Stöd Ukraina

Pysen73s blogg

Måndag 22 September 2008 - Stromboli
Resealbum: Sicilien
Om vulkanen...
Naturens krafter är något som i alla tider har fascinerat människan, och då kanske allra mest vulkaner? Stromboli är en av världens mest aktiva vulkaner och den har utbrott var 15:e - 20:e minut från flera olika öppningar. Denna typ av utbrott har till och med fått namn av just denna vulkan, det kallas för "stromboliansk aktivitet". Det finns två olika sätt att njuta av detta spektakel. Det ena är att boka plats på en tur med utbildade vulkanguider, men då måste man vara i någorlunda god fysisk form. Expeditionen startar tidigt på eftermiddagen genom att man vandrar ut ur byn och bort mot vulkanen, sedan startar en lite svårare vandring när man ska ta sig upp till den lilla plattform som finns en bit från själva vulkanmunnarna. Där stannar man sedan till mörkrets utbrott för att sedan under några timmar se denna naturliga föreställning på nära håll. På dessa turer ingår vandrarkängor, pannlampa och annan nödvändig utrustning i priset.
Ett enklare sätt att se utbrotten är att antingen sova över på ön och åka ut med båt på kvällen ,eller åka med på en dagstur från Milazzo. Strax innan mörkrets inbrott ger båtarna sig av mot andra sidan av ön och lägger sedan till rakt nedanför vulkanen, sedan ligger man där och guppar och väntar på att föreställningen ska sätta igång. Eftersom man är långt ifrån allt elektriskt ljus får man dessutom uppleva ett mörker och en stjärnhimmel som man sällan får skåda nu förtiden om man inte befinner sig väldigt långt ut på landet till exempel. Bara det är en upplevelse, att man sedan får se vulkanutbrott också gör att det blir en otrolig, oförglömlig upplevelse!

Om Ingrid Bergmans hus..
Ingrid Bergmans hus på Stromboli är väl egentligen inte så mycket att se eftersom det inte är öppet för allmänheten, men det finns en mycket spännande historia att berätta om vad som hände de där sommarmånaderna 1949...
När jag arbetade som guide kom jag till Stromboli varje söndag i 5 månader och jag lärde känna en äldre man som levt hela sitt liv på ön. Genom honom fick jag reda på spännande detaljer om denna skandal som inte går att läsa i några artiklar eller biografier.
Ingrid var vid den här tiden redan mycket stor framför allt i USA och ansågs lite grann vara ett helgon. Allting var så perfekt. Hon var vacker, hon var duktig och hon var gift och hade barn. Men så såg hon en film av Roberto Rosselini och allt skulle komma att ändras.
Ingrid blev fascinerad av Robertos sätt att göra film och bestämde sig för att skriva ett brev till regissören. I brevet skrev hon att hon var en svensk skådespelare som pratade mycket bra engelska, var någorlunda bra på tyska och franska och bara kunde säga "Ti amo" på italienska. Roberto föll genast för detta charmiga brev och det blev bestämt att Ingrid skulle få huvudrollen i regissörens nästa film, Stromboli. Roberto var vid denna tidpunkt tillsammans med Anna Magnani, en av Italiens då största filmstjärnor, som inte blev särskilt glad över att ha brädats av den svenska skådespelerskan.
Anna lyckades övertyga en annan italiensk regissör att göra en film med henne som huvudrollsinnehavare. Filmen hette Vulcano och spelades in samma sommar inte långt från Stromboli. Anna var svartsjuk och ville veta vad som hände på ön Stromboli. Den gamla mannen berättade för mig att hans morbror fick bra betalt av filmstjärnan för att dagligen åka över till Vulcano och rapportera om Robertos och Ingrids havanden och göranden.
Det föll sig inte bättre än att Ingrid och Roberto blev kära i varandra och redan innan sommaren var slut var Ingrid gravid. I USA blev det stor skandal naturligtvis och ingen ville längre erbjuda Ingrid några roller. Hon fick ut skilsmässa från Petter Lindström och flyttade till Rom för att leva med Roberto och deras barn. Inte heller detta äktenskap varade, men det är en helt annan historia.
Huset som Ingrid och Roberto bodde i ligger inte långt från torget. Det är ett litet, gulligt rödmålat hus med vita detaljer. På väggen till höger om dörren sitter en marmorskylt där man kan läsa att det var här dem bodde. Om man vänder ryggen till huset har man en fin vy över vulkanen. Det märks att Ingrid var mycket omtyckt av lokalbefolkningen. Baren på torget har döpts efter henne och de äldre invånarna berättar gärna om den där sommaren 1949 som nästan hade något magiskt över sig.

SVTs Packat & Klart har gjort ett litet inslag härifrån, som man kan se på youtube:
Lördag 28 Juni 2008 - Catania
Resealbum: Sicilien
Etna är Europas största, aktiva vulkan. För den som besöker Sicilien är Etna nästan ett måste. Det sägs här på ön att om man inte har sett Etna har man inte sett Sicilien.
Eld, snö, den svarta lavan, dem svala, gröna skogarna och enorma månliknande lava-landskapen... Mount Etna erbjuder en stor variation av fascinerande natur. Vackert och samtidigt farligt är väl en kombination som alltid har fascinerat människan. I tusentals år har med ojämna mellanrum floder av glödande lava runnit ur vulkanens kratrar och förstört allt i sin väg, detta leder till att landskapet är i ständig förändring.
Lavan har genom tiderna begravt ett otal byar, odlingar, vägar och annan bebyggelse. En undran som jag tror att många besökare slås av är: Vad är det som gör att människor trotsar Moder Natur och envisas med att bo så nära en vulkan?
Svaren kan vara många. Lavajord är till exempel mycket bördig och på Etnas sluttningar odlas och tillverkas bland annat mycket fina viner. Tradition och rötter kan vara andra orsaker till att människor bor kvar. Människorna pa Etnas sluttningar är ett envist folk, det mesta som blir förstört byggs upp på nytt. Dem för en ojämn kamp mot Moder Natur, men dem ger inte upp.

Namnet Etna tros komma dels från grekiskans Aitn, men det var förr i tiden också känt som Mongibello som kommer av latinets Monte och arabiskans Gebel, båda betyder Berg, och översättningen skulle alltså bli Bergens berg.

Om man vill besöka Etna har man två alternativ. Södra sidan (Nicolosi) och norra sidan (Linguaglossa).

Norra sidan är ett populärt utflyktsmål på vintern, då det finns både skidliftar och skidskolor, men även på sommaren är det en mycket vacker plats. Härifrån utgår utflykter med stora jeepbussar och utbildade vulkanguider upp till drygt 3.000 meter över havet. För några år sedan drabbades området av ett lavaflöde och man har inte byggt upp dem hotell och restauranger som förstördes ännu.I skogarna som man passerar på vägen upp finns det gott om picknickplatser. Hit åker många sicilianare på söndagarna på sommaren för att grilla, slappna av, umgås med familj och vänner och få lite svalka.

Södra sidan är ganska turistorienterad med några hotell, flera restauranger och fler suovernirbutiker än någon orkar räkna (kolla in suovernirerna i lava, dekorerade med färgglatt glitter), men det är också härifrån man har den finaste utsikten vid klart väder.

Linbanan tar dig upp till knappt 2.800 meter över havet och därifrån åker man ytterligare en bit upp med jeepbuss för att sedan gå på promenad med en utbildad vulkanguide. En helt fantastisk upplevelse! På vissa ställen är marken så varm att ett hopknycklat tidningspapper fattar eld! Guiderna är duktiga och kan otroligt mycket, tyvärr är inte alla så duktiga på engelska.. Beroende på vilket humör vulkanen är på kan vandringen variera från gång till gång.

En dyr utflykt (cirka 45 euro/person), men väl värd pengarna för den som vill uppleva vulkanen på riktigt nära håll. Om man väljer att bara åka upp med linbanan och inte fortsätta upp till toppen med jeeparna kostar det runt 28 euro per person.

Ta sig dit:Antingen med bil eller med organiserade bussutflykter. Med bil tar man motorvägen som går mellan Catania och Taormina och svänger av vid Giarre. Därifrån är det väl skyltat mot Etna sud. Det finns flera olika företag som organiserar bussutflykter till Etna. En del med guide och dem billigare endast med busschaufför. Dem flesta guidade turerna guidas på engelska, tyska och italienska.

Tips: Även om du planerar att besöka Etna mitt i högsommaren är det en bra ide att ta med sig långbyxor, långarmad tröja och eventuellt en vindtät jacka. Det kan vara mycket kyligt på toppen. Bra gymnastiksor eller vandrarkängor rekommenderas också.
Måndag 30 Juli 2007 - Castelmola
Resealbum: Sicilien
Det är en kväll i juli och vi har tagit scootern upp till Castelmola. Redan i den lilla gränden som leder ner till Piazza Duomo hör vi tonerna av Ciccinos sång. När han får syn på oss avbryter han sången för att hälsa oss välkomna och ber oss slå oss ner samtidigt som han fortsätter att spela på sin gitarr. Bredvid honom, på trappan sitter sonen och klinkar på sin "mandolino". Klockan är halv nio och det är fortfarande ganska tomt bland borden. Jag går in köket för att hälsa på mamma Karin och när jag kommer ut igen är det redan nästan fullsatt.
Vi får våra menyer och beställer varsin pizza och varsin lokal öl. Ciccino sjunger Bella notte.. och det är det verkligen... den svarta sicilianska natthimlen med sina tindrande stjärnor, musiken och tjattret från dem andra gästerna...
Vi njuter av våra pizzor, nynnar med i dem välkända italienska sångerna, skrattar åt Mimís bus med dem mindre gästerna och har det bara bra.
När vi är redo att åka hem får Ciccino och Karin oss att lova att snart komma tillbaka... ett löfte som inte blir svårt att hålla!