt avbrott i studentdieten bestående av nudlar. Speciellt när en varmrätt kostar mindre än sjuttio kronor.

Så tar du dig hit

Det går flyg hit från flera orter i Sverige. Flygplatsen i Belgrad heter Belgrade Nikola Tesla Airport och ligger 12 km väster om centrum. Det billigaste sättet att sig från flygplatsen till centrum är med busslinje 72 (enkelbiljett 12 kr).


Flyg till Belgrad

Populära boenden i Belgrad