Publicerad 25 maj 2019

Vi på Reseguiden har passion för att resa. Som du säkert också har. Samtidigt påverkar det vårt klimat, ett faktum som inte går att bortse ifrån. Vi vill informera dig om hur du kan minska ditt avtryck på klimatet genom att klimatkompensera dina resor.

Vad innebär klimatkompensation?

Att klimatkompensera innebär att kompensera för sina egna koldioxid-utsläpp. Genom att betala pengar till projekt vars syfte är att förebygga och minska utsläpp av växthusgaser, ansvarar du för dina egna utsläpp. Klimatkompensation innebär inte att dina egna utsläpp minskar utan är ett komplement till andra åtgärder. Flera av de researrangörer som vi jämför resor från, exempelvis Ving, TUI och Airtours, tar idag eget ansvar och klimatkompenserar alla sina resor.

Hur räknar jag ut resans utsläpp?

Genom att räkna ut hur mycket din resa släpper ut i en kalkylator kan du kompensera med samma mängd. Du ser hur stort utsläpp både din flygresa och din semestervistelse orsakar, för en person eller flera. Längst ner på sidan har vi några förslag på företag som har kalkylator och möjlighet till kompensation.

Hur klimatkompenserar jag?

När du räknat ut resans utsläpp kan du välja att klimatkompensera - du betalar in pengar till valt klimatprojekt. Din finansieringen av dessa projekt reducerar lika stor mängd växthusgas som du orsakat. Klimatkompensationen betalas in direkt på vald sida och inte vid din bokning på reseguiden.se.

Vilka projekt bör jag investerar i?

Det finns en uppsjö av klimatprojekt att investera i, exempelvis trädplantering, förnyelsebara energiprojekt och bevarandet av ekologisk mångfald. För att säkerhetsställa klimatnyttan när du väljer projekt så är tips att undersöka projektens certifiering. En betrodd och välkänd sådan är Gold Standard.

Gold Standard är en ideell stiftelse som grundades av bland annat WWF och Greenpeace 2003 och togs fram för att kvalitetssäkra klimatprojekt. Cerifieringen stödjs och är godkänd av mer än 80 internationella miljöorganisationer. Projekt med Global Standard certifiering kontrolleras av tredje part för att säkra klimatnyttan och ska, förutom att hållbart reducera koldioxid, också gynna lokalbefolkningen och skydda naturen.

Klimatkompensera hos vem?

Kontakta din reseoperatör om och hur de klimatkompenserar din resa. Om detta inte görs, kan du enkelt göra det på egen hand. Olika organisationer och företag erbjuder olika alternativ. Nedan är exempel på några som har utsläpps-kalkylator och certifierade projekt att klimatkompensera till:

Klimatkompensera.se (SE)
Myclimate.org (EN)
ICAO.int (EN)
Go Climate Neutral (SE)