Madrid - staden som aldrig sover

Veronicah
Reseguiden, besökt 20 länder

Madrid är ett eldorado för shopping, har ett mycket brett och varierande kulturutbud och ett häftigt restaurang- och nattliv.
Publicerad 3 februari 2020

Spanien huvudstad hamnar ofta i skuggan av eleganta Barcelona eller soliga Marbella, men Madrid är faktiskt ett urbant nöje.

Att se och göra

Plaza Mayor är ett populärt torg, men fullt av turister. Torget, som är omgivet av vackra byggnader och arkader, har varit hjärtat i staden sedan Madrid blev huvudstad. Att äta och dricka i detta området är dock jättedyrt.

Det kungliga slottet Palacio Real är Väst-Europa största slott, med sina tusentals rum. Kungafamiljen bor dock inte i slottet. Bredvid slottet ligger katedralen La Almudena, en annan turistattraktion.

Santiago Bernabeu-stadion är värt ett besök även för dig som inte är fotbollsintresserad. Här spelar Real Madrid sina hemmamatcher, och stadion har plats för runt 80 000 åskådare.

Tjurfäktning på Las Ventas

Den spanska traditionella tjurfäktningen är fortfarande populär i Spanien även om antalet fantaster och utbudet har minskat kraftigt de senaste åren. Är du intresserad av tjurfäktningen ska du gå till Calle de Alcalà – här ligger tjurfäktningsarenan Las Ventas.

Konstälskaren trivs här

Madrid har blivit en konststad. Om du promenerar i några minuter från Puerta del Sol, i riktning Plaza de Casanovas de Castillo, ligger de tre mest kända museerna på rad. Det mest kända är Museo del Prado, med konst av bland annat Goya och Velàzques. Missa heller inte Museo Thyssen-Bornemisza och Reina Sofia.

Enormt shoppingutbud

Madrid har ett enormt utbud av affärer. Kläder, skor och smycken är ofta ganska billigt i Madrid. Kolla dock att priserna är angiven med moms (IVA på spanska). De flesta butikerna ligger i centrum, och är i regel öppna till klockan 21 varje dag, förutom söndagar. En bra shoppingrunda är att ta utgångspunkt i området Tribunal och nedför gatan Fuencarral – den hetaste i området. Efter ett tag hamnar du på Gran Via, följ gatan till Plaza del Callao och därefter ner till Puerta del Sol.

Världens äldsta restaurang

I Madrid hittar du tapasbarer i alla varianter och prisklasser överallt. Madrid har även världens äldsta restaurang som fortfarande är i drift. Restaurangen heter Sobrino de Botín och ligger en trappa ner från Plaza Mayor (Calle de Cuchilleros 17).

Häftigt nattliv

Nattlivet i Madrid är häftigt. Det mest populära området för en kväll ute på stan är till exempel Calle de Huertas, där barerna och klubbarna ligger på rad. Madrids hippaste område är Malasaña, norr om centrum. Här ligger barer, trendiga nattklubbar och små restauranter vägg i vägg.

Planera din resa till Madrid på Reseguiden

Weekend till Madrid
Flyg till Madrid
Hotell i Madrid


Flyg till Madrid