Publicerad 4 oktober 2008

Helsingfors, Moskva, Ulaanbaatar och en hel del räls är bara lite av det som Frida och Reine upplevt de senaste veckorna. Här följer en hälsning från Frida i Peking:

Resan tar fart

Vi började med att ta Siljabåten till Helsingfors och vi hann knappt kliva på förrän vi insåg att vi var några av de få som åkte båten för att faktiskt ta oss någonstans. Resten var där på så kallade konferensresor, det vill säga en bra ursäkt for att få supa hejdlöst. Mina fördomar besannades, men samtidigt var det ganska underhållande!

Vilse i Helsingfors

Dagen därpå tog vi en liten ofrivillig sightseeing med spårvagn i Helsingfors. Vi råkade missa att gå av på rätt hållplats så vi åkte, åkte och åkte. Lyckligtvis var det en ringlinje så vi kom fram rätt till sist men då hade vi nog åkt i närmare en timme och kunde konstatera att de har en himla massa hållplatser som heter Brunnsparken – varför förtäljer inte historien. När vi väl kommit av rätt gick vi runt och tittade bland annat på Stenkyrkan, en häftig kyrka i ett bergrum. Tyvärr var mycket stängt eftersom de tydligen är mer religiösa av sig, i princip allt var stängt på en söndag. Vi lyckades dock hitta ett mysigt mexikanskt ställe, Santa Fe, som var öppet med himla god mat. I övrigt kan tilläggas att Finland var kallt. Jag var väldigt glad över mina långkallingar och vantar.

På kvällen klev vi på det ryska tåget som skulle ta oss till Moskva. Vi fick en ganska trevlig provodnitsa (vagnsvärd), hon gav oss till och med mackor och te men för sent insåg vi att hon ville ha rejält betalt för det. Oh well, det är inte alltid man får kvällsmat serverad av en rysk tant så det var ändå värt det.

Gammalt möter nytt i Moskva

Tåget kom fram tidigt på morgonen till Moskva och väl där fick vi en rundtur genom staden innan vi kunde checka in på hotellet. Moskva är verkligen en blandning av högt och lågt! Halvruckel blandas med nya lyxskyskrapor. Här och där ser man imponerande stalinistiska byggnader från Sovjettiden, bland annat Seven sisters, där ett av husen faktiskt innehåller vanliga lägenheter. Snacka om att ha utsikt!

Reine hade hört att det skulle finnas en speciell Depeche Modebar i Moskva så på kvällen tänkte vi ta oss dit. Vi gick och gick och när vi nästan var framme mötte vi några andra i gruppen som också försökt gå dit men fått reda på att det var stängt. Anti-klimax! Vi hamnade istället på ett amerikanskt rockabillyhak (!) med schyst house(!!).
Nu har det hunnit bli sent här så jag får fortsätta skriva imorgon. Vi ska ta en sväng till ett dansställe, Banana Bar, ikväll. Fortsättning följer…

Följ resan i albumet Japan via Transsibiriska

Läs också:

{{rg_link arrow=“1” article_id=“210” link=“Transsibiriska järnvägen nästa!”}}

Hitta mer info om resmålen:
Helsingfors
Moskva