Publicerad 25 maj 2013

Om du bara ska resa några timmar med flyg inom Europa så spelar det kanske inte någon roll om du missar några timmars sömn. Men om du ska åka på en längre resa så blir varje timmes sömn du kan göra under flygningen superviktig. Vi har därför letat upp några av de bästa knepen som proffsen använder när de vill få lite höjdarsömn.

Välj rätt plats

Du bör planera din flygsömn redan när du bokar resan. En fönsterplats är den bästa platsen om du vill sova eftersom du har något att luta dig mot. Du slipper också flytta på dig så fort någon innanför dig behöver gå på toan. Du har dessutom kontroll över fönstergardinen. Det finns både för- och nackdelar med att boka ett säte långt bak i planet, å ena sidan hamnar du nära de stökiga köerna till toaletten men å andra sidan är det här i bakre delen av planet som det ofta finns lediga säten och därmed plats att breda ut sig.

Packa väskorna smart

Det låter kanske lite långsökt att dina väskor har med din sömn att göra. Men om du har med dig två väskor ombord på flyget så är risken att du måste ha den ena väskan under sätet framför dig – och det kommer att göra resan extremt obekväm. Ta därför bara med dig ett handbagage. Lägg det viktigaste du behöver för flygresan (mp3-spelare, bok, nackkudde) i en påse som du har överst i handbagaget.

Strunta i kaffet

Det är lätt att falla för frestelsen att ta en kaffe eller cola på flygplatsen – men det är inte en höjdare om du vill sova. Håll dig till drycker som vatten, juice eller mjölk.

Ta strid för en filt

Det finns aldrig tillräckligt med filtar eller kuddar på ett flygplan. Gå därför ombord på planet så tidigt som möjligt och kolla om det ligger några på ditt säte, om det inte gör det så be personalen om det du behöver.

Ta på dig smidiga skor

Ett av de största problemen du kan få när du ska sova på ett flygplan är trånga skor. Ta därför på dig skor som är både bekväma och lätta att ta av och på. Skor som inte har skosnören gör också att du slipper det åbäkiga jobbet att luta dig ner och knyta snörena. Rymliga skor är också bra för dig som har problem med svullna fötter när du flyger.

Satsa på bra hörlurar

Med bra hörlurar så slipper du höra störande ljud från högtalare, tv-skärmar, skrikande barn och babblande medpassagerare. Det bästa sättet att somna är om du lyssnar på din egen musik i en bärbar mp3-spelare eller mobiltelefon. Har du svårt att somna till musik så kan du prova att lyssna till naturljud som vattenfall, vågskvalp eller regn. Om du är beredd att betala några hundra extra så finns det hörlurar som med ny teknik tar bort störande oljud som flygplansmotorer.

Luta sätet bakåt

Boka inte någon av platserna längst bak i planet om du vill kunna luta dig bakåt, det går inte att luta sätena på de bakersta raderna. Glöm inte att vara försiktig när du fäller bak sätet – titta alltid bakåt så att grannen bakom dig får en liten förvarning. Den artigheten kan göra att du slipper vassa knän i ryggen under resten av resan.

Ta ett sömnmedel

Om du har stora problem att somna och verkligen vill få en tupplur på en lång flygning så kan du prova någon typ av sömntablett. Det finns flera receptfria alternativ att köpa på de flesta apotek. Du kan också ta med en tepåse och göra ett eget ört-te på flyget. Många idrottare och affärsmän använder medel med det naturliga ämnet melatonin eftersom det också hjälper till mot jetlag. Här i Sverige är melatonin receptbelagt men det går att köpa i vanliga butiker i stora delar av världen.

Ta med en nackkudde

Det finns dussintals olika modeller och storlekar av nackkuddar att välja mellan. De är perfekta för trånga flygstolar och håller sig dessutom på plats runt nacken. Om du inte vill släpa med dig extra prylar så kan du ta med en mjuk och oömtålig jacka att använda som kudde.

Berätta att du vill sova

Om du hellre sover än äter flygmaten så säg till flygvärdinnan att du inte vill bli störd. Det enda du missar är troligen lite erbjudanden om billig parfym och gratis tidningar. Har du en filt över dig så var noga med att du har säkerhetsbältet utanför filten så att den syns – annars så kommer man att väcka dig vid landning eller så fort det är turbulens.