Gunlaugs blogg

Måndag 22 Januari 2018 - Valbo
1. Har du inte varit i Florida, ska du absolut åka dit. Själv flög jag först till Fort Lauderdale, där det finns hotell, strand och hav, men också en fin strandpromenad. Där kan du strosa på kvällarna, och välja bland ett stort utbud av mat och dryck. Vi var där i oktober, då var det fantastiskt varmt och skönt, med blommande träd och gröna träd överallt. Vid stranden ser du den vilda Atlanten, med skummande vågor och kanske en och annan haj.
2. Maten! Du behöver inte äta hamburgare varje dag, utan i stället rekommenderar jag sallad eller någon annan rätt med skaldjur, du kommer att få se räkor i en storlek du aldrig sett förr, och humrar kan du också äta till en inte alltför dyr peng. Mexikansk mat, t. ex. tacos, med guacamole och chili, är också vanligt, och mycket gott i värmen. I USA har de väldigt stora portioner, så du kan ofta bli mätt på en förrätt, så det blir inte dyrt att äta.

3. Åk sedan ner till Key West, som ligger längst ner i södra Florida. Du åker över Everglades alligatorträsk, längs flera broar som binder samman en lång rad av öar. I Key West får man en känsla av Karibien, en avslappnad och mysig stämning, med gatumusiker och konstnärer. Du kan se också se en berömd solnedgången här. Key West är som en djungel av vildvuxna träd och prunkande rabatter, och du får en "laid back" känsla där.

4. Storleken. I Florida/USA är allting stort! Gator, parker, vattendrag.. allt är stort och hur mycket folk det än är, känns det aldrig trångt.Om du vill handla kan du gå in på närmaste "mall", stor den också. Sådana brukar finnas i varje shoppingcenter, där du också kan hitta mataffärer eller bokhandlar, ! Vill du handla billigt är det inga problem, för det finns ofta diverse outlets också, och såväl jeans som smink är billigt i Florida.

5. Clearwater Beach, västra Florida.
Här har du en badplats, med snövit sand och den blågröna Mexikanska golfen, där du kan bada i ett varmt, skönt hav. Du kan strosa på stranden, bredvid såväl måsar som pelikaner, se delfiner dyka i solnedgången, och ta en drink på hotellterassen. Vill du hellre bada i en pool så finns det ett stort utbud av sådana på olika hotell. En intressant sak med poolerna i Florida är att de har saltvatten, inte klor. Det gör vattnet skönt och mjukt att bada i. Om du vill snorkla eller hyra en båt går det också bra.
Måndag 22 Januari 2018 - Valbo
1. Italien är mitt första och alltid aktuella resmål. Här finns allt, god mat, trevligt folk, sol och bad eller storstadspuls. I Verona, som ligger i norra Italien, hittar du "Romeo och Julias balkong", i en välbevarad medeltidstad, med kullerstensgator och trånga gränder. Om man som jag kan italienska¨, är det en fantastisk upplevelse att vara i det här landet, lika varmt som dess innevånare. Här växer rosor, apelsiner, jordgubbar och vindruvor, och cikadorna sjunger, under de varma sommarkvällarna, då du flanerar längs gatorna i det myllrande folklivet.

2. Key West i Sydöstra USA besökte jag med min man i oktober 2017. Vi var där strax efter stormen Irma hade härjat där, men möttes av ett fantastiskt trevligt och blomstrande landskap med "laid back" stämning och varmt, skönt väder. Här har du Karibien utanför knuten, och en blandning av alla språk, kulturer och människor samlas i en vänlig, avslappnad atmosfär, där du kan ära fantastiska skaldjur och sallader, samt dricka något avsvalkande på "Sloppy Joes bar", där Ernest Hemingway också fick inspiration.

3. London! Den alltid aktuella staden, där du kan vandra omkring hur länge som helst, men alltid hitta nåt nytt. Mitt tips är att gå utanför de "typiska turistattraktionerna, och utforska stadens puls på egen hand, och hitta till Borough market, eller någon annan marknad, där du kan pruta till dig nån fin sak av en "riktig" londonbo. Gå till en park med en matsäckskorg och sitt där och bara upplev atmosfären! Se de fina engelska husen, och drick en riktig "pint" på en pub.

4. Porto, den näst största staden i Portugal, är mitt fjärde resmål, där fiske och sjöfart är stora näringar. Här kan du bada i det grönblå Atlanten, och för dig som har svårt för det allra varmaste klimatet är det här perfekt. Självklart vandrar man på de fina stränderna och plockar snäckor. Du får också äta musslor och baccalau, en jättegod fiskgryta.
Du kan också pröva det gröna vinet, "Vino verde" från Portugal, och så portvin förstås!

5. Dublin, Irland är också min favorit att resa till mer än en gång. En stad som verkligen håller löftet av sitt rykte, med en kiltklädd trubadur i varje pub, och ett vimlande folkliv. Du får höra den fantastiska dialekten, och de grönskande parkerna är fina att se på vår och sommar, med floden Liffey som besöksmål. Staden är lätt att ta sig fram i och människorna du möter är vänliga och hjälpsamma. Jag ser fram emot september i år när jag ska åka dit!