Kap Verde – för en solsäker semester

Teresen
Reseguiden, besökt 8 länder

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Styve Reineck / Shutterstock.com
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Shutterstock
Kap Verde är synonymt med en solsäker semester och här kommer våra bästa tips! Sola, surfa eller slappa på detta ö-paradis utanför Afrika som stadigt ökar i popularitet som charterdestination.
Publicerad 20 oktober 2023

Kap Verde är en tropisk ö-grupp utanför Senegals kust och består av 15 öar, varav nio är bebodda. De vanligaste öarna att semestra på är Sal och Boavista och hit åker man för solen, de fina stränderna och för de perfekta vindarna. Båda öarna är små och går att utforska på egen hand eller med guide.

Dessutom bjuder resmålet på västafrikanska rytmer och är ett mecka för alla fisk- och skaldjursälskare. Det är fortfarande inte lika vanligt att åka hit som till Kanarieöarna, vilket gör det till ett unikt och spännande resmål. Vi har samlat de bästa tipsen för dig som är nyfiken på att åka hit.

Solsäkert klimat med många badmöjligheter

Kap Verde är ett exotisk och solsäkert resmål med torrt och nästan ökenliknande klimat. Hit åker du någon gång mellan oktober och april men solen strålar ikapp med turisterna året om och termometern mäter i genomsnitt 27 grader. Däremot så blåser svalkande vindar så det upplevs inte som någon hetta.

Kap Verde lockar med ändlösa och vackra stränder och turkosskimrande vatten. Perfekt för dig som vill lämna vardagen bakom dig och bara njuta av ljuva vindar, salta dopp och sand mellan tårna. Vad sägs om mellan 20 och 25 grader varmt vatten att bada i?

Perfekt för kite- och vindsurfing

På vissa ställen blåser vindarna kraftigt vilket lockar till vattensport. Man brukar säga att vindarna är perfekta för kite- och vindsurfing, vilket gör att många som gillar detta åker hit just för det.

Dykning, snorkling eller djuphavsfiske

Det går även utmärkt att uppleva Kap Verde underifrån – både dykningen och djuphavsfisket bjuder på något utöver det vanliga. Om du inte redan har dykcertifikat så har öarna bra dykcenter där du både kan gå kurs eller hyra utrustning. Det finns även många fina snorkelrev utanför öarna där du får se både fiskar, vacker natur och kanske ett av många skeppsvrak. För dig som bor i Santa Maria så tipsar vi om att bästa stället för bra snorkling ligger öster om piren vid Porto Antigo och Papaia´s restaurang. Här finns även en staty på havets botten! För övrigt är piren ett samlingsställe för alla här och är du morgonpigg så ta en promenad hit för att se när fiskarna lämnar av sina fångster.

Fisk, skaldjur och musik på menyn

Här blandas afrikanska, portugisiska och brasilianska influenser. Restaurangerna är många och serverar härliga och ofta prisvärda rätter med fisk och skaldjur, fångade samma dag. Gillar du tonfisk så har du kommit till rätt plats och fisken serveras på många olika sätt. Du kan även testa nationalrätten Cachupa, som är en stuvning på bönor, fisk eller kött. I Santa Maria finner du även restauranger som specialiserar sig på asiatisk och italiensk mat.

Efter det kan du gå vidare till en bar och lyssna på liveband och komma nära vardagslivet och öns lokalbefolkning. Framförallt musiken är viktig här och du får ofta ta del av den lokala folkmusiken ”morna”. Faktum är att Santa Maria har ett rikligt nattliv med ett bra utbud av barer och klubbar.

Turistparadiset Sal mest populärt

Sal är det mest turistutvecklade resmålet på Kap Verde. Den här platta ön lockar framförallt med den populära badorten Santa Maria. Hit åker du för att koppla av i en solstol på de gyllengula och breda sandstränderna, dessutom är det lätt att få tag på en egen ostörd plats.

På västra sidan av Sal ligger Ponta Preta och på östra sidan hittar du Kite Beach, båda med hårda vindar och paradis för kite- och vindsurfare. Surfcentret Josh Angulos i Santa Maria är välkänt över hela världen.

Vill du göra något mer än att bada på Sal så kan du hyra en fyrhjuling, en quad, och åka runt ön. Utforska den på egen hand eller åk på guidad tur. Höjdpunkterna är bland annat “Det blå ögat” i Buracona, bad i en mättad saltsjö vid Pedra de Lume, ett besök i den lilla fiskebyn Palmeira eller bergsområdet Serra Negra. Du kan dessutom få uppleva sköldpaddor på nära håll då de kommer till många av stränderna för att lägga sina ägg.
Vill du se dig omkring lite mer i Santa Maria så kan du på huvudtorget hyra elcyklar som har breda, stora däck.

Glöm inte solglasögonen till Boavista

Boavista är en lugn och fin ö med sandstränder så långt ögat når. På södra ön vid Santa Monica hittar du de absolut vackraste stränderna med solsäkert väder varje dag. Förutom att bada så kan du även på den här ön lära dig kitesurfa eller följa med på djuphavsfiske. Sal Rei är en genuin fiskeby med flera bra fiskrestauranger med bland annat tonfisk och krabba på menyn.

Här vandrar du runt bland den trevliga lokalbefolkningen och färgglada kolonialhus. Om du vill se mer av ön så kan du boka en guidad tur med en fyrhjuling längs sanddynerna för att komma åt platser som annars inte är tillgängliga. Du kan bland annat prova sandboarding på Praia de Chaves underbara sandstrand och se skeppsvrak vid stranden Praia de Santa Maria.

Besök de andra öarna

Om du är sugen på att besöka mer än en ö under samma semester så går det utmärkt. Alla bebodda öar har flyg- och färjeförbindelse mellan sig. Avsätt gärna lite extra tid om du tar färja för de kan ibland vara sena. Flyg bokar du med fördel hemifrån för att vara säker på att få en plats. Andra populära öar att besöka är till exempel Santiago där Kap Verdes huvudstad Praia ligger och vulkanön Fogo.

Prisvärd charter till Kap Verde

Kap Verde är ett prisvärt vinterresmål för att vara så unikt. Du kan åka med charterbolagen TUI och Ving och då ligger många av hotellen fint vid stranden och har många stjärnor. Det tar från sju timmar och 30 minuter att flyga hit.

I Reseguidens sök hittar du alla resor till Kap Verde:
Charter till Kap Verde
Sista minuten till Kap Verde
All inclusive till Kap Verde
Tips, inspiration & råd för dig som vill resa till Kap Verde


Hitta din paketresa till Kap Verde