Publicerad 20 juni 2012

Jakobstad ligger på Finland västkust ca. 100 kilometer norr om Vasa. Jakobstad (Pietarsaari) grundades år 1652. Staden fick sitt namn efter grundaren Jacob de la Gardie. I dag bor det ca 20 000 invånare i staden, varav svenskspråkigas andel är ca. 55%. Jakobstad har gamla sjöfarts-, skeppsbyggar- och industritraditioner.

Gamla stan och Gamla hamn

Själva staden är lagom liten för att ta sig fram till fots. Gamla stadsdelen Skata med sina kullerstensgator och gamla hus är värt att ta en promenad runt. Gamla Hamnen har både en liten badstrand med hopptorn, mysig retaurang med stor uteterass vid havet där det är underhållning vissa kvällar under sommartid. Här ligger även den fina gamla båten Jakobstads vapen! I Gamla Hamnen hittar man också FantaSea Park, med olika nöjen som är relaterade till vatten, och ett sjöhistoriskt museum är på gång. Man kan även ta en kryssning ut i skärgården med “Kristina”.

Bad och stränder i Fäboda

Fäboda, några kilometer utanför centrum, har stränder som kan mätas med Medelhavet sanddyningar! På sandstränderna kan man njuta av solen och de salta vindarna från havet. Där finns även camping och plats för husvagnar. Dessutom Kaffestugan där du kan smutta på en kopp kaffe eller äta något gott. Är det varmt och svettigt, kan man svalka sig med en kall öl och vänta till solen sjunker ner bakom horisonten… aaah! Det finns även ett utomhusbad i Jakobstad - likt äventyrsbadet - där de minsta kan roa sig. Glöm inte att smaka glass som kommer härifrån. SunIce-kiosker finns överallt och slår enligt min mening även de italienska!

Maten

I Jakobsstad äter man på lokala mindre restauranger. Fisk är dyrt men man får väldigt bra kött. Finland har stora krav på kvalitét i köttindustrin. Har ätit en av mina godaste oxfilér här! Annars finns även pizzerior och sist men inte minst - Jakobstads egen Kebab-kiosk där du hämtar de största och bästa kebabtallrikar jag har smakat. Allting ligger dessutom centralt.

Shopping

Shoppa? Jag skulle rekommendera matvaror! Basturökt skinka och små goda salmiakaskar som ej går att köpa på båtarna.

Evenemang

Missa inte Jakobstadsveckorna som pågår sista veckan i juli- med bl.a. gratis utomhuskonsert med även kända utländska band etc. Då myllrar det folk i denna i lilla stad!

Så tar du dig hit

Till Jakobstad når man snabbast från Stockholm med Blue1- då flyger du på 45 minuter! Billigaste alternativet är att ta Norwegian till Vasa; därifrån är det endast 8 mil med exempelvis buss, om man inte vill hyra bil för att nå alla de gömda vackra stränderna.


Boende i Jakobstad