Petsods blogg

Lördag 13 Januari 2018 - Årjäng
Resealbum: Down Under Tour
Lördag 13/1. Nu sitter vi på British Airways flight BA 762 till Oslo Gardemoen. Sista etappen på vår långa resa. Berntan är på väg från Årjäng för att hämta oss. Vi äntrade Cathay Pacific Airways flight till London igår fredag (läs lördag) vid midnatt. Deras Airbus tog oss genom natten mot allt kallare breddgrader. Vi började i ett knappt 20-gradigt och soligt Hongkong, flög i en båge norrut över Kina, Ryssland och Estland, utöver Östersjön, över Visby, norra Öland (såg inte Sandbybadets camping), Kalmar, Skåne, Danmark, Nordsjön och slutligen London. Men nu alltså sista etappen till Oslo, där vi beräknas landa 9.15. Touchdown. En liten bit kvar. Sträckan Oslo till Årjäng går genom ett snöigt vinterlandskap. Jag tänker på kontrasterna mellan ett rekordvarmt Sydney för sex dagar sen, ett rekordkallt Hongkong. Ja, här slutar vår resa. PåÄngsvägen 5 i Årjäng.
Fredag 12 Januari 2018 - Hong Kong
Resealbum: Down Under Tour
Fredag 12/1. Sista dagen på resan. Hongkong bjuder på blå himmel och 16 grader är utlovat. Åt ”frukost” på ett kinesiskt matställe granne med hotellet. Inte något vidare faktiskt. Sur personal och inte så bra mat. Sen blev det shopping och sightseeing resten av dagen. Vi gick ett bra tag på Ladies Market innan vi delade på oss. Tjejerna och Viking stannade kvar på marknaden medan jag och Sixten tog MTR ned till TST och Harbour City. Gick lite i mallen samt strosade en stund längs kajerna. Vädret strålande. 18.00 samlades vi allihop på vår vietnamesiska favoritrestaurang och åt en god måltid bestående av chicken curry, prawns in salt and pepper samt bakade musslor i skal. I klusilen dryck gick maten (7 rätter) på drygt HKD 700 för sex personer. Inte illa! Vi k till hotellet. Hämtade ut våra väskor som stått i hotellets baggage room hela dagen. Packade om i två nyinköpta (HKD 400 för båda på marknaden) resväskor. Beställde en taxi för 6 personer från Uber. Den kom efter 10 minuter. En ny, stor Toyota V5 med en chaufför vid namn Eddie. Flygplatsen ligger drygt fyra mil från Kowloon där vi bott, men kostade endast HKD 370. Det är samma pris som Airport Express, men mycket enklare. Man slipper krånglet med väskor och man kommer från punkt till punkt utan att behöva byta färdsätt. Tåget t.ex. går till Kowloon Station och därifrån får man ta sig på annat sätt. Nu sitter vi på flygplatsen och väntar på att flyget skall gå. Det gör det 00.10 i natt.
Fredag 12 Januari 2018 - Hong Kong
Resealbum: Down Under Tour
Torsdag 11/1. Strålande väder. Runt 20 grader. Tog MTR till Causeway Bay på Hongkong Island för lite shopping. Finns hur mycket som helst men valde Times Square. Vi delade på oss. ”Barnen” tog tunnelbanan till någon outlet i Stanley på södra sidan av ön, men det visade sig inte vara något att ha. Jag och Anneli kollade Sogo men tog sen MTR till Central och gick sedan (gångväg en våning upp i förhållande till gatan) till pier 7 och Star Ferry-terminalen. Åkte över till Kowloon och där delade även vi på oss. Anneli gick Nathan Rd norrut och jag letade mig, efter många kringelikrokar, fram till Sky100, världens 10:e högsta byggnad med världens högst belägna observation deck, 396 meter upp. Väldigt högt men väldigt lite folk. Hissen är uppe på några sekunder och utsikten är självklart helt OK. Tyvärr var det någon tillställning på gång så delar av observationsdäcket var avstängda vilket i sin tur medförde att man inte såg ut över Victoria Harbour eller över downtown. Inget fel på utsikten över de delar av Hongkong man kunde se, dock! Tog en taxi till aka till hotellet för ynka 46 dollar. När jag letade efter ett taxi stand gick jag genom byggnadens superflotta (och säkert superdyra) mem nästan helt folktomma galleria. Är det för krångligt att ta sig hit på grund av de omfattande byggnadsarbetarna i området? För dyrt? Överetablering? Man ser samma flotta affärer (Luis Vuitton, Patek Philippe, Dior etc) överallt i stan. Åt curry chicken på favoritrestaurangen vid hotellet, sedan MTR ned till Tsim Sha Tsui (populärt kallat TST eller the TST area), som är kvarteren runt färjepirarna. Ett område fyllt av affärer och restauranger. Skulle se ljusspelet på byggnaderna runt Victoria Harbour som går av stapeln 20.00 varje kväll. Jättemycket folk längs kajerna. Själva ljusspelet till musik var inte mycket att se, men Victoria Harbour och området däromkring är häftigt att se på kvällen med alla neonljus och gigantiska reklamtavlor. Avslutade kvällen med ett besök på Ladies Market (nej, det är inte vad det låter som att det ör) och inbakade musslor på vårt vietnamesiska favoritställe
Onsdag 10 Januari 2018 - Hong Kong
Resealbum: Down Under Tour
Onsdag 10/1. Frukost på McDonalds. Sedan delade vi på oss. Jag, Sixten och Viking åkte till Victoria Peak. Ett projekt på fem-sex timmar, skulle det visa sig. Först tunnelbana till Tsim Sha Tsui. Kort promenad till Star Ferry pier och sedan färjan över till Hongkong Island. Buss 15c till Peak Tram Lower Terminus. Jättemycket folk! En timmes kö. Bergbanan upp till Victoria Peak Sky Terrace och en magnifik utsikt över Hongkong och Victoria Harbour. Sedan samma väg tillbaka, men väl värt besväret. Octopuskortet gäller hela vägen, men bergbanans inträde på HKD 50 belastar kortet. Inträdet till Sky Terrace går på ytterligare HKD 50. Åt mycket god vietnamesisk mat på en restaurang på Waterloo Road nära hotellet. Kvällen tillbringades på Temple Street night market. En av Hongkongs sista nattmarknader.
Onsdag 10 Januari 2018 - Hong Kong
Resealbum: Down Under Tour
Måndag 8/1. Ytterligare en het dag i Sydney. Sky News rapporterar om alla de olika vörnerokird som slogs under söndagen. 47 grader i Penrith i västra Sydney var högsta uppmätta temperaturen någonsin (79 år). Sydney med drygt 40 grader var varmaste på 18 år etc, etc. nästan lika varmt idag, men mulet på förmiddagen. Jag och Anneli gick upp 07.00 och gick en promenad längs kajerna ned mot Harbour Bridge. Ett jättefint promenadstråk som delvis är under uppbyggnad. Vi rundade udden in mot bron och sen fortsatte vi under bron och vidare mot The Rocks och Circular Quay, innan vi vände tillbaka till hotellet. En vandring på cirka en timme. Rekommenderas! Det mörks i gatubilden att det är arbetsdag igen efter alla helger. Många kostymer och dräkter som med kaffemuggar i högsta hugg skyndar över gatorna vid övergångsställena. Efter promenad och frukost delade vi på oss. Jag och Viking tog 333:an till Bondi. Vi ville bada mer och chansade på att solen fanns där. Det gjorde den! Strålande sol till fram till 17-tiden då det snabbt drog ihop sig till regn. Sista kvällen åt vi hemkörd pizza och sushi på hotellet. Jag, Anneli och Ellen gick en runda runt Darling Harbour. Vilket folkliv en vanlig måndagkväll! Fina vyer med alla skyltar, upplysta hus m.m. Hade jag kameran med mig? Nej, för flesta gången hade jag ingen kamera alls med mig! Allt låg nedpackat inför morgondagens tidiga flyg. Tack Sydney, för denna gång. Snart tillbaka. Tack också till hotell Napoleon on Kent. Toppenhotell! Ingen lyx, men rent och snyggt och ett superläge mitt i smeten!

Tisdag 9/1. Uppe tidigt. Klockan på 04.30. Förbeställd taxi (2 st.) stod och väntade utanför hotellet 05.30. Tog oss genom ett varmt men regnigt Sydney till flygplatsen terminal 1F International departures för AUD 120 totalt. Det har åskat och blixtrat rejält hela natten och nu öser regnet ned. Säkert en konsekvens av det extremt varma vädret. Sitter nu på Cathay Pacifics Airbus till Hongkong. Vi kom iväg en timme försenade och har de senaste 2-3 timmarna flugit över Australiens ”Red Centre”. Det är oändligt. Vädret är klart och man kan se vägar och (mycket) enstaka hus. Undrar hur det är att leva här ute? Nu är det 1,5 timmar kvar till landning i Hongkong. Drygt. Vi flyger just nu över Indonesien och Filippinerna och dess tusentals öar. Passerade just Cebu. På 12 000 meters höjd... Landar om en knapp timme. +8 grader i Hongkong! Landade vid 16-tiden i ett dimmigt och kallt Hongkong. Efter att snabbt tagit oss igenom pass- och tullkontroll, tog vi tåget, MRT Airport Express, 20 minuter till Kowloon. Men först köpte vi biljetter, busskort och SIM-kort på flygplatsen. SIM-korten kostade HKD 118 för 5Mb i en vecka. Vi köpte som vanligt ett var. Även om det finns free wi-fi överallt ör det skönt att kunna nå varann hela tiden. Biljetterna till tåget kostade HKD 374 enkel resa för alla. Kolla på olika grupprabatter. Vi fick bra hjälp av tjejen i Hongkongs citys informationsdisk! Köpte Octopuskort till alla. Barn under 11 år åker på barnkort och plötsligt var Viking bara 11... Själva korten kostar HKD 50 och sedan laddar man med pengar. Vi laddade med HKD 100 på varje. Allmänna kommunikationer är billiga. Octopuskorten kan endast köpas och laddas med kontanter! Överhuvudtaget verkar man behöva kontanter i Hongkong även om man tror något annat. Hör blandas gammalt med nytt, även när det gäller betalningsmedel. I Kowloon tog vi gratis hotel shuttle till vårt hotell. Shuttle-bussen utgår från någon an av K- gaterna en hissfärd upp. Vårt hotell ligger på Waterloo Road i Kowloon och är ett jättefint, 19 våningar högt hotell med pool och gym på taket. Vi har två fina familjerum på nionde våningen med en dubbel- och en enkelbädd i varje. Alla var trötta, men jag Sixten och Ellen gick en runda i de kyliga omgivningarna. Man ser verkligen på bussar, affärer, hus och restauranger etc att man är i Kina! Anneli, Ester och Viking gick och lade. Viking var övertrött och letade tomater bakom gardinerna! Nu när jag skriver är det onsdag morgon 8.00 och vi gör oss redo för flesta dagen i Kina.
Söndag 7 Januari 2018 - Sydney
Resealbum: Down Under Tour
Söndag 7/1. Frukost på rummet, sen buss 380 till Bondi Beach (ca AUD 4). Låg på stranden till fram på eftermiddagen. Termometern på Northern Bondi RSL Club stod på 39 grader. Det är mycket varmt! Varmaste dagen på 80 år i Sydney, med nytt rekord i Penrith i West Sydney. 47 grader! Dagen avslutades med ett besök i det 309 meter höga Sydney Tower Eye och en kvällspromenad i Barangaroo Wharf alldeles nedanför hotellet mot Darling Harbour. Utsikten från Sydney Tower är väl värd inträdet, AUD 29 för vuxna och 19 för barn.
Lördag 6 Januari 2018 - Sydney
Resealbum: Down Under Tour
Fredag 5/1. Kokhet dag i Sydney. Tog färjan till Taronga Zoo, en färd på 12 minuter. Opalkortet gäller på färjan. Biljetter till zoo för två vuxna och ett barn gick på AUD 93. Köpte familjebiljett (finns flera varianter) online, vilket är smidigt och dessutom 10% billigare. Taronga Zoo är stort och det tog 5 timmar för oss att se allt. Det var mycket folk, men gott om matställen, toaletter m.m. gjorde att det i stort sett inte var några köer. Vid 15-tiden tig vi färjan tillbaka och då hade temperaturen passerat 30-strecket. I motion utlovas ytterligare 10 grader! Prognosen visar på sol och 40 grader. Det är mycket varmt i hela södra och östra Australien. I Sydneys västra förorter väntas temperaturen stiga till 42 grader. Runt Melbourne och Adelaide kämpar brandkårerna mot de sedvanliga bushbränderna. Som sagt, Taronga Zoo är stort och man behöver en dag för att hinna se allt. De har de ”vanliga” djuren, men också djur som ör unika för just Australien. Roligt att se, även om de flesta djur på grund av värmen låg i sina hålor eller i skuggan någonstans. Inte så aktiva, alltså. Men man behöver inte gilla djurparker för att uppskatta Taronga. Det största behållningen, enligt mig, är de fina omgivningar som parken ligger i samt den fantastiska utsikten över Sydney och Sydney skyline! Den kan man aldrig se sig mätt på. Det ät heller inte fel att sitta längst fram på färjans däck när den svänger in mot Circular Quay. Den vyn är det inte mycket som slår! Kvällen till ringades framför TV:n på hotellrummet. Orkade helt enkelt inte gå ut. Varmt och trötta ben. Nyheterna hör handlar i stort sett bara om bränderna i Victoria och om den nya boken boken om Trump.
Fredag 5 Januari 2018 - Sydney
Resealbum: Down Under Tour
Torsdag 4/1. Vaknar i ett grått och regnigt Sydney. Inget Sydneyväder än så länge. Gick ned till Darling Harbour för att få lite information och köpa Opal Cards på Sydney Visitor Centre. Opal card är Sydneys motsvarighet till Londons Oystercard, d.v.s. kort som gäller på bussar, tåg och färjor. Efter två timmars letande och frågande hittade jag stället, tomt och öde, instängd bakom byggplank under en motorväg. Inga kort alltså. Gick till Chinatown. En promenad på cirka 20 minuter. Sydneys centrala delar lämpar sig bra för promenader. Jag tror du når de flesta ställen i city på max 30 minuter om du använder apostlahästarna. No need for an Opel card so far, alltså. Mycket folk i Chinatown. Åt på en food court i Paddy’s Market. Jätteportion ris, pork och beef för AUD 9.99. Billigt. Och gott. Nu ör solen på gång och jag och Sixten gick till Hyde Park och hälsade på captain James Cook, som står staty i närheten av ANZAC Memorial. Gick sedan en sväng längs shoppinggatan Oxford Street men det var inget att ha. Tillbaka mot stan och hotellet för lite vila och tacos, innan vi går ned till The Rocks, Circular Quay och Sydney Opera House. Får passa på nu när solen gör oss den äran! Strosade nere vid Circular Quay och operahuset. Fantastisk miljö! Strålande väder. Förstår att detta är en av världens mest fotograferade platser.

Fredag 5/1. Nu går dagarna snabbt och det är tyvärr snart dags för hemfärd. Sol och 27 grader varmt innebär beachtime! Tog buss 333 (380 funkar också) från Elizabeth Street till Bondi Beach via Bondi Junction. Köpte Opal card och laddade med AUD 20. Halva priset för barn under 16 år. Med kortet kan man åka buss, tåg och färja. Bara att blippa på och av så länge pengarna räcker. Sedan laddar man upp med mer. Korten finns på turistbyråer och i kiosker typ Pressbyrån, s.k. Convenient Stores. Själva kortet är gratis och man laddar med valfri summa. Bussen till Bondi tar 30 minuter. Låg sedan på den fantastiska Bondi Beach hela dagen. Åkte hem vid fyra. Avslutade dagen med lite shopping och en promenad fram och tillbaka till Sydney Opera House.
Onsdag 3 Januari 2018 - Sydney
Resealbum: Down Under Tour
Onsdag 3/1. Första dagen i storstaden (4,5 milj) Sydney lider mot sitt slut. Sitter på hotellet med en dryg mil på Sydneys gator i benen. Vi landade igår 17.45. Tog en maxitaxi för AUD 96 till hotellet. Tåget kostar, enligt informationsdisken på flygplatsen, AUD 22 per person så det hade blivit dyrare. Samtidigt är det alltid smidigare med taxi. Man kommer ju ända fram. Taxifärden tog cirka 30 minuter i ett regnigt Sydney. Hotellet är ett apartment hotel som heter Napoleon on Kent, eftersom det ligger i korsningen Kent Street och Napoleon Street. Det ligger bokstavligen under motorvägen Western Distributor. Vi har två trebäddsrum. Hotellet är inget lyxhotell, men helt ok. Läget är perfekt. Tio minuters promenad till the Rocks, operahuset och Circular Quay och lika långt (kort) till shoppinggatorna runt Sydney Tower. Åt kvällsmat på McDonalds på George Street och gick sen och lade oss. I morse åt vi frukost på rummet och gick sedan till Pitt Street och gatorna däromkring och shoppade. Väldigt mycket folk överallt ( många svenskar) och otroligt mycket matställen av olika slag. Ett enorm stor food court i Westfield shoppingcenter, där Sydney Tower ligger. Efter lunch fortsatte shoppingen för valda delar av familjen medan jag och Viking gick genom Botanical Garden ned till operahuset och Circular Quay. Sedan gick vi Pitt Street tillbaka upp igen. Satte oss på bänkarna där Pitt Street övergår till gågata, när en person kommer fram och säger ”Hej, dig känner jag igen!” Där stod S-O Sjödin plötsligt och snart anslöt Sophia och döttrarna! Världen är bra liten, när man möter Årjängsfölk i downtown Sydney! Nu sitter jag på hotellet och tittar en intervju med Jane Fonda på CNN. I morgon är en ny dag. Hoppas vädret är bättre då. Idag har det varit sådär. Inget riktigt Sydneyväder.
Tisdag 2 Januari 2018 - Sydney
Resealbum: Down Under Tour
Nyårsafton. Uppe vid sju och gick m.ed Ellen upp till toppen av Mt. Parihaka. Lika jobbigt den här gången! Därefter for vi de tre milen ut till Whangarei Heads och Ocean Beach. Fantastisk beach! En riktig surfbeach ut mot Stilla havet med badvakter och hela köret. Ganska mycket folk också, men lätt att hitta parkering. Hela området längs kusten är fint och liknar Coromandel. Solade några timmar även om. Ola mesta tiden skymde solen. Att solen är stark och tar ändå, märkte jag när vi kom hem... På hemvägen var vi in på Mad Butcher och köpte sirloin steak att grilla. Vin och öl köpte vi på Liguorland. NZD 10 för 75 cl mousserande vin och NZD 16 för en sexpack Tui. Lugnt på campingen trots nyår. Såg några ensamma fyrverkerier men inte många. Nytt år blev det i alla fall.

Nyårsdagen. Uppe tidigt som vanligt. Transportdag ned till Auckland. Väldigt mycket trafik, speciellt genom Wellsford och Warkworth, där stod det nästan still. Märks att det är arbetsdag i morgon. Stannade och lagade mat vid ett shoppingcenter i Albany strax norr om Auckland. Kom över Harbour Bridge in mot stan, men det regnade kraftigt så vi såg ingenting. Synd. Tog in på kära gamla Remuera Motor Park. Dansken var kvar än! Blev hämtade av Sue, Peter, Kaight och Caiden och vi åkte ned till en restaurang i hamnen, Jack Tar, och åt jättegod mat. Efter middagen åkte vi tillbaka till Remuera, efter ett kort stopp i Auckland Domain, ett stort parkområde mitt i stan. Packade resten av kvällen.

Tisdag 2/1. Vaknade till ännu en solig morgon. Packade klart och städade ur bilen. Körde till Britz och lämnade in den där. Vi hade köpt Express Delivery Pack, så jag behövde bara släppa nyckeln i ett fack så var det klart. Ingen som kollade någonting! Express Pack innebär, att man lämnar bilen som den är, med tom dieseltank och full skittank. Perfekt! Väl värt pengarna. Tror det kostade cirka 2500 svenska kronor. Sue och Peter hade mött upp vid Britz. Sue tog tjejerna med sig på shoppingtur, medan jag, Peter, Sixten och Viking strosade runt på flygplatsen. Passade på att äta på Rice and Noodles. Checkade in bagaget och det krånglade på grund av att våra efternamn stavas olika i olika dokument som pass, visum och flygbiljett. Det är förstås bokstäverna Å, Ä och Ö som spökar. Varför måste vi ha dem? Kan vi inte ta bort dem ut svenska språket? Bara krångel! Sade hej då och på återseende till Sue och Peter och gick sedan igenom passkontrollen. Nu är det bara att luta sig tillbaka och låta Qantas Airbus 320-200 med flightbeteckning QF 146, förflytta oss till nästa destination som är 4-miljonersstaden Sydney, där nya spännande äventyr väntar.

Sida:123Nästa