Stöd Ukraina

Pysen73s blogg

Lördag 28 Juni 2008 - Catania
Resealbum: Sicilien

Etna - Eld och Snö

Etna är Europas största, aktiva vulkan. För den som besöker Sicilien är Etna nästan ett måste. Det sägs här på ön att om man inte har sett Etna har man inte sett Sicilien.
Eld, snö, den svarta lavan, dem svala, gröna skogarna och enorma månliknande lava-landskapen... Mount Etna erbjuder en stor variation av fascinerande natur. Vackert och samtidigt farligt är väl en kombination som alltid har fascinerat människan. I tusentals år har med ojämna mellanrum floder av glödande lava runnit ur vulkanens kratrar och förstört allt i sin väg, detta leder till att landskapet är i ständig förändring.
Lavan har genom tiderna begravt ett otal byar, odlingar, vägar och annan bebyggelse. En undran som jag tror att många besökare slås av är: Vad är det som gör att människor trotsar Moder Natur och envisas med att bo så nära en vulkan?
Svaren kan vara många. Lavajord är till exempel mycket bördig och på Etnas sluttningar odlas och tillverkas bland annat mycket fina viner. Tradition och rötter kan vara andra orsaker till att människor bor kvar. Människorna pa Etnas sluttningar är ett envist folk, det mesta som blir förstört byggs upp på nytt. Dem för en ojämn kamp mot Moder Natur, men dem ger inte upp.

Namnet Etna tros komma dels från grekiskans Aitn, men det var förr i tiden också känt som Mongibello som kommer av latinets Monte och arabiskans Gebel, båda betyder Berg, och översättningen skulle alltså bli Bergens berg.

Om man vill besöka Etna har man två alternativ. Södra sidan (Nicolosi) och norra sidan (Linguaglossa).

Norra sidan är ett populärt utflyktsmål på vintern, då det finns både skidliftar och skidskolor, men även på sommaren är det en mycket vacker plats. Härifrån utgår utflykter med stora jeepbussar och utbildade vulkanguider upp till drygt 3.000 meter över havet. För några år sedan drabbades området av ett lavaflöde och man har inte byggt upp dem hotell och restauranger som förstördes ännu.I skogarna som man passerar på vägen upp finns det gott om picknickplatser. Hit åker många sicilianare på söndagarna på sommaren för att grilla, slappna av, umgås med familj och vänner och få lite svalka.

Södra sidan är ganska turistorienterad med några hotell, flera restauranger och fler suovernirbutiker än någon orkar räkna (kolla in suovernirerna i lava, dekorerade med färgglatt glitter), men det är också härifrån man har den finaste utsikten vid klart väder.

Linbanan tar dig upp till knappt 2.800 meter över havet och därifrån åker man ytterligare en bit upp med jeepbuss för att sedan gå på promenad med en utbildad vulkanguide. En helt fantastisk upplevelse! På vissa ställen är marken så varm att ett hopknycklat tidningspapper fattar eld! Guiderna är duktiga och kan otroligt mycket, tyvärr är inte alla så duktiga på engelska.. Beroende på vilket humör vulkanen är på kan vandringen variera från gång till gång.

En dyr utflykt (cirka 45 euro/person), men väl värd pengarna för den som vill uppleva vulkanen på riktigt nära håll. Om man väljer att bara åka upp med linbanan och inte fortsätta upp till toppen med jeeparna kostar det runt 28 euro per person.

Ta sig dit:Antingen med bil eller med organiserade bussutflykter. Med bil tar man motorvägen som går mellan Catania och Taormina och svänger av vid Giarre. Därifrån är det väl skyltat mot Etna sud. Det finns flera olika företag som organiserar bussutflykter till Etna. En del med guide och dem billigare endast med busschaufför. Dem flesta guidade turerna guidas på engelska, tyska och italienska.

Tips: Även om du planerar att besöka Etna mitt i högsommaren är det en bra ide att ta med sig långbyxor, långarmad tröja och eventuellt en vindtät jacka. Det kan vara mycket kyligt på toppen. Bra gymnastiksor eller vandrarkängor rekommenderas också.
Dela med andra:    

Kommentarer
Volpe säger:
Grazie per il tuo consiglio, quasi quasi ci vado subito :-)
Postat 2008-09-19 19:41  Anmäl

Skriv kommentar
Arkivet
Visa alla

Senaste inläggen

Stromboli - En favoritplats!
15 år sedan
Bella Notte
15 år sedan
Etna - Eld och Snö
15 år sedan
En salig röra!
16 år sedan
En oas i kaoset!
16 år sedan