Publicerad 18 januari 2013

Missa inte den här vackra delen av Kina

Yangshuo ligger i närheten av Guilin i södra Kina. Omdiktad och avbildad i århundranden för sin sällsamma skönhet. Det mest kinesiska av alla kinesiska landskap. Klargröna risfält som fortfarande arbetas för hand och med vattenbuffel. Sockertoppsberg som får en att spana efter Skalmans och farmors små stugor på toppen. Här har jag varit två gånger, med elva års mellanrum. Första gången var Yangshuo ännu en sömnig by som upptäckts av västerländska backpackers, men av få andra. En okänd oas mitt i Kina, där det gick att beställa mojito på coola barer drivna av strandade amerikanska vagabonder med dreadlocks. Nu har världen upptäckt Yangshuo, inte minst de inhemska kinesiska turisterna. Visst har mycket förändrats, men landskapet skönhet är och förblir densamma. Gruppresorna med svenska researrangörer hastar sorgligt nog ofta förbi Yangshuo. Man angör ett fyrstjärnigt hotell inne i Guilin, för att nästa dag åka på en båttur på Lifloden till Yangshuo. Framme i Yangshuo kliver man snabbt på en buss tillbaka in mot staden och lyfter redan samma eftermiddag mot nya mål på Kinaresan. Det är synd, för då har man missat mycket av det bästa regionen har att erbjuda. Stanna längre och se mer av områdets unika landskap.

Guilin

Här i provinsens huvudstad landar den som anländer via flyg. Själva staden är definitivt värd någon dag. Se dig om i staden och passa på att bestiga något av alla de sockertoppsberg som är belägna inne i stadens parker.

Longji – drakens ryggrad

Ett par timmars bilfärd norr om Guilin, ligger den lilla byn Longji. Området är bergigt, de sista 20 minuterna upp till byn finns ingen bilväg, utan du vandrar själv med ditt bagage på ryggen. Nu befinner du dig mitt inne i ett unikt landskap av risterrasser. Nerifrån ser det inte så märkvärdigt ut, men uppe på höjden ovanför fångar vattnet i risbäddarna solljuset och reflekterar det i gnistrande magi. Stanna över natten och ta en vandringstur och njut i lugn och ro av landskapet. Prova också gärna den lokala specialiten, ris och grönsaker som röks i bamburör.

Båtfärd längs Lifloden

Tillbaka i Guilin igen, tar du en av de många sightseeingbåtarna längs Lifloden till Yangshuo. Färden tar några timmar och under tiden hinner du bekanta dig närmare med både det vackra sockertoppslandskapet och det kinesiska vardagslivet som pågår längs stranden.

Övernattning i Yangshuo med ljusshow

Framme i Yangshuo möts du av en myllrande marknad uppställd just med tanke på de anländande båtarna. Det första intrycket kan tyckas hektiskt, men i takt med att turisterna packar in sig i bussar för avfärd tillbaka till Guilin, lugnar tempot ner sig betydligt. Den som bokar in sig på ett hotell några nätter kan njuta av både den spektakulära ljusshowen som varje kväll visas nere vid floden och en god middag på någon av Yangshuos många mysiga uteserveringar.

Cykeltur i Yangshuo

Idag väntar resans höjdpunkt, en cykeltur bland Yangshuos risfält och sockertoppsberg. Längs Yangshuos huvudgata finns många bondhustrur som drygar ut inkomsten till familjen genom att guida turister på cykel. De har ofta anteckningsböcker fyllda med referenser på olika språk, skrivna av nöjda turister från jordens alla hörn. Om du har riktigt tur kanske du träffar på fantastiska Ping med en referens från just mig. När man väl har hittat sin guide är det bara att hyra cyklar och ge sig iväg på en fantastisk dag bland risfälten.

Grottor

Passa på att besöka en eller flera grottor också. Landskapet är fullt av dem. Inne i Guilin finner du grottor med asfalterade golv och kulörta lampor som lyser upp stalaktiter och stalagmiter. Mer spännande är kanske en mer primitiv grotta i Yangshuo-området, där man ömsom får krypa, ömsom klättra på provisoriska stegar för att ta sig fram. ”Golvet” i grottan utgörs av lera och en underjordiska å måste forseras för att nå grottans innersta delar.

Så tar du dig hit

Från Stockholm flyger du oftast till Guilin med 2 mellanlandningar, flygtiden varier stort men ligger på från cirka 19 timmar. Flyger du från Köpenhamn kan det räcka med en mellanlandning och en något kortare resa. Från flygplatsen transporterar man sig enklast med taxi.


Flyg till Guilin