Publicerad 8 december 2011

Min man och jag är på Läsö flera gånger per år och vi har verkligen kommit att älska ön. Kommer man under högsäsong kan man räkna med att det står någon trubadur och spelar på uteserveringarna. I Västra hamnen finns det både hotell, stugor och vandrarhem. Det är inget överdåd av restauranger, men de som finns är mysiga och bra. Ett bra sätt att ta sig runt är att cykla. Som Danmark i övrigt är det nästan platt och mycket fina cykelvägar. Det finns en stor cykeluthyrningsfirma som har cyklar ute på flygplatsen om man kommer därifrån. Annars ligger själva uthyrningen i Västra hamnen.

5 tips på Läsö

I saltets värld

Missa inte det berömda Läsö-saltet. En lagom cykelutflykt kan vara att ta sig ner till gårdsbutiken och få inblick i saltets värld. Det anses vara ett riktigt finsalt och ska användas på maten och inte i den. Men Läsösaltet används inte bara till matlagning, utan även för att behandla Psoriasis, som är en hudsjukdom. Saltet kommer från södra delen av ön. Det finns en speciell blålera där som har ett tunt lager salt på med hög koncentration. Även vattnet är ganska salt när man badar.

Mjuka sanddyner och stränder

Här finns underbara stränder med mjuka sanddyner, svajande strandråg och fin sand. Jag har både slumrat, solat, lekt, spelat boll och snarkat på stranden. Glömde jag nämna att Läsö är ett av de mest solsäkra ställena i hela Skandinavien? Av alla de gånger vi varit på Läsö har det aldrig kommit en droppe regn. Nu lovar jag inte att det alltid är så, men statistiken ljuger inte. Det är oftast vackert väder på Läsö där det ligger mellan Danmark och Sverige.

Rida Islandshäst

Det finns två ställen på ön som anordnar ridläger. Det ena har även Bed & Breakfast. Under tre dagar rider man runt ön och upplever den skiftande naturen, men man kan även boka kortare turer.

Njut av spa på Läsö

Det finns ett wellnescenter i Västra hamnen som har allt man kan tänka sig för sitt välbefinnande: algbad, salta bad, bastu, inpackningar av olika slag, ansiktsbehandlingar, massage och zonterapi, allt mycket snyggt inpackat i en ovanlig byggnad. Det går att kombinera ridsemestern med spa, vilket är välkommet för trötta muskler och spända vader efter några dagars ritt.

Loppis och butiker

Det brukar finnas små roliga marknadsstånd lite här och där som säljer lite allt möjligt, bland annat sin egen potatis som odlarna på ön är särskilt stolta över. Det brukar även vara loppis på olika ställen. Det finns också en dagligvaruaffär och ett par butiker.

Så tar du dig hit

Stena Line har linje till Fredrikshamn och därifrån tar du dig vidare till Läsö med färja. Det går sju avgångar per dag och färjan tar nittio minuter från Fredrikshamn.


Hotell i Fredrikshamn