Costa de la Luz – ljusets kust

Wox
Medlem sedan 2006, besökt 33 länder

Foto: wox, medlem sedan 2006
Foto: wox, medlem sedan 2006
Gyllene sandstränder, ljusskimmer, sherry, vindsurfing och golf. Reseguidens medlem Gisela, alias "Wox", guidar dig runt ljusets kust.
Publicerad 12 mars 2012

Costa de la Luz är fortfarande en rätt okänd plats för oss svenskar som brukar resa till Spanien, men en stark konkurrent till annars så välkända Costa del Sol. Än så länge är det mest spanjorerna själva som semestrar här, men en och annan turist har också börjat hitta hit. Namnet Costa de la Luz betyder” ljusets kust” och är en lång vacker kustremsa i provinsen Cádiz i Andalusien. Kusten sträcker sig från Gibraltar i öst ända bort i väst till gränsen där Spanien möter Portugal. Precis som namnet antyder finns här ett speciellt ljus och skimmer över kusten som inte riktigt kan beskrivas, utan det måste upplevas! Här finns härliga gyllene sandstränder som ligger som ett pärlband längs kusten. Det finns utmärkta möjligheter för dig som är intresserad av surfing och drakflygning. Det är också ett golfmecka med många fina golfbanor i området. Provinsen är annars mest känd för sin tillverkning av sherry och ett besök på en bodega för en provsmakning är ett måste.

Stränder

Playa de la Ballena är en fin sandstrand i golfmeckat Costa Ballena. Perfekt för dig som vill spela golf på förmiddagen och spendera eftermiddagen på stranden. Playa Barrosa är en barnvänlig strand, det är lätt att ta sig hit med buss/bil från Cádiz. På Tarifa blåser oftast en stark vind som lämpar sig för surfare. Kanske är du nybörjare och vill ta en lektion? Det går utmärkt här. Stranden är även berömd för sina årliga tävlingar i drakflygning. Sugen på att ta en dagsutflykt till Marocko? Det går dagliga färjeturer härifrån till Tanger, Marocko. Conil de la Frontera är en liten fiskeby som växt till en fin semesterort. Lång härlig sandstrand och många fina restauranger längs strandpromenaden.

Shopping och marknader

Utmärkt shopping finns i provinsens huvudstad Cádiz. Allt från shoppingcenter till exklusiva boutiquer. Det finns otaliga marknader i området. Min favorit är den i fiskebyn Conil de la Frontera som hålls på fredagar. Här finns allt från frukt och grönt, till kläder och skor. Väl värt ett besök och det går utmärkt att pruta!

Aktiviteter

Här ligger golfbanorna tätt och det är fortfarande en bra prisnivå jämfört med andra platser i Spanien. Prisexempel på Greenfee är cirka 59 Euro. Många hotell samarbetar med golfbanorna i området och som gäst får man därigenom ett rabatterat pris. Det är också populärt med vindsurfing. Bästa stället för det är kuststaden Tarifa och det hålls dessutom årliga internationella tävlingar här i kitesurfing. Är man nybörjare kan man få lektioner här, eller bara sitta på ett strandcafé och njuta av alla erfarna surfare som visar upp sina färdigheter. Passa även på att besök en bodega. Det är ett måste när man befinner sig i sherryns hemland. Det finns många bodegor som erbjuder rundvisning och provsmakning, men den bästa är sherry – tillverkaren Osborne som har flera olika bodegor i staden El Puerto de Santa María. Man går garanterat inte härifrån utan att ha köpt på sig ett par flaskor manzanilla eller min favorit ”Veterano”, Spaniens svar på Brandy.

Restauranger

Det finns massor av bra restauranger i området där det serveras genuint god mat. Eftersom man hela tiden är nära havet specialiserar sig de flesta restauranger på härliga fiskrätter. Är man ute efter en extra kulinarisk upplevelse ska man ta sig till staden El Puerto de Santa María. Där ligger restaurangen Aponiente som öppnades av den kände spanske kocken Ángel León. Hans restaurang serverar utsökt mat och har välförtjänt fått både en stjärna i Guide Michelin och omnämnts i New York Times Magazine där han beskrevs som en ”omåttligt kreativ kock”!

Boende

Här finns allt från enkla bed and breakfast, till charmiga posadas, och större hotell som erbjuder all-inclusive. Välj det som passar dig bäst!

Så tar du dig runt

Det absolut smidigast och enklaste sättet att sig runt är med hyrbil.

Så tar du dig hit

Direktflyg till Málaga och sen vidare med hyrbil. Då får man samtidigt se mycket av den vackra kustremsan. Man kan även flyga med Iberia till Jerez de la Frontera, då med mellanlandning i Madrid.

Flyg till Málaga

Boende på Costa de la luz