Bolzano, en pärla i norditalien

Sherpa
Medlem sedan 2012, besökt 29 länder

Foto: sherpa, medlem sedan 2012
Foto: sherpa, medlem sedan 2012
Foto: sherpa, medlem sedan 2012
Bolzano ligger i italienska sydtyrolen och är ett perfekt resmål för vandringar och spännande upplevelser och intryck. Anders Nylander, alias "Sherpa", guidar till en annorlunda weekendstad som han varmt rekommenderar.
Publicerad 27 april 2012

Bolzano, huvudstaden i italienska sydtyrolen där i princip alla talar båda tyska och italienska, är kanske inte det första resmål som dyker upp när man funderar på en semesterresa. Vi hamnade där av en ren slump i samband med en höstvandring i Dolomiterna. Efter studier av diverse kartor och vandringsguider visade sig helt enkelt Bolzano vara bästa platsen för att lämna de prylar vi inte skulle behöva under själva vandringen. Vår avsikt var att hitta ett hotell, stanna en natt före vår vandring, lämna utrustning vi inte behövde på berget och återvända efter vandringen för att stanna en natt innan vi reste vidare. Vi blev dock omedelbart charmade av den lilla staden med sitt fina läge mellan bergen och bestämde oss för att stanna några dagar extra. Här finns en vacker, gammal stadskärna med pittoreska gränder, fina små restauranger och caféer, bra shopping, konstgallerier och en överdådig gatumarknad med frukt, blommor, grönsaker, charkuterier och ostar. Här finns också vackra parker och fina promenader vid floden Adige som rinner genom staden.

Italiens näst bästa stad att leva i

Bolzano känns greppbart och personligt trots att det faktiskt är en hyfsat stor stad, regionens största med ca 100.000 invånare. Här är inte bara pittoreskt och historiskt, här finns även modern arkitektur att beskåda och ett livaktigt universitet med drygt 3000 studenter. Man blir inte direkt förvånad över att Bolzano rankas som nummer två i Italien när det gäller bästa stad att leva i (efter Trento i samma region).

Här finns massor att se och göra

Ta linbanan från centrum upp till Oberbolzen på höjderna ovanför staden. Här finns fina promenadleder, trevliga byar och värdshus och inte minst en storslagen natur. Från linbanans station kan man också ta sig vidare med ett antikt lokaltåg som absolut kan rekommenderas. Här uppe på höjderna lär själve Siegmund Freund en gång ha funnit sitt favorittillhåll. Beskåda naturfenomenet som kallas Longomosapyramiderna, klippblock och stenar som mirakulöst balanserar på toppen av spetsiga jordfundament som kan vara trettio, fyrtio meter höga! Hur gick det till?

Runkelstein

Från staden kan man också göra en trevlig vandring till det närbelägna slottet Runkelstein med anor från 1200-talet. Här finns intressanta konstsamlingar och emellanåt bjuds på teater- och musikföreställningar. Naturligtvis finns också en trevlig liten Weinstuebel för den som blir sugen på en bit mat eller ett glas. På en halvdag hinner man lätt fram och tillbaka till city.

Världens äldsta bevarade person

På Bolzanos arkeologiska museum finns en permanentutställning i världsklass. Här ligger nämligen världens äldsta bevarade person Ötzi, på lit de parade. Hans kropp återfanns på en glaciär i området för ca 20 år sedan och den visade sig sensationellt nog inte vara kvarlevorna av en sentida alpvandrare utan en herde och jägare som levt för ca 5000 år sedan. Utställningen visar förutom hans väl bevarade och nedkylda kropp, en mängd rekonstruerade bruksföremål, vapen och klädesplagg.

Ölfest med ompa-bompa

Om du råkar besöka Bolzano under perioden mitten av september till början av oktober pågår en livlig och gemytlig ölfest, komplett med glada människor, ompa bompa-musik och naturligtvis öl och lokala specialiteter i överflöd. Festen hittar du vid stora torget i gamla stan.

Bergsmuseum är ett måste

En utflykt till Reinhold Messners bergsmuseum, inrymt i det närbelägna slottet Sigismundkron vars historia går tillbaka till år 945 (!), är ett måste för den nyfikne besökaren. Här finns mängder av intressant alpin historia från Messners olika bestigningar samlade. Dessutom finns här en mängd buddhistiska artefakter. Messner blev den förste som utan syrgas besteg alla världens 14 toppar över 8000 meter. Till Sigismundkron tar man enkelt lokaltåget från Bolzanos central. Slottet i sig är mycket imponerande där det tronar högst uppe på ett berg med total utsikt över dalen.

Ta dig fram på cykel

I Bolzano är cykeln ett mycket vanligt fortskaffningsmedel och som turist hyr man lämpligen en av stadens många knallröda cyklar, som bara kostar någon euro per dag. I Bolzano och dess omgivningar finns gott om mycket bra cykelbanor, väl märkta, släta och fina och i stort sett utan jobbiga backar. På vissa ställen finns t.o.m särskilda tappställen för dricksvatten till törstiga cyklister. En dagstur genom överdådiga fruktodlingar till sagostaden Merano kan vara en lämplig tur för den som har hyfsad kondition. Turen är ca 6 mil tur och retur och följer den lokala floden genom ett vackert odlingslandskap, flankerad av imponerade bergskammar, men inte särskilt kuperad.

Bästa tiden

Bästa tiden att besöka Bolzano är hösten, när vinet mognar och solen fortfarande värmer gott. Även våren med sin fantastiska blomsterprakt kan varmt rekommenderas.

Så tar du dig hit

Bolzano är lätt att nå med några timmars tågresa från Venedig eller Milano, här finns bra lokala tåg- och bussförbindelser med vår planerade start och slutpunkt. Även Innsbruck i Österrike ligger väl inom räckhåll. Som startpunkt för en vandring i Dolomiterna är Bolzano idealiskt.


Flyg till Venedig

Flyg till Milano

Boende i Bolzano