Maalings blogg

Tisdag 30 Januari 2018 - Celle

Min topp 5- Celle (Tyskland)

Tyskland ligger mig varmt om hjärtat och efter att ha bott i Celle i Niedersachsen vill jag rekommendera alla att besöka denna fantastiskt fina stad! Med sina drygt 70000 invånare möts man av en småstadsvänlighet och det är lätt att förälska sig i denna vackra stad, mycket tack vare dess sagolika och välbevarade stadskärna.

1. Arkitekturen i Altstadt.
Det är ofrånkomligt att nämna Celles arkitektur. Med ca. 500 väl utsmyckade korsvirkeshus, det äldsta daterat 1526, har Celle Europas största sammanhängande samling av korsvirkeshus. Tack vare en god relation med det Brittiska kungahuset bombades inte Celle sönder under Andra Världskriget. Strosa gatorna fram och se om du kan hitta det 6-våningar höga "Hoppener Haus".

2. Stadtkirche.
En titt in i Stadskyrkan med dess guldbesmyckade altar är ett måste oavsett om du är religiöst aktiv eller ej. Hela kyrkan är vackert dekorerad och det är väl värt att stanna upp en liten stund och ta sig tid att titta runt ordentligt. Eller varför inte ta en tur upp i kyrktornet och få en helhetsbild av Celle från ovan.

3. Sombrero.
Celles bästa restaurang enligt mig. Mexikansk mat på alla sätt möjliga. Trevlig servitör (alltid samma), mysigt inrett och bra pris. Kanske du hittar någon ny favoritform av mexikanskt?

4. Bergen-Belsen.
En knapp halvtimme nordväst om Celle ligger det forna Koncentrationslägret Bergen-Belsen, kanske mest känt genom att det var där som Anne Frank dog. Allt är numera jämnat med marken men trots det är det en märklig känsla att gå omkring på området. Trots det förskräckliga och sorgsna i det så tycker jag att ett besök här är viktigt. Ihop med det museum som finns får man en annan förståelse och ödmjukhet för historien.

5. Landgestüt Celle
Celle är också känt för sina hästar och varje år hålls en flera dagar lång Hingstparad där alla slags, samt storlekar på, hästar medverkar och visas upp. Under advent har man dessutom sedan många år förflyttat en av stadens gudstjänster till stuteriets ägor, närmare bestämt in i ett av ridhusen! Ett altare byggs upp, flygel och högtalare flyttar in likaså. Bänkarna hjälps man åt att ställa fram och plocka undan och den familjära tillställningen är ett uppskattat tillfälle att sjunga in julen för både stora och små.
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet